اینفلوئنسر چیست؟ هر زمان که کلیپ های خندهدار یک کمدین معروف اینستاگرامی را می بینید یا ویدئوی معرفی یک رستوران یا غذای جدید را نگاه می کنید، در واقع مخاطب اینفلوئنسر مارکتینگ (Influencer Marketing) هستید. اینفلوئنسرها به واسطه تولید محتوای ارزشمند و مورد علاقه مردم به شهرت می رسند، تا حدی که نظرات آن ها بر دنبال کنندگانشان تاثیر می گذارد و مثلاً نحوه پوشش یا غذا خوردن آن ها را تغییر می دهد.
در این مقاله درباره بازاریابی تاثیرگذار و نکات مربوط به آن صحبت می کنیم. دانستن این نکات می تواند از اشتباهات رایج اینفلوئنسر مارکتینگ جلوگیری کند. در این مقاله درباره معنی اینفلوئنسر، تعریف اینفلوئنسر به زبان ساده و بازاریابی تاثیرگذار صحبت می کنیم. بعد از اتمام این مقاله خواهید فهمید که influencer marketing چیست و کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ به چه معناست.
PDF این مقاله را می توانید دانلود کنید.
تعریف اینفلوئنسر مارکتینگ چیست؟
influencer marketing چیست؟ اینفلوئنسر مارکتینگ (influencer marketing) یا همان بازاریابی تاثیرگذار، یک شاخه ای از دیجیتال مارکتینگ است، به این صورت است که یک برند تجاری برای بازاریابی یکی از محصولات یا خدمات خود، با یکی از اینفلوئنسرهای فضای آنلاین همکاری می کند. برخی از همکاری های اینفلوئنسر مارکتینگ به صورت غیر مستقیم و کمرنگ تر انجام می شوند. به طور کلی برندها برای شناساندن نام خود به تعداد زیادی از مخاطبان، با اینفلوئنسرها کار می کنند. حال که فهمیدید influencer marketing چیست، نوبت میرسد به اینکه تعریف اینفلوئنسر چه هست.
اینفلوئنسر چیست؟ معنی اینفلوئنسر یعنی تاثیر گذار. پس اینفلوئنسر به فردی اتلاق می شود که خود او یا سبک زندگی اش بر افراد و زندگی آنها تاثیر می گذارد. حال که معنی اینفلوئنسر را فهمیدید، این را بدانید که آنچه باعث تأثیرگذاری اینفلوئنسر ها می شود، دنبال کنندگان زیاد آنها در وب و رسانه های اجتماعی است. اینفلوئنسر می تواند یک عکاس محبوب مد در اینستاگرام باشد، یا یک بلاگر تکنولوژی که در توییتر فعال است، یا یک مدیر بازاریابی در لینکدین.
در هر صنعتی افراد تأثیرگذاری وجود دارند، فقط باید آنها را پیدا کنید. برخی از آنها صدها هزار (اگر نه میلیون ها) نفر دنبال کننده دارند. اما همانطور که قبلا گفتیم، اینفلوئنسرها از هنرمندان یا ورزشکاران معروف نیستند و از میان افراد عادی جامعه هستند. آن ها ممکن است فقط 10 هزار فالوور داشته باشند که در برخی موارد کمتر است. با این حال، به عنوان متخصص در زمینه خود شهرت پیدا کرده اند.
آنها افرادی هستند که به سؤالات یا نیاز های مردم پاسخ می دهند. بسته به حوزه تخصصی که دارند، جذاب ترین پست های اجتماعی را در حوزه کاری خود ارسال می کنند. آن ها بهترین تصاویر را به اشتراک می گذارند، سرگرم کننده ترین فیلم ها را می سازند و آموزنده ترین بحث های آنلاین را انجام می دهند.
اینفلوئنسر مارکتینگ در ایران نیز با رشد میزان استفاده از شبکه های اجتماعی، پر رنگ تر شد و تقریبا از سال 1395 تا به اکنون شاهد افزایش چشمگیر این روش بازاریابی و افزایش تعداد و مخاطبان اینفلوئنسرهای ایرانی اینستاگرام هستیم.
آمار و ارقام بازاریابی تاثیرگذار
در چند سال اخیر بازاریابی تاثیرگذار در میان انواع بازاریابی رشد چشمگیری داشته است. در ادامه چند آمار و عدد قابل توجه را در مورد “اینفلوئنسر مارکتینگ” بررسی می کنیم:
- پیش بینی می شود ارزش اینفلوئنسر مارکتینگ در سال 2021 به 13.8 میلیارد دلار برسد.
- مشاغل به ازای هر 1 دلار خرج شده در بازاریابی تأثیرگذار، 5.78 دلار نرخ بازگشت سرمایه (ROI) به دست می آورند.
- از سال 2016 به بعد فقط در گوگل جستجوهای عبارت “اینفلوئنسر مارکتینگ” 465٪ افزایش داشته است.
- 90٪ از پاسخ دهندگان به نظرسنجی معتقدند که influencer marketing نوعی بازاریابی موثر است.
- اینفلوئنسر مارکتینگ اینستاگرام بسیار محبوب است و 68% برند ها از Instagram برای اینفلوئنسر مارکتینگ استفاده می کنند.
- تنها در 5 سال گذشته 1360 سیستم عامل و آژانس متمرکز بر بازاریابی تاثیرگذار وارد بازار شده اند.
چگونه یک استراتژی اینفلوئنسر مارکتینگ اینستاگرام تدوین کنیم؟
مانند هر تاکتیک بازاریابی، یک برنامه اینفلوئنسری نیز هدف گذاری و برنامه ریزی منسجمی را می طلبد. بدون برنامه ریزی صحیح و با انجام اقدام های حساب نشده و کور، به موفقیت استراتژیک دست نخواهید یافت.
پس بیایید تا با هم مراحل طراحی استراتژی بازاریابی تاثیر گذار را بررسی کنیم:
1. چگونه می توان اینفلوئنسرها را پیدا کرد و چه مبلغی باید به آن ها پرداخت؟
اولین قدم چیدن هر استراتژی، تحقیق است. استراتژی اینفلوئنسر مارکتینگ اینستاگرام نیز از این قضیه مستثنی نیست و در ابتدا باید به تحقیق و بررسی بپردازید. اول هم باید کانال ارتباطی را انتخاب کنید که می خواهید در آن فعالیت متمرکز داشته باشید (کدام شبکه اجتماعی؟ سایت؟ وبلاگ؟ و …).
البته همیشه برای گسترش حضورتان به پلتفرم های دیگر زمان دارید، اما اگر تازه کار خود را شروع کرده اید، فقط بر یکی از آن ها تمرکز کنید.
در حالت ایدئال، برند شما باید از قبل در شبکه اجتماعی مورد نظر (یا هر پلتفرمی که مد نظرتان است) حضور داشته باشد یا به دنبال تقویت و گسترش حضور در آن باشد. اگر مطمئن نیستید که از کجا شروع کنید، به تحقیق و بررسی در مورد جامعه مخاطب هدف خود بپردازید.
ببینید آن ها بیشتر در کدام شبکه ها و بستر های آنلاین حضور دارند. گوش دادن به نظرات افراد در بسترهای مختلف اجتماعی می تواند به شما کمک کند محلی را که مردم درباره صنعت و برند شما صحبت می کنند شناسایی کنید.
همچنین نوع کسب و کار شما نیز در تعیین استراتژی اینفلوئنسر مارکتینگ تاثیرگذار است. مثلاً کسب و کارهای آرایشی و زیبایی و همچنین مد و فشن در اینستاگرام و یوتیوب شانس بیشتری برای موفقیت دارند.
توجه به تعداد مخاطبین اینفلوئنسر
در مرحله تحقیق در مورد اینفلوئنسر مارکتینگ به نوع اینفلوئنسری که برای شما مناسب است نیز دقت کنید. آیا به دنبال سلبریتی ها با دنبال کنندگان میلیونی هستید؟ یا میکرو اینفلوئنسرهایی با کمتر از 10 هزار فالوور؟ یا شاید عددی بین 20 تا 50 هزار دنبال کننده برای شما مناسب باشد. هر کدام از این انتخاب ها، میزان بودجه ای که باید هزینه کنید را تعیین می کند.
تعداد مخاطبین و دنبال کننده های یک اینفلوئنسر تاثیر زیادی در هزینه تمام شده ای که به او در ازای تبلیغ می دهید، خواهد داشت. همچنین مواردی مانند میزان و نحوه تعامل اینفلوئنسر با مخاطبینش. پس بهتر است در این زمینه نیز تحقیقی داشته باشید و با پرس و جو، از نرخ های حدودی و معمول را برای انواع پیج ها با تعداد دنبال کننده مشخص، آگاه شوید.
از طرفی هدف شما از برگذاری کمپین اینفلوئنسری و نوع محصولتان نیز در انتخاب اینفلوئنسر تاثیر دارد. به طور مثال میکرو اینفلوئنسرها اغلب جامعه مخاطبان محدود و هدفمندی دارند. آن ها تمایل دارند تا بر روی موضوعات خاص و محدود تمرکز کنند و تنها در آن زمینه ها به معرفی و تبلیغ محصولات بپردازند.
پس اگر می خواهید به صورت خاص و هدفمند به گروه مخاطبانی که به محصولات شما علاقه مند هستند دست پیدا کنید، همکاری با میکرو اینفلوئنسرها گزینه مناسبی برای شما خواهد بود. برخی میکرو اینفلوئنسرها به صورت مستقل کار می کنند و برخی دیگر به عنوان زیرمجموعه آژانس های تبلیغات فعالیت دارند.
همچنین اگر می خواهید به طیف گسترده تری از مخاطبین خود را نشان بدهید باید به سراغ اینفلوئنسرها با تعداد مخاطبان بیشتر بروید.
نکته مهم: دقت کنید که افرادی در شبکه های اجتماعی مختلف (مخصوصا در اینستاگرام) اقدام به خرید و اضافه کردن دنبال کنندگان فیک (تقلبی) می کنند و عدد فالوورهای آن ها واقعی نیست. پس هنگامی که برای پیدا کردن اینفلوئنسرهای مناسب تحقیق می کنید، تنها به بررسی عدد دنبال کنندگان آن ها اکتفا نکنید.
یادتان باشد که در اجرای کمپین اینفلوئنسر ماکرتینگ، آن چه برای شما بیشتری اهمیت را دارد، میزان تعامل مخاطبین با پیج آن اینفلوئنسر است؛ چرا که هر چه تعامل پیج بالاتر باشد به این معنی است که تبلیغ شما بیشتر دیده خواهد شد.
برای تحقیق دقیقتر می توانید از اینفلوئنسر یا آژانس اینفلوئنسری که قصد همکاری با آن را دارید، بخواهید تا گزارش مستندی از ارقام و آمار تعامل پست های خود به شما ارائه بدهد. همچنین می توانید خودتان به صفحه او مراجعه کنید و فاکتورهای تعاملی آن را بررسی کنید (مواردی مثل تعداد لایک، تعداد کامنت، این که افراد چه نظرات و بازخوردهایی دارند و…).
بررسی همه این موارد در کنار در نظر داشتن تعداد دنبال کنندگان اینفلوئنسر، باعث می شود تا بتوانید بهترین اینفلوئنسر را برای کمپین خود انتخاب کنید و هزینه تان هدر نرود.
نرخ بازگشت سرمایه را بررسی کنید
همچنین باید درباره نرخ بازگشت سرمایه ای (ROI) که انتظار دارید کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ شما تأمین کند، فکر کنید: چگونه می توانید سهم پست های اینفلوئنسری را در اهداف کلی بازاریابی خود ارزیابی کنید؟
یکی از رویکردها می تواند مقایسه انتظارات شما از نتایج کمپین اینفلوئنسری با سایر روش ها باشد. مثلا هزینه تولید یک ویدئوی تبلیغاتی توسط شرکت های تولید فیلم برای یک کمپین ویدیو مارکتینگ و تبلیغ برای آن را با هزینه تولید همان ویدئو توسط اینفلوئنسرها مقایسه کنید.
شاید در ابتدا اینطور به نظر برسدکه قضاوت در مورد ارزش اینفلوئنسرها کاری غیر ممکن است، اما این نوع رویکرد به شما امکان مقایسه و بررسی می دهد.
2. بودجه و استراتژی مدیریت کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ را تعیین کنید
حال که دید مناسبی نسبت به هزینه ها و انتظارات خود از اینفلوئنسر مارکتینگ پیدا کردید، باید بودجه خود را تعیین کنید. حتماً عنصر زمان را برای برنامه ریزی، اجرا و بررسی کمپین اینفلوئنسری خود در نظر بگیرید. اجرای کمپین موفق بازاریابی تاثیرگذار، نوعی استراتژی از پیش تنظیم شده نیست و نیاز به نظارت دقیق و پیگیری دارد.
بر خلاف استراتژی های تبلیغاتی که به صورت خودکار عمل می کنند (مانند بازاریابی موتورهای جستجو، گوگل ادز و …)، اینفلوئنسرها انسان هستند و اغلب به طور همزمان با چند برند مختلف همکاری می کنند، بنابراین ممکن است در انجام تعهدات خود دچار اشتباه شوند (مثلا از برنامه زمانی پست ها عقب بمانند یا در پیام یا دعوت به اقدام آن دچار اشتباه شوند).
شما باید زمان کافی را اختصاص دهید و بر کار اینفلوئنسر، نظارت منظم داشته باشید. همچنین باید رابطه خود را با او تقویت کنید و روند کار و انتظارات خود را در دراز مدت برای او روشن نمایید.
برند هایی که می خواهند در سطح گسترده به اینفلوئنسر مارکتینگ بپردازند، می توانند پروژه های خود را به آژانس های تخصصی بازاریابی بسپارند تا تحقیقات و تعیین استراتژی را به درستی انجام دهند.
3. درباره اهداف و پیام های کمپین خود تصمیم بگیرید
دو دلیل متداول برای استفاده از بازاریابی تأثیرگذار، بالا بردن سطح آگاهی از برند و افزایش فروش است. با این حال، به جای تعیین این اهداف گسترده به عنوان دو هدف اصلی، بهتر است که استراتژی خود را با توجه به نیازهای برندتان شروع کنید.
شاید نیاز باشد که در بین مخاطبان جوان تر، مشتری خود را افزایش دهید. یا می خواهید با معرفی یک محصول جدید، مخاطبانتان را گسترش دهید. یا این که می خواهید صرفاً از افراد تأثیرگذار استفاده کنید تا در مورد ارزش های تجاری خود صحبت کنید.
اینفلوئنسرها توانایی دسترسی به مخاطبان بسیار خاص را دارند. به جای تلاش بیهوده برای دسترسی به هزاران فالوور که همه شان مخاطب هدف شما نیستند، افراد تأثیرگذار به شما کمک می کنند تا مخاطبانی کاملاً هدفمند (که احتمالاً علاقه مند به محصول شما هستند) برند شما را بشناسند و با محتوای شما درگیر شوند.
پیامی که از طریق کمپین خود منتقل می کنید، به اندازه هدف شما مهم است. در حالی که نباید خلاقیت و منحصر به فرد بودن سبک اینفلوئنسر را با تبلیغ خود از بین ببرید، دقت کنید که او در مورد موضوعاتی غیر مرتبط با کمپین شما پست ارسال نکند. تعیین کنید که چگونه می خواهید کمپین و پیام بازاریابی تأثیرگذار خود را ساختاربندی کنید تا بعداً به آن پایبند باشید.
4. چگونه اینفلوئنسر مناسب را انتخاب کنیم؟
پاسخ سخت نیست؛ با بازگشتن به مرحله اول: تحقیق.
پس از برنامه ریزی و تعریف استراتژی، تعیین اهداف و نوع اینفلوئنسری که می خواهید انتخاب کنید، دوباره باید به تحقیق بپردازید تا اینفلوئنسرهای مناسب را برای کمپین خود پیدا کنید.
برای این تحقیق، موارد زیر را به خاطر داشته باشید:
- آیا زمینه فعالیت این اینفلوئنسر مشابه شما است؟ به عنوان مثال، اگر رستوران هستید و می خواهید منوی جدیدی تبلیغ کنید، باید به دنبال تأثیرگذارانی باشید که به طور منظم در مورد رستوران ها و غذاها پست می گذارند. چرا؟ چون مخاطب این نوع افراد چون به کسب و کار نزدیک تر هستند، در نتیجه نرخ تبدیل بهتری هم دارند.
- آیا آنها معتبر هستند؟ همانطور که قبلا هم توضیح دادیم برای فهمیدن این مورد باید به صفحه شان بروید و وضعیت تعامل پست ها را بررسی کنید. داشتن فالوورهای زیاد و نرخ تعامل پایین نشانه ای از جعلی بودن دنبال کننده های آن صفحه است.
- آیا آنها قبلاً با برند های مشابه شما کار کرده اند؟ بسته به نوع اینفلوئنسری که به دنبال آن هستید، اغلب آن ها می توانند نمونه کارهایی که برای برندهای مشابه انجام داده اند، به شما نشان دهند. اگر می خواهید مبلغ قابل توجهی را روی یک اینفلوئنسر سرمایه گذاری کنید، بهتر است که بیشتر او را بررسی کنید.
در مرحله بعد، نحوه برقراری ارتباط با آنها را تعیین کنید. مثلا برای برقراری ارتباط با میکرواینفلوئنسرها، می توانید مستقیماً در یک پیام خصوصی در همان پلتفرم با آن ها تماس بگیرید. برای افراد معتبرتر، روی پروفایل آنها کلیک کنید؛ چون احتمالا اطلاعات تماس برای درخواست تبلیغ و همکاری را در بیوگرافی خود قرار داده اند.
5. استراتژی خود را مرور و اصلاح کنید
حتی اگر کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ شما در جریان است، باید طبق زمان بندی مشخص، میزان پیشرفت آن را بسنجید. پیگیری نتایج بسیار مهم است. همه کمپین ها موفقیت آمیز نیستند اما با هر کمپینی که راه اندازی می کنید، بیشتر یاد می گیرید و اشتباهات شما کاهش می یابد.
نتیجهگیری
حال که می دانید «اینفلوئنسر مارکتینگ چیست» و با نکات مهم راه اندازی یک کمپین «بازاریابی تاثیر گذار» آشنا شدید، وقت آن است که شروع کنید و کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ خودتان را راه بیندازید. نیاز کسب و کارتان را بشناسید و مخاطبان هدف را نیز مشخص کنید. مراحل بالا را به ترتیب و با دقت انجام دهید تا بهترین نتیجه را از «influencer marketing» خود بگیرید.
در پاسخ به اینکه «influencer marketing چیست» باید به شما بگوییم که اینفلوئنسر مارکتینگ یک روش بازاریابی دیجیتال است که افراد شناخته شده و تاثیر گذار در حوزه های گوناگون پیام برند مورد نظر را به مخاطبان در بازار هدف می دهند.
تعریف اینفلوئنسر این است که فردی بخاطر یکسری ویژگی های شاخص ظاهری یا باطنی مورد توجه مخاطبان زیادی باشد و دنبال کنندگان بسیاری داشته باشد.
2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
واقعا زندگی کارمندی صرف نمی کنه اینفلوئنسر مارکتینگ اینستاگرام بنظرم یکی از راحت ترین راه های کسب درامده
اینفلوئنسرها در سال های اخیر پیشرفت قابل توجهی در ایران داشته اند. البته که تعدادشون روز به روز داره بیشتر از قبل میشه و در این بین افرادی هم هستند که کلاه بردار و شیاد هستند و تبلیغاتشون بازدهی آنچنانی نداره. ولی خب باید قبول کنیم اینفلوئنسر مارکتینگ یا همون بازاریابی اینفلوئنسری کم کم داره جایگاه خودش رو در بین مردم و شبکه های اجتماعی پیدا می کنه.
اگر واقعا دارای کسب و کاری هستید و می خواهید رونقش بدید، سراغ اینفلوئنسرهای مرتبط به حوزه کاری خودتون برید و ازشون درخواست کمک کنید. باور کنید نتیجه می گیرید.