چگونه برندسازی شخصی کنیم؟ بیاید با هم به دوران قبل از فراگیری اینترنت برگردیم، دورانی که در آن معنی پرسونال برندینگ (Personal Branding) یا همان برندسازی شخصی احتمالا تنها به کارت ویزیت شما خلاصه می شد! تازه آن هم اگر شخص مهمی در اجتماع بودید که جماعتی از مردم شما را می شناختند، شاید آن زمان اقدام به چاپ کارت ویزیت می کردید!
اما در حال حاضر، با استفاده همگانی مردم از اینترنت و شبکه های اجتماعی، شما به اندازه گذشته در دنیا ناشناس نیستید! هر اقدام کوچکی از سمت شما در فضای آنلاین، می تواند در نگاه افراد بسیاری قرار بگیرد. می توانید جامعه ای از مخاطبان بسازید، با آن ها ارتباط برقرار کنید و آن ها را به عنوان مشتری جذب کنید. همچنین مخاطبین شما نیز با داده هایی که در موردتان به دست می آورند، تا حدی سعی می کنند پرسونال برندینگ و داستان شخصیت شما را بشناسند و رفتارهایتان را تا حد مطلوبی پیش بینی کنند.
به علت تغییرات اخیر دنیا و تمایل افراد به خود اشتغالی، کارآفرینی و فعالیت های فریلنسری، به جرات می توان گفت در هیچ زمانی داشتن برندسازی شخصی (Personal Branding) به اندازه دوره فعلی، مهم نبوده است. زمانی که شما در حال ایجاد جامعه ای از مخاطبان برای شغل خود هستید (به عنوان کارفرما، سخنران، مشاور، مربی، نویسنده، فریلنسر و …) مفهوم ایجاد پرسونال برند به طور ناخودآگاه و طبیعی برای شما ایجاد می شود.
در واقع زمانی که شما چهره تجارت خود هستید، پرسونال برندینگ برای شما یک انتخاب نیست، بلکه یک ضرورت است! و این مساله برای شما حیاتی خواهد بود که با روش های مختلف در انواع برندینگ آشنا باشید تا بتوانید کسب و کار خود را رونق دهید. در این مقاله از دایان افیلیت با ارائه مطالبی در این مورد همراه شما خواهیم بود.
تعریف پرسونال برندینگ یا برندسازی شخصی چیست؟
با رشد استفاده از شبکه های اجتماعی، برندینگ شخصی اهمیت ویژه ای پیدا کرده است، به طوری که از نمونه های بسیار دم دستی در مورد پرسونال برندینگ در حال حاضر می توان به بلاگر های موضوعی یا اینفلوئنسرهای سوشال مدیا اشاره کرد. افرادی که با نام و محتواهایشان شناخته می شود و دقیقا با استفاده برندی که دارند، تبلیغ انجام می دهند و درآمد کسب می کنند.
مطمئنا همه ما در مورد برند تجاری بسیار شنیده ایم و در بسیاری از موارد، هنگام تصمیم گیری برای خرید، آگاهانه یا ناخوداگاه تحت تاثیر نام برندهای بزرگ قرار گرفته ایم.
کمی فکر کنید، چند مرتبه در خریدهایمان کالایی را بخاطر نام آشنا بودن آن انتخاب کرده ایم؟ اما بنظر می رسد آگاهی افراد در مورد “پرسونال برندینگ و اهمیت برندسازی شخصی” به میزان قابل توجهی، کمتر از شیوه های برندینگ تجاری یا برندینگ محصول است.
پرسونال برندینگ نیز می تواند کاملا بر تعریف برندینگ تجاری منطبق باشد: در پرسونال برند محصول شما هستید و لازم است در مورد ویژگی های شخصیتی، مهارت ها، نقاط قوت و سبکی که در حرفه و زندگیتان می پسندید برای جهان پیرامونتان تصویر سازی کنید.
در واقع پرسونال برندینگ باعث می شود، افراد هنگام تصمیم گیری هایشان شما را متمایز و برجسته تر از سایر گزینه ها ببینند و در مورد شما فوکوس کنند.
این مساله کاملا شبیه به تصمیم گیری مشتریان هنگام خرید از قفسه کالاهای مشابه با برندهای مختلف است. مشتری از میان محصول مشترک برندهای مختلف کالایی را انتخاب می کنند که احساس و بینش بهتری نسبت به به برند آن کالا داشته باشد.
در پروسه برندینگ شخصی نیز در واقع محصول شما هستید و کارفرما در نقش مشتری شماست و پرسونال برندینگ شامل تمام فعالیت هایی است که در راستای تبلیغ و پروموت خودتان انجام خواهید داد.
حال که با مفهوم پرسونال برندینگ آشنا شدید، بررسی تعریف رسمی آن نیز خالی از لطف نیست:
در تعریف رسمی منظور از پرسونال برند یا برند شخصی، تصویری است که اشخاص سعی می کنند عامدانه و با تلاش های هم راستا در بسترهای مختلف، در ذهن سایر افراد شکل دهند. به تبع فرآیند تصویرسازی آگاهانه در ذهن مردم نیز، Personal Branding گفته می شود.
برای مثال زمانی که نام ایلان ماسک یا محمدرضا شعبانعلی می آید، احتمالا در ذهن اکثریت ما تصویر واحدی در مورد این افراد شکل خواهد گرفت. این تصویر واحد، نتیجه تلاش های این اشخاص در جهت ساخت پرسونال برندی است که در حال حاضر با آن شناخته می شوند.
مزایا و اهمیت برندسازی شخصی چیست؟
در باب مزایای برندینگ و اهمیت برندسازی شخصی نکات زیادی گفته می شود، اما لازم است توجه داشته باشید که این مساله کاملا به هدف شما از فرآیند برندینگ برمی گردد.
برندینگ می تواند به طور مستقیم تعداد مشتریان شما را افزایش دهد (فریلنسرینگ)، می تواند شما را محبوب و معروف کند و درآمد حاصل از معرفی و تبلیغ برایتان داشته باشد (بلاگری و اینفلئونسری) یا می تواند فرصت های شغلی بهتری در صنعت کاریتان پیش پای شما بگذارد.
به طور کلی چند مورد از مهم ترین مزایای ساخت برند شخصی را می توان به صورت زیر توضیح داد:
· فرصت همکاری با بیزینس های بزرگ
همانطور که در ابتدای مطلب اشاره کردم، پرسونال برندینگ باعث می شود که افراد در بین گزینه های مختلفی که دارند شما را انتخاب کنند. این مساله به خصوص در فضای رقابت بازارکار حرفه ای خودش را نشان می دهد. داشتن پرسونال برند باعث می شود در بین افرادی که سرویس یا مهارتی مشابه با شما ارائه می کنند متمایز و برجسته شوید و بیزینس های بزرگ برای استخدام شما تمایل نشان دهند.
· ایجاد اعتماد و اقتدار
داشتن برندینگ شخصی به ایجاد اعتماد آسان مخاطبان با شما کمک می کند و همچنین شما را به عنوان رهبر فکری و مرجع در بین فعالان صنعتتان معرفی خواهد کرد.
· برجسته شدن در رسانه های مختلف
داشتن برند شخصی باعث می شود پای شما به رسانه های مختلف باز شود. رسانه ها دائما به دنبال افراد متخصص و تاثیرگذاری هستند که بینش و ایده هایشان را با مردم به اشتراک بگذارند. در اینجا منظور از رسانه، تنها رسانه های آنلاین نیست. رسانه ها می توانند شامل نشریات، مجلات، پادکست، تلویزیون و… باشند و نباید آن ها را تنها به رسانه های آنلاین تقلیل داد.
برای انجام برندینگ آفلاین می توانید از حضور در رسانه هایی مثل مجلات تخصصی و نشریات کمک بگیرید.
· ایجاد ارتباطات هدفمند و ساخت شبکه های انسانی
با داشتن برند شخصی به دیگران این دیدگاه را می دهید که: چه کسی هستید؟ چه مهارت هایی دارید؟ چه کاری انجام می دهید و چگونه به آن ها کمک می کنید؟ این مساله به افراد کمک می کند تا ارتباط موثرتری با شما برقرار کنند و دقیقا در مورد مسائلی با شما ارتباط بگیرند که با عقیده و سبک شما همخوان است.
· افزایش جذب مشتری
داشتن برند شخصی کمک می کند جزو رهبران و بازیگران اصلی صنعت خود باشید. این مساله باعث می شود افراد با خیال راحت تری مشتریان را به شما ارجاع دهند. همچنین افراد طی تحقیقاتی که در مورد بازار صنعت شما انجام دهند به راحتی نام شما را خواهند یافت و به این ترتیب می توانید مشتریان بیشتر و با کیفیت تری جذب کنید.
حتی اگر کارآفرین یا خوداشتغال نیستید و با مشتریان برخورد ندارید، داشتن برند شخصی باعث می شود کارمند ارزشمندتری باشید و این مساله با درآمد شما ارتباط مستقیم خواهد داشت.
· قیمت گذاری در اختیار شما خواهد بود
زمانی که شما دارای پرسونال برند باشید، قیمت کالا و خدماتی که ارائه می دهید منحصرا در اختیار خودتان خواهد بود. بدون داشتن برندینگ شخصی، هزینه سرویسی که ارائه می دهید تابع بازار آن محصول است و همواره رقبایی وجود خواهند داشت که می توانند قیمتی کمتر از قیمت شما ارائه دهند.
· ساخت تصویر دلخواه از خودتان در بین افراد جامعه
جف بزوس در مورد برند می گوید:
برند شما، همان چیزی است که مردم زمانی که شما در اتاق نیستید، درباره شما می گویند.
jeff bezos
و این تعریف کاملا بر تعریف پرسونال برندینگ نیز منطبق است.
شما می توانید ساخت برند شخصی را نادیده بگیرید و اجازه دهید که به صورت ارگانیک و احتمالا آشفته و پراکنده مردم در مورد شما صحبت کنند (این دقیقا اتفاقی است که در مورد “شهرت” رخ می دهد)؛ اما در فرآیند برندسازی شخصی، این مکالمه کاملا تحت کنترل شما خواهد بود.
برندسازی شخصی کمک می کند بر جریان اطلاعاتی که بین مردم در مورد شما ردوبدل می شود، کنترل داشته باشید.
مراحل پرسونال برندینگ چیست؟
4 مرحله اساسی در راستای برند سازی شخصی وجود دارد که قبل از اقدام برای برندینگ لازم است با آن ها آشنا باشید. این چهار مرحله عبارت اند از:
1. هدف خود را از داشتن برند شخصی مشخص کنید
اگر هدف خود را از انجام پروسه برندسازی نمی دانید لازم است از همین حالا خود را برای شکست آماده کنید.
اولین گام برای داشتن برند شخصی این است که هدف خود را از داشتن برند مشخص کنید. از پرسونال برندینگ به دنبال چه چیزی هستید؟ آیا مشاور، سخنران یا مربی هستید و به دنبال مشتریان جدید و بیشتری هستید؟ قصد دارید نام خود را در میان مردم مطرح کنید و با آن برای محصول یا سرویستان بازاریابی کنید؟ یا قصد دارید کارمندی متخصص، متعهد و با تجربه در حوزه کاریتان شناخته شوید؟
در هر صورت، تعریف هدف اولین موضوعی است که باید آن را تعیین کنید.
2. حوزه تخصص و فعالیت خود را تعیین کنید
سعی نکنید همه چیز برای همگان باشید! حوزه تخصص خود را مشخص کنید و تنها در همان حوزه فعالیت کنید. هر چقدر که فعالیت های شما در یک حوزه خاص، متمرکزتر و منسجم تر باشند مخاطبین جامعه هدف، راحتتر آن ها را پیدا خواهند کرد؛ به این ترتیب با سرعت بیشتری می توانید مخاطبان خود را جذب کنید.
برای مثال اگر شما برنامه نویس هستید و قصد دارید برند شخصی خود را در حوزه برنامه نویسی رشد دهید، قطعا جامعه مخاطبین هدف شما افراد برنامه نویس و یا علاقه مندان به این حوزه خواهند بود، در نتیجه محتواهای عمومی مرتبط با تکنیک های ویندوز نمی تواند شما را در مسیر هدف نگه دارد.
هرچقدر برند شما مشخص تر و حوزه فعالیتتان واضح تر باشد، افراد راحتتر می تواند شما را به خاطر بسپارند.
3. مخاطبان شما چه کسانی هستند؟
از خودتان بپرسید کارفرما و محیط کار ایده آل از نظر شما چه ویژگی هایی دارد؟ یا اینکه دوست دارید مشتریان شما چه ویژگی هایی داشته باشند؟ اگر نمی دانید برای چه کسانی قرار است برندسازی کنید احتمالا به جایی نخواهید رسید.
همانطور که در ابتدای موضوع مطرح کردم، فرآیند پرسونال برندینگ کاملا شبیه به برندیگ محصول یا برندینگ نام تجاری یک بیزینس است و لازم است شما خود را برای جامعه ای از مخاطبان تبلیغ و پروموت کنید. در نتیجه تا زمانی که مخاطبان هدفتان را نشناسید هر تلاشی در راستای برندینگ، کوششی نافرجام و بدون نتیجه خواهد بود.
4. منابع و ابزارهای لازم برای انجام پرسونال برندینگ را بشناسید و با آن ها کار کنید
حال زمان آن رسیده است که ابزارها و سرویس هایی که شما را به جامعه مخاطبانتان نزدیک تر می کند را شناسایی کنید و خود را در معرض دید آن ها قرار دهید. برای این کار می توانید از انواع محتواها در قالب های مختلف کمک بگیرید. متن، فیلم، پادکست، وبینار، دوره های آنلاین، اینفوگرافیک، اسلاید، کتاب های الکترونیک و چاپی و… از انواع متداول محتوا هستند که می توانید برای انتقال دانش، تخصص و تجربه تان با جامعه مخاطبان از آن ها استفاده کنید.
رسانه های اصلی برای انتشار محتوا نیز عبارت اند از: بلاگ یا وب سایت شخصی، اپلیکیشن های پادگیر برای انتشار فایل های صوتی، یوتیوب، سایر وبلاگ ها و نشریات آنلاین، شبکه های اجتماعی، ایمیل و…
نکات و تکنیک های لازم در فرآیند Personal Branding
پس از اینکه با مراحل اولیه در مورد ایجاد برند شخصی آشنا شدید، دانستن برخی نکات می تواند مسیر رسیدن به هدفتان را تسهیل کند. برای اطلاعات بیشتر، توصیه می کنم لیست زیر را مطالعه کنید.
· از لینکدین غافل نشوید
لینکدین تصویر شما در فضای بیزینس است و از مهم ترین ابزارها در دیجیتال برندینگ در فضای کار حرفه ای به حساب می آید.
کارفرمایان، متخصصان و هر کسی که قصد دارد اطلاعاتی در مورد شما در فضای حرفه ای به دست بیاورد احتمالا در وهله اول نام شما را در لینکدین سرچ می کند. در نتیجه ضروری است که اطلاعات پروفایل خود را در لینکدین کامل کنید و از ارزش های کاری و حرفهایتان در لیندکین صحبت کنید.
· اصیل باشید، نماسازی و تظاهر نکنید
در فرآیند پرسونال برندینگ لازم است این مساله را بپذیرید که شما جامعه ای مشخص از مخاطبان خواهید داشت و قرار نیست همه افراد و کارفرمایان را راضی نگه دارید، در برندینگ شخصی لازم است درک کنید که شما برای همه موقعیت ها مناسب نخواهید بود.
برندسازی شخصی راهی برای متمایز شدن شما از دیگران است و باید تصویری واقعی از شما و شخصیتتان به نمایش بگذارد.
· برندینگ آفلاین را دست کم نگیرید
دنیای آفلاین را فراموش نکنید. برندسازی شخصی باید در تمام مکان هایی که مخاطبان وجود دارند انجام شود، استفاده از کارت ویزیت های قدیمی نیز می تواند به اندازه برندینگ در فضای مجازی مفید باشند به شرط آن که ثبات موضوعی را در تمام این بسترها رعایت کنید.
· ثابت قدم باشید
از جمله مهم ترین اصول برندینگ، می توان به “ثبات” اشاره کرد.
این مساله بسیار حیاتی است که افراد بتوانند حرکت های بعد و واکنش شما را در مورد رخدادها و موقعیت های مختلف پیش بینی کنند. در فرآیند برندسازی شخصی شما ذهنیت و تصویری در نگاه دیگران ایجاد می کنید که لازم است همواره مطابق با آن عمل کنید.
همین مساله است که باعث می شود واکنش یکسان دو فرد مختلف در مورد یک موضوع واحد با فیدبک های متفاوتی از طرف مردم همراه باشد.
حتی نحوه پوشش شما و رفتارهای اجتماعیتان نیز باید با تصویری که در طی فرآیند پرسونال برندینگ می سازید سازگار باشد تا مردم بتوانند به شما اعتماد کنند. عدم تطابق در گفته ها و چیزی که ادعا می کنید با آنچه که انجام می دهید، می تواند اثرات منفی بسیاری بر برند شخصی شما داشته باشد.
· در فضای آنلاین فعالیت کنید و با سایر افراد تعامل داشته باشید
مشخص است که برندینگ بدون وجود جامعه ای از مخاطبان بی معنی است، در نتیجه لازم است اجتماعی باشید و با سایر افراد بزرگ در حوزه تخصص و بیزینستان تعامل برقرار کنید. اینکه در کنار نام افراد مهم و برجسته صنعت کاریتان دیده شوید باعث می شود مخاطبان آن حوزه با شما نیز آشنا شوند و نام شما را بخاطر بسپارند.
· با بحث برانگیز بودن برندینگ نکنید
احتمالا شما نیز با نمونه های این چنینی در برندینگ مواجه شده اید که افراد با ارائه نظرات مخالف و بحث برانگیز سعی می کنند توجه دیگران را به خود جلب کنند. هر چند بنظر من نمی توان نام این روش را برندینگ گذاشت! اما مشخصا در فرآیند پرسونال برندینگ، هدف ارائه تصویری موجه در جامعه پیرامون است و لازم نیست به هر قیمتی نام خود را در ذهن افراد ماندگار کنید.
پرسونال برندینگ، گنجی که بدون رنج میسر نمی شود
در نهایت فراموش نکنید که فرآیند برندینگ و در حالت جزئیتر «پرسونال برندینگ» اتفاقی نیست که یک شبه رقم بخورد و از فردای آن بتوانید از مزایای داشتن برند شخصیتان استفاده کنید. برند سازی یک فرآیند مدوام است و ممکن است گاهی اوقات لازم شود به عقب برگردید، اشتباهات خود را در مسیری که طی کرده اید جبران کنید، از آن ها درس بگیرید و حتی اگر لازم است ری برندینگ انجام دهید، اما در نظر داشته باشید اگر قصد دارید در دنیای رقابتی امروز متمایز باشید و مردم نام شما را بخاطر بسپارند، ارزشش را دارد که در این مسیر وارد شوید.
سوالات متداول
در مورد نمونه های جهانی موفق Personal Branding، می توان به استیو جابز، بیل گیتس، مارک زاکربرگ، ایلان ماسک و… اشاره کرد.
حفظ ثبات و اصالت در پلتفرم های مختلف و داشتن رفتار و عملکردهای هم راستا و یکپارچه مهم ترین اصل در برندینگ شخصی است.
4 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
داشتن برند شخصی بنظر من هم خیلی مهم هست و باعث میشه از رقبای خودمون پیشی بگیریم.
اصل برندینگ کلا روی محتوا بنا میشه
مردم شما رو با محتواهاتون میشناسن
با سوشال مدیاتون با وبلاگتوون و ویسهاتون یا مثل ایلان ماسک با توییت هاتون
بنظرم هر کی میخواد برندینگ شخصی کنه باید اول تولید محتوا رو درست یاد بگیره
بر خلاف نظر دوستمون در بالا، به نظر من برندینگ شخصی نکات مختلفی رو در بر می گیره. حتی چهره فرد و بیان و لحنش در ساخت برندینگ شخصی اش تاثیر داره. باید خیلی در مورد ساخت برندینگ شخصی دقت کرد. اگر از ابتدا گام های اشتباهی در این مسیر بردارید، خیلی سخت می تونید که به جایگاه اولتون برگردید و گاهی به طور کل برندینگ شخصی تون رو نابود خواهید کرد.
در دنیای امروز پرسونال برندینگ همه چیز است. مخصوصا برای فریلنسرها که باید این موضوع را تقویت کنند. ممنون از این مقاله خوب