آیا می دانید بر اساس آمار، 65 درصد مشتریان پس از آنکه یک محصول یا خدمات به صورت مستقیم به آن ها معرفی شود، به آن واکنش مثبت نشان می دهند و اقدام به خرید می کنند؟ آیا می دانید روش بازاریابی مستقیم 10 تا 30 برابر از روش های بازاریابی غیرمستقیم تأثیر بیشتری دارد؟ بر اساس آمار، روش بازاریابی مستقیم می تواند برای مشتریانی که بیش از 15 سال سن دارند، مفید باشد. این روش بازاریابی قدمت بسیاری دارد و در این مقاله قصد داریم تا شما را با تمام جوانب دایرکت مارکتینگ (Direct Marketing) آشنا کنیم. پس با ما همراه شوید تا ببینید بازاریابی مستقیم چیست و چه کاربردی دارد.

فهرست مطالب

سابقه بازاریابی مستقیم چیست؟

آیا تا کنون از خودتان درباره قدمت «بازاریابی مستقیم (Direct Marketing)» پرسیده اید؟ به نظر شما قدمت این نوع بازاریابی به چه دورانی باز می گردد؟ شاید بیشتر ما تصور کنیم که این نوع بازاریابی محدود به دوران معاصر است. به همین خاطر متعجب می شوید اگر بدانید قدمت این نوع بازاریابی به حدود هزار سال پیش از میلاد مسیح باز می گردد.

تعجب نکنید، این مسئله واقعاً ثابت شده است. جالب است بدانید برای اولین بار، یک ارباب مصری، بر روی یک پاپیروس (جزء انواع کاغذهای امروزی)، یک آگهی نوشت و آن را بر روی یک تیر چوبی در کنار مزرعه خود نصب کرد.

در این برگه نوشته شده بود که به هر کس که بتواند برده فراری او را پیدا کند، مقداری طلا پاداش داده می شود. این برگه در شهر باستانی تبای یافت شد. در حال حاضر از این برگه تاریخی در موزه انگلستان نگهداری می کنند. نوع دیگر دایرکت مارکتینگ در دوران باستان، به تاجران بابلی تعلق دارد. آن ها از سنگ نبشته هایی برای تبلیغ محصولات خود استفاده می کردند.

مقاله مرتبط: بازاریابی نوین چیست

آغاز مسیر پیشرفت در قرن پانزدهم میلادی

خب شاید این داستان آن شروع جنجالی و طوفانی که انتظارش را داشتید، نبود. این روند تا سال 1440 میلادی ادامه داشت. در این سال چاپ بر روی کاغذ توسط Johannes Gutenberg ابداع شد.

این تکنولوژی به سرعت به اروپا راه پیدا کرد. William Caxton در اروپا، چاپ جزوات مختلف را در سال 1480 از شهر Westminster Abbey انگلستان آغاز کرد. به تدریج با گذشت زمان، تکنولوژی چاپ پیشرفت بسیاری پیدا کرد. به این ترتیب بازاریابی مستقیم نیز گسترده شد.

جالب است بدانید پیش از جنگ های انقلابی، کاتالوگ محصولات کشاورزی و باغبانی به مستعمرات آمریکا پست می شد. پس می توان گفت که قدمت بازاریابی مستقیم به پیش از شکل گیری ایالت متحده آمریکا باز می گردد! در همین قرن، ساختار Direct Marketing پیشرفت چشم گیری پیدا کرد.

استفاده از Direct Marketing برای نخستین بار

اولین استفاده از بازاریابی مستقیم کی بود؟

Aaron Montgomery Ward فردی بود که توانست فرآیند پست سفارشی را ابداع کند و به این ترتیب بازاریابی مستقیم که امروز، به عنوان یکی از انواع بازاریابی (برای مطالعه بیشتر مقاله “بازاریابی چیست؟” را مطالعه کنید)شاهد آن هستیم را به وجود آورد. او کسب وکار پست سفارشی خود را در سال 1872 آغاز کرد.

او در آن سال کاتالوگ یک صفحه ای را برای مشتریان خود ارسال می کرد تا آن ها از روی آن کاتالوگ سفارش دهند و به این طریق فروش را به صورت غیرحضوری انجام می داد.

ورود رقیبی جدید به بازار

پس از گذشت حدود 8 سال، در سال 1880، Richard Warren نیز از این سبک در توسعه کسب و کار خود استفاده کرد. او در آن سال کاغذ ها و بروشورهای تبلیغاتی متعددی را به شهرهای کوچک و مناطق روستایی ارسال می کرد و به آن ها ساعت می فروخت.

رقابتی که منجر به انقلابی بزرگ در Direct Marketing شد

هر دو این افراد، از روشی انقلابی و خاص برای فروش محصولات خود استفاده می کردند. هر دو آن ها تلاش داشتند تا به صورت مستقیم با مشتری و مخاطب خود ارتباط برقرار کنند. با گسترش سیستم پست، مردم مناطق محروم نیز می توانستند به محصولاتی که در مناطق شهری بزرگ وجود داشت، دست پیدا کنند. حتی قیمت این نوع محصولات معمولاً در مقایسه با محصولاتی که در شهر و روستای خودشان وجود داشت، ارزان تر بود.

این دو فروشنده حرفه ای، در رقابت نزدیک با هم بودند. آن ها تلاش داشتند تا رکوردها را بشکنند و خودشان را به یک ستاره تبدیل کنند. به این ترتیب Montgomery Ward توانست رکورد فروش 1 میلیون دلار در سال را در سال 1888 بشکند. در عوض Warren Sears صفحات کاتالوگ خود را به بیش از 500 صفحه رساند و توانست آن ها را به دست بیش از 300 هزار خانواده در مناطق مختلف برساند.

این دو مرد هر دو با فاصله بسیار کم دیده از جهان فرو بستند. Warren Sears در سال 1914 و Montgomery Ward در سال 1913 دار فانی را وداع گفتند. اما فوت این دو فرد باعث نابودی کمپانی آن ها نشد. در حقیقت کمپانی آن ها را می توان یکی از موفق ترین کمپانی ها در دوران بعد از جنگ جهانی دوم به حساب آورد.

تکنولوژی و دایرکت مارکتینگ؛ دو رفیق یا رقیب؟

تکنولوژی و direct marketing

در این مدت، مردم جهان با مفهوم بازاریابی مستقیم بیشتر آشنا شدند. شاید بسیاری از مردم، قرن پانزدهم میلادی را نقطه عطف بازاریابی دایرکت بدانند. در آن دوران برای اولین بار چاپ بر روی کاغذ ابداع شد. چاپ بر روی کاغذ کمک بسیاری به Direct Marketing کرد؛ اما تکنولوژی و کامپیوتر نیز باعث شد تا بازاریابی مستقیم شکل خاصی به خود بگیرد.

 شاید تاثیری که تکنولوژی و کامپیوتر بر روی این روش بازاریابی گذاشت را بتوان معادل تمام پیشرفت های بازاریابی مستقیم در 3 هزارساله گذشته دانست! بسیاری بر این باور هستند که ظهور کامپیوتر و تکنولوژی، کسب و کار شرکت های بازاریابی دایرکت را نابود کرد.

بازاریابی اینترنتی، شبکه های اجتماعی و بازاریابی ایمیلی رقبایی بسیار مهم برای کسب وکار سنتی بازاریابی مستقیم به حساب می آیند؛ اما جالب است بدانید در بسیاری از مراحل، تکنولوژی و بازاریابی مستقیم با یکدیگر همکاری مثبت و موثر داشتند.

 در سال 1950 برای اولین بار کامپیوتر ابداع شد. کامپیوترها پتانسیل این را داشتند تا روند دایرکت مارکتینگ را به صورت کامل متحول کنند. در ادامه شما را با همکاری تکنولوژی و بازاریابی مستقیم آشنا خواهیم کرد.

تأثیر مثبت تکنولوژی بر بازاریابی مستقیم

در دهه 50 و 60 میلادی شاهد اولین تبلیغاتی بودیم که توسط کامپیوتر ساخته شدند. این تبلیغات به صورت کاملاً سنتی بودند و در آن ها اهمیت و کارایی محصولات را قید می کردند. در این تبلیغات کلاسیک، در کنار تصویر کالا، چند جمله تبلیغاتی تحریک کننده، دیده می شد.

در دهه 70 میلادی، تبلیغات رنگ و لعاب جدیدی به خود گرفتند. در این دوران از تصاویر گرافیکی بسیار زیبا استفاده شد. تبلیغات به صورت مستقیم فروش را هدف نمی گرفتند، بلکه در وهله اول توجه مخاطب را به خود جلب می کردند. در همین دوران، تبلیغات هدفمند شدند. به عنوان مثال در تبلیغات هوشمند، افراد شاغل یا کودکان هدف قرار می گرفتند.

تأثیر مثبت بازاریابی مستقیم سنتی بر روی تکنولوژی

استفاده از کارت های اعتباری در دهه 60 میلادی مطرح شد. در آن دوران تشویق مردم به سمت اینکه از یک روش جدید برای پرداخت استفاده کنند، کار بسیار دشواری بود. به همین خاطر از روش بازاریابی مستقیم یا همان Direct Marketing برای تشویق مردم به استفاده از این روش جدید استفاده شد. خوشبختانه این روش در این زمینه نیز بسیار موفق بود.

جالب است بدانید تکنولوژی با تغییر سبک زندگی مردم، به بازاریابی مستقیم کمک شایان توجهی کرد. با گسترش تکنولوژی، در بین سال های 1980 تا 1990، تعداد زنان شاغل از 42 درصد به 58 درصد افزایش پیدا کرد. همین مسئله باعث می شد که زنان کمتری در طول روز قادر به خرید حضوری از فروشگاه ها باشند. به همین خاطر زنان ترجیح می دادند که به صورت غیرحضوری خرید خود را انجام دهند.

امروزه تکنولوژی به ما کمک می کند تا کمپین های هدف خود را تشخیص دهیم. این قابلیت در دهه 70 و 80 میلادی وجود نداشت. امروز شاهد تغییرات و نوآوری های بسیاری در سیستم قدیمی بازاریابی مستقیم هستیم. طراحی های جدیدی در این زمینه انجام شده است. بازاریاب ها نیز با خلاقیت خود، دایرکت مارکتینگ را به مرحله جدیدی رسانده اند. در نتیجه امروزه می توانیم به بهترین نحو ممکن از Direct Marketing برای بازار هدف خود استفاده کنیم.

با تمام این پیشرفت ها، هنوز چهارچوب اصلی بازاریابی مستقیم ثابت است! در حقیقت هنوز هم مانند اوایل قرن 19، کاتالوگ محصولات خود را برای مشتریان و مخاطبانمان ارسال می کنیم. فقط می توان گفت که دیگر خبری از چاپ اعلامیه در مصر باستان برای یافتن برده گمشده نیست!

انواع بازاریابی مستقیم چیست؟

انواع دایرکت مارکتینگ چیست؟

کمپین های بازاریابی مستقیم معمولاً مخاطبانی را هدف قرار می دهند که نسبت به یک محصول یا یک نوع خدمات در گذشته از خودشان علاقه نشان داده اند یا اینکه امکان دارد در آینده نزدیک به آن علاقه مند شوند. تشخیص بازار هدف به این شکل باعث می شود تا دایرکت مارکتینگ موفقیت بیشتری از آن خود کند.

در گذشته، بازاریابی هدف فقط ارسال نامه به مصرف کنندگان بود. در آن دوران به این روش، بازاریابی مستقیم نامه گفته می شد. امروزه ارسال نامه از طریق کانال های ارتباطی دیجیتال انجام می شود. همین مسئله هزینه بازاریابی دایرکت را کاهش می دهد و تأثیر آن را بیشتر می کند. به همین خاطر امروزه نیز از همان روش سنتی و قدیمی، به شکلی جدید استفاده می کنند.

این نوع بازاریابی مستقیم هنوز هم کارایی دارد. کسب وکارهای مختلف بر اساس اهداف، بودجه، حوزه فعالیت و مخاطبان هدف خود، یکی از روش های دایرکت مارکتینگ را انتخاب می کنند.

شاید از خودتان بپرسید که انواع بازاریابی مستقیم چیست؟ در ادامه پاسخ این سؤال را به شما خواهیم داد.

1. بازاریابی اینترنتی

بازاریابی اینترنتی، همان چیزی است که بسیاری آن را با نام دیجیتال مارکتینگ می شناسند. بازاریابی اینترنتی یک روش برای معرفی محصولات یا خدمات یک کمپانی از طریق اینترنت است. این روش بازاریابی، روشی کم هزینه و بسیار موثر محسوب می شود. در این روش شما می توانید با مخاطبان خود به صورت مستقیم ارتباط برقرار کنید و ترافیک بیشتری را جذب کنید.

روش بهینه سازی موتور جستجو یا همان سئو، یکی از محبوب ترین روش های بازاریابی اینترنتی محسوب می شود. سئو به کسب وکارها کمک می کند تا عملکرد وب سایت خود را از طریق افزایش نتایج ارگانیک موتور جستجو، ارتقاء دهند. به غیر از سئو، روش های دیگری مانند اینفلوئنسر مارکتینگ، افیلیت مارکتینگ و کمپین های ایمیلی در بازاریابی اینترنتی وجود دارند.

2. بازاریابی محتوا

بازاریابی محتوا، نوعی از بازاریابی اینترنتی است که در چند سال اخیر بسیار همه گیر شده است. بازاریابی محتوا با کمک انواع محتوای انگیزشی، آموزشی، سرگرم کننده و پربار، باعث جذب مخاطب و ایجاد ارزش و اعتبار در ذهن او نسبت به برند می شود. هزینه بازاریابی محتوا حدود 62 درصد از بازاریابی سنتی کمتر است. همچنین بد نیست بدانید که حدود 3 برابر بیشتر از سایر روش های بازاریابی، باعث جذب مخاطب می شوند. علاوه بر این، 92 درصد بازاریاب ها بر این باور هستند که دارایی اصلی یک کسب وکار، محتوای آن است.

3. بازاریابی شبکه های اجتماعی

شبکه های اجتماعی یک ابزار عالی برای Direct Marketing کسب وکارهای کوچک و بزرگ محسوب می شوند. بازاریابی ارگانیک شبکه های اجتماعی بر ایجاد و تقویت روابط بین کاربر و برند تأکید دارد. به همین خاطر می توان آن را یکی از مهم ترین و مفیدترین روش های بازاریابی مستقیم دانست.

بسیاری از کمپانی ها از شبکه های اجتماعی برای ارتباط با مشتری، افزایش آگاهی از برند  به آن ها و حتی معاملات تجاری استفاده می کنند. فیسبوک به تازگی قابلیت هایی مخصوص بازاریابی به وب سایت خود اضافه کرده است. Marketplace و Business Manager جزء این قابلیت ها هستند.

اعداد و ارقام نشان می دهد که 55 درصد مردم بعد از آنکه یک محصول را در شبکه های اجتماعی مشاهده می کنند، آن را خریداری می کنند. به همین خاطر باید گفت که بازاریابی شبکه های اجتماعی می تواند بسیار موثر و مفید باشد. کمپانی ها معمولاً از یک شرکت شخص ثالث می خواهند تا مدیریت شبکه های اجتماعی کمپانی را به عهده بگیرد. معمولاً در شبکه های اجتماعی از محتوایی مرتبط با مشتری و برند استفاده می شود تا ارتباط بهتری با مخاطب ایجاد کنند.

4. تبلیغات بنری یا همان Display Ads

تبلیغات بنری نوعی از بازاریابی مستقیم است. به این طریق با کلیک بر روی بنر تبلیغاتی، به وب سایت یک کمپانی هدایت می شوید. هر کلیک شما برای کمپانی هزینه بر خواهد بود. شاید از نظر ظاهری این تبلیغات بسیار مفید و عملی باشد؛ اما هر تبلیغ بنری به صورت میانگین کمتر از 3 ثانیه فرصت دارد تا توجه مخاطب را به خود جلب کند.

مخاطبان شما هوش بسیاری دارند، به همین خاطر شما نیز باید بسیار هوشمندانه عمل کنید. پس بهتر است حتماً مخاطبان هدف خود را پیش از تبلیغات بنری تشخیص دهید.

بهتر است برای موفقیت بیشتر کمپین تبلیغاتی خود، از سابقه جستجوی مخاطبان خود استفاده کنید. به عنوان مثال اگر مخاطب شما در طول چند هفته گذشته از چند وب سایت مربوط به فروش لباس ورزشی دیدن کرده باشد، احتمال بیشتری دارد که بر روی یک بنر تبلیغاتی مربوط به فروش لوازم ورزشی کلیک کند. پس باید به صورت هوشمندانه بازار هدف خود را شناسایی کنید.

5. بازاریابی ایمیلی

ایمیل، همان صندوق پستی هر فرد در دنیای اینترنت است. از طرف دیگر تقریباً اکثر مردم دارای آدرس ایمیل هستند. به همین خاطر بازاریابی ایمیل یا ایمیل مارکتینگ می تواند یک بازاریابی مفید و موثر باشد. با کمک نرم افزارهای بازاریابی ایمیلی، کمپانی های مختلف محصولات و خدمات خود را به مخاطبانشان معرفی می کنند.

 ایمیل باید به خوبی طراحی شده باشد. بازاریابی ایمیلی می تواند در مقایسه با روش های دیگر بازاریابی، یک روش موثر و بسیار ساده باشد. پس اگر می خواهید بدانید که ساده ترین روش بازاریابی مستقیم چیست؟ می توانید به بازاریابی ایمیلی فکر کنید.

6. بازاریابی پیامکی

همان طور که حدس می زنید، در بازاریابی پیامکی، خدمات یا محصولات یک کمپانی از طریق پیامک به مشتریان ارسال می شود. رویدادها و شرایط خاص فروش را می توان از طریق پیامک به مشتریان اعلام کرد. به این طریق برند رابطه نزدیکی با مخاطب خود برقرار می کند که می تواند منجر به فروش بیشتر شود.

بازاریابی پیامکی یک روش موثر و کم هزینه برای ایجاد ارتباط با مشتری و مخاطب است. این روش مخصوصاً برای کمپانی هایی که بازار هدف آن ها افرادی هستند که به کرات از تلفن های همراه هوشمند استفاده می کنند، بسیار موثر خواهد بود.

این مقاله نیز به کارتان خواهد آمد: بازاریابی تلفنی چیست

7. بازاریابی تجربی

در بازاریابی تجربی شما یک تجربه عالی از برند خود را به مشتریان و مخاطبان خود ارائه می دهید. در این روش برای جذب تعامل بیشتر، برندها و کمپانی ها یک رویداد جذاب ایجاد می کنند تا مشتریان در آن مشارکت کنند. وبینار، پادکست، نمایشگاه و سمینارهای متعدد را می توان نمونه هایی از بازاریابی تجربی دانست. این نوع بازاریابی می تواند بسیار زمان بر و پرهزینه باشد؛ اما باعث ایجاد ارتباط بسیار موثر با مخاطبان می شود.

بخوانید: بازاریابی حسی

8. ارسال نامه مستقیم

ارسال نامه همان روش سنتی بازاریابی مستقیم است. در این روش، کمپانی از سیستم پست برای بازاریابی خود استفاده می کند. در این روش انواع کاتالوگ، بروشور و مطالب تبلیغاتی به صورت مستقیم برای مخاطبان پست می شود.

از بازاریابی مستقیم برای هدف قرار دادن مخاطبان در یک محدوده جغرافیایی خاص استفاده می شود. حتی در عصر ارتباطات هم ارسال نامه به روش سنتی می تواند باعث جذب مخاطب شود. جالب است بدانید در سال گذشته، اداره پست ایالات متحده بیش از 77 میلیارد نامه تبلیغاتی ارسال کرده است. شاید برای شما جالب باشد بدانید که در قرن 21، بازهم 95 درصد مردم از دریافت نامه های سنتی خوشحال می شوند.

9. تبلیغات چاپی

کمپانی های مختلف از تبلیغات چاپی برای معرفی محصولات و خدمات خود در مجلات، روزنامه، بیلبورد و غیره استفاده می کنند. سالیان سال است که کمپانی ها از این روش تبلیغاتی استفاده می کنند. البته با گسترش دنیای دیجیتال، تأثیر این روش تبلیغاتی کاهش پیدا کرده است. امروزه اندازه گیری تأثیر تبلیغات چاپی نیز بسیار دشوار است.

10. بازاریابی کاتالوگ

بازاریابی کاتالوگ شامل ارسال کاتالوگ محصولات به مشتریان می شود. این یک روش قدیمی بازاریابی مستقیم محسوب می شود. کاتالوگ را می توان از طریق پست سنتی یا ایمیل برای مشتریان ارسال کرد. البته لازم به ذکر است که کاتالوگ را باید برای مشتریانی ارسال کرد که قبلاً از برند شما خرید کرده اند یا اینکه به محصولات و خدمات برند شما علاقه مند هستند. با ارسال کاتالوگ به این دسته از مشتریان می توانید به موفقیت بیشتری دست پیدا کنید.

اهمیت بازاریابی مستقیم چیست؟

اهمیت دایرکت مارکتینگ چیست؟

در وهله اول باید گفت که دایرکت مارکتینگ به بازاریاب کمک می کند تا سریعاً به مخاطبان هدف خود دست پیدا کند. به عنوان مثال یک بازاریاب را تصور کنید که قصد ایجاد یک کمپین تبلیغاتی ایمیلی دارد. او بعد از 2 ساعت وقت گذاشتن، با تمام مخاطبان خود ارتباط برقرار کرده است و ایمیل وی در اینباکس تمام مخاطبان مدنظرش قرار دارد.

در وهله دوم باید گفت که این روش بازاریابی، یک روش عالی برای معرفی محصولات است. برخلاف بسیاری از استراتژی های دیگر بازاریابی، این روش به کمپانی ها کمک می کند تا به صورت مستقیم با بازار هدف خود ارتباط برقرار کند.

هدف و تمرکز اصلی روش بازاریابی مستقیم، ارسال پیام به مخاطبانی است که به محصول یا خدمات آن کمپانی علاقه مند هستند و می توانند مشتریان بالقوه آن برند باشند. به این طریق می توانید در زمان و هزینه برای ارسال پیام تبلیغاتی به افرادی که هیچ علاقه ای به برند، محصولات و خدمات شما ندارند، صرفه جویی کنید.

در وهله سوم، بازاریابی مستقیم به شما اجازه می دهد تا پیام هایی شخصی سازی شده را به مشتریان خود ارسال کنید. در بازاریابی دایرکت، یک کسب وکار می تواند تا حدودی به اطلاعات شخصی مشتریان خود مانند سن، جنسیت، میزان حدودی درآمد، عادت های خاص و علایق مخاطبان دسترسی پیدا کند. به این طریق می توان محتوایی درخور و مناسب سلیقه مخاطب ایجاد کرد. هرچه محتوای شما شخصی سازی شده باشد، احتمال تعامل مخاطب با آن بیشتر خواهد بود.

در نهایت می توان میزان تأثیر تبلیغات را اندازه گیری کرد. بررسی میزان تأثیر یک تبلیغات اهمیت بسیاری دارد. به این طریق شما می توانید میزان موفقیت تبلیغات خود را اندازه گیری و از آن برای تبلیغات بعدی خود استفاده کنید.

در روش بازاریابی مستقیم می توانید بر اساس میزان تعامل مخاطب با تبلیغات شما، افزایش فروش یا درآمد و همچنین بازگشت سرمایه، میزان موفقیت کمپین تبلیغاتی خودتان را اندازه گیری کنید.

قابلیت های Direct Marketing چیست؟

این روش بازاریابی، بر ارتباط برقرار کردن با مشتریان تمرکز دارد. به همین خاطر دارای خواص منحصر به فردی است که باعث می شود آن را از سایر روش های بازاریابی جدا کنیم.

وابستگی به بازار هدف

Direct Marketing زمانی موفقیت آمیز خواهد بود که بازار هدف را به درستی انتخاب کنیم. اینکه پیام خود را به تمامی گروه های مخاطبان برسانید، اصلاً توجیه اقتصادی ندارد. به همین خاطر بازاریاب ها در این روش تلاش می کنند فقط با مشتریانی ارتباط برقرار کنند که به برند علاقه مند هستند.

نیاز به پایگاه داده دسته بندی شده

بازاریاب ها، مشتریان را بر اساس خواص مشترک مانند سن، جنسیت، محل زندگی، سلیقه های مشترک، نیازها، درآمد و غیره به دسته های کوچک و بزرگ تقسیم می کنند. به این طریق می توانند تا محتوایی درخور برای هر گروه از مخاطبان خود ایجاد کنند. این موضوع نیز یکی از خواص دیگر بازاریابی دایرکت محسوب می شود.

بررسی پاسخ مخاطبان

بدون اینکه پاسخ مخاطبان خود را به تبلیغاتی که انجام دادید بررسی کنید، قادر نخواهید بود تا بهترین استراتژی را برای برند خود انتخاب کنید. استفاده از کانال های بازاریابی مستقیم به شما اجازه می دهد تا پاسخ مخاطبتان را به کمپین تبلیغاتی اندازه گیری کنید و بسنجید. مخاطبان می توانند از طریق ایمیل، شبکه های اجتماعی و یا چت باکس، با کمپانی ارتباط برقرار کنند. این پاسخ دلالت بر موفقیت یا شکست کمپین تبلیغاتی دارد.

مزایای بازاریابی مستقیم چیست؟

مزایای بازاریابی مستقیم چیست؟

بازاریابی مستقیم دارای مزایایی منحصر به فرد است. در ادامه شما را با مزایای بازاریابی مستقیم بیشتر آشنا خواهیم کرد:

قابل اجرا با کمترین هزینه

بازاریابی مستقیم بر یک گروه خاص از مخاطبان تمرکز دارد. به همین خاطر زمانی که کمپانی از نظر مالی تحت فشار است، می تواند از بازاریابی مستقیم استفاده کند. این روش بازاریابی بسیار مفید است و با کمترین هزینه می تواند یک کمپین تبلیغاتی موثر و مفید را ایجاد کند.

باعث فروش به مشتریان قدیمی می شود

معمولاً مشتریان برندهایی را ترجیح می دهند که نیازهای آن ها را درک کنند و برای ایجاد ارتباطی قوی با مشتریان خود تلاش نمایند. بازاریابی مستقیم به شما کمک می کند تا بر اساس سابقه و اطلاعات مشتری خود، محتوایی درخور به آن ها ارائه دهید. همچنین در این روش بازاریابی می توانید بر روی مشتریانی که مدتی است از شما خرید نمی کنند، تمرکز کنید. فقط کافی است تا متوجه شوید که چرا آن ها دیگر با شما ارتباط برقرار نمی کنند و چطور دوباره می توانید آن ها را به خرید ترغیب کنید؟

در بسیاری از موارد، کمپانی ها می توانند با کمک مشتریان قدیمی خود، فروش مجموعه را افزایش دهند.

افزایش وفاداری مشتری

بازاریابی مستقیم برای ایجاد و تقویت ارتباط با مشتری بسیار موثر است. این روش بازاریابی باعث می شود تا هم پیام تبلیغاتی خود را به مخاطب برسانید و هم ارتباطی تعاملی و قوی با مشتریان خود ایجاد کنید. در حقیقت در بازاریابی مستقیم شما می توانید در کنار کارت پستال برای تولد مشتری، برگه تخفیف های محصولات خود را نیز برای او ارسال کنید. به این طریق به هر دو روش می توانید با مشتری خود ارتباط برقرار نمایید.

بهترین گزینه برای کسب وکارهای جدید

کسب وکارهای تازه کار نیاز به یک سکوی پرتاب مناسب دارند. دایرکت مارکتینگ می تواند یک سکوی پرتاب عالی برای آن ها باشد. در این روش بازاریابی، آن ها می توانند با مشتریان خود ارتباط مستقیم برقرار کنید. همچنین امکان ارتباط با بازار هدف آن ها به صورت مستقیم نیز وجود دارد.

به همین خاطر Direct Marketing می تواند بهترین گزینه برای کسب وکارهای جوان و تازه کار باشد. بازاریابی مستقیم می تواند به روش های زیر به کسب و کارهای جوان کمک کند:

  • فروش یک محصول خاص را افزایش می دهد.
  • سهام متوقف شده را پاکسازی می کند.
  • باعث شروع مجدد فروش پس از یک دوره رکود می شود.
  • باعث جذب وفاداری مشتریان خواهد شد.
  • پیشنهاد های ویژه را برای مشتریان خاص ایجاد می کند.

به اندازه گیری عملکرد یک کالا کمک می کند

روش بازاریابی مستقیم به کسب وکارها کمک می کند تا سلیقه مشتری را درباره یک محصول یا یک نوع خدمات خاص ارزیابی کنند. علاوه بر این، استراتژی این نوع بازاریابی باعث می شود تا بازاریاب به دنبال یافتن بازارهای جدید، اندازه گیری فروش و بررسی تأثیر کمپین های بازاریابی باشد.

به این طریق بازاریاب می تواند مطمئن شود که کمپین تبلیغاتی او به موفقیت نزدیک شده است. هر بار که بازاریاب یک کمپین تبلیغاتی را اجرا می کند، می تواند با کمک این روش بازاریابی، نتایج را تحلیل کرده و با کمک اطلاعاتی که به دست می آورد، کمپین های تبلیغاتی آینده خود را بهبود دهد.

مقایسه روش بازاریابی مستقیم و غیرمستقیم

در روش بازاریابی مستقیم، به صورت مستقیم مشتریان را انتخاب می کنید تا با آن ها ارتباط برقرار نمایید. در روش ارتباط غیرمستقیم، مخاطبان به صورت تصادفی انتخاب می شوند. چطور می توان این دو روش بازاریابی را با یکدیگر مقایسه کرد؟ به صورت ساده می توان گفت که بازده روش مستقیم، سریع تر و واضح تر است. همچنین بازده تبلیغات را به سادگی می توان اندازه گیری کرد و می توانید از موفقیت کمپین های تبلیغاتی اطمینان حاصل کنید.

از طرف دیگر، بازاریابی غیرمستقیم نیاز به زمان بیشتری دارد تا به نتیجه مطلوب خود دست پیدا کنید. به عنوان مثال برای معرفی یک برند در سطح شبکه های اجتماعی، به زمان بسیاری نیاز است. همچنین مدت زمان طولانی را باید صرف کنید تا سئو و هشتگ وب سایت و شبکه های اجتماعی شما بهبود پیدا کنند. پس یک کسب وکار باید مدت زمان طولانی صبر کند تا متوجه بازده بازاریابی غیرمستقیم شود.

با این تفاسیر، کدام روش از نظر شما بهتر است؟ خب پاسخی قطعی به این سؤال وجود ندارد. در حقیقت برای موفقیت، باید از هر دو روش کمک گرفت.

بخوانید: آمیخته بازاریابی

نمونه های موفق دایرکت مارکتینگ

در ادامه شما را با بهترین مثال ها از بازاریابی مستقیم آشنا خواهیم کرد.

تویوتا کرولا

بازاریابی مستقیم فقط یک روش عالی برای کسب وکارها نیست. بلکه این روش به آژانس های مختلف کمک می کند تا سود کلانی به دست آورند. اگر آژانس های تبلیغاتی از یک استراتژی و تکنیک خلاق استفاده کنند، تا مدت ها تأثیر کمپین های تبلیغاتی آن ها در جامعه وجود خواهد داشت و باعث ایجاد مشتریان جدید می شود. برد تویوتا کرولا را می توان یک نمونه کامل از این مسئله دانست.

تاچ برندینگ

تاچ برندینگ یک آژانس برندینگ است که اعتبار برند خود را به حداکثر مقدار خود رسانده است. این آژانس برندینگ در کشور پراگ قرار دارد و در طول 15 سال گذشته، کمپین های بین المللی بسیاری برگزار کرده است. این شرکت از استراتژی بازاریابی مستقیم کمک می گیرد. تبلیغاتی با شعار «ما خون را به رگ های خشک برند شما تزریق می کنیم» و طراحی مرتبط با آن، باعث شده است تا مشتریان بسیاری را جذب کنند.

این شرکت در روش Direct Marketing، از یک «کیسه خون» استفاده می کند. البته نگران نباشید، این کیسه خون واقعی نیست! آن ها از این ایده استفاده و آن را به تمام مخاطبان خود ایمیل کردند. در بخش کاور این ایمیل، تصویر دو مرد با لباس های سفید وجود داشت که همان لباس دکترهاست. یکی از این دو فرد، یک کیسه خون در دست دارد. زیر این عکس هم شعار معروف تاچ برندینگ قرار داده شده است. همین تصویر باعث شد تا برندها و کمپانی های مختلف ترغیب به همکاری با این شرکت برندینگ شوند.

Canva emails

برند کانوا ایمیلز روش بازاریابی بسیار ساده ای را در پیش گرفته است. این برند پس از طراحی یک کانسپت جدید، آن را به تمام مخاطبان خود ایمیل می کند. به این طریق مخاطبان می توانند با نحوه کار این برند آشنا شوند. بازاریابی مستقیم برای کانوا ایمیلز یک روش ساده است تا مخاطبان خود را با نمونه کارهای برند خود، بیشتر آشنا کند.

کمپین تبلیغاتی روز جهانی آب

چند وقت پیش، یک کمپین تبلیغاتی برای آنکه یک روز در تقویم به روز جهانی آب اختصاص داده شود، ایجاد شد. برای این کار، یک سری نامه به سازمان ها و خبرگزاری های مختلف ارسال کردند. متن این نامه به شکلی بود که برای نمایان شدن متن، باید روی آن آب می ریختند. به همین سادگی مخاطبان اهمیت و ضرورت وجود آب در زمین را درک کردند. پس از مدتی کوتاه، این کمپین به موفقیتی چشمگیر دست پیدا کرد. پیام این کمپین در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشته شد و امروز شاهد روز جهانی آب در تقویم هستیم.

ایمیل چانکی کیت کت

کمپین تبلیغاتی ایمیل چانکی کیت کت، یکی از انواع موفقیت آمیز بازاریابی مستقیم به حساب می آید. در این کمپین، یک کوپن خرید کیت کت چانکی مجانی برای مشتریان ارسال می شد. این کمپین، ظاهری بسیار عجیب داشت که باعث جلب توجه مشتریان می شد.

طراحی این ایمیل مانند یک رسید پستی ناموفق بود. بر روی این کوپن نوشته شده بود که قادر به ارسال پستی شکلات کیت کت به شما نیستیم. در قسمت دلیل ارسال ناموفق نوشته شده بود:

«این شکلات آن قدر بزرگ است که در پست جا نمی شود!» پس این کوپن را برای شما ارسال کردیم تا به این آدرس بروید و کیت کت رایگان خود را دریافت کنید!

این کمپین تبلیغاتی باعث افزایش چشمگیر فروش نستله شد.

مدیریت بازاریابی چیست؟

جمع بندی

همان طور که مشاهد کردید، بازاریابی مستقیم یا همان Direct Marketing یکی از موثرترین و کم هزینه ترین روش های بازاریابی به حساب می آید. شما می توانید از ابزار سنتی یا دیجیتال برای به کارگیری این روش استفاده کنید. به نظر شما بهترین روش برای به کارگیری بازاریابی مستقیم چیست؟ آیا شما روش های سنتی مانند پست را ترجیح می دهید یا ایمیل و دنیای دیجیتال را انتخاب می کنید؟ به نظر شما تلفیق این دو روش بهترین نتیجه را می دهد؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

سؤالات متداول

آیا روش بازاریابی مستقیم موثر است؟

تأثیر مثبت بازاریابی مستقیم، به نوع بازاریابی که انتخاب می‌کنید بستگی دارد. ارتباط برقرار کردن با مخاطبانتان از طریق رادیو، تلویزیون، مجلات و روزنامه می‌تواند بسیار گران قیمت باشد. این در حالی است که ارسال ایمیل و چت با مشتریان، نیازی به هزینه خاصی ندارد. شما با کمک تبلیغات ایمیلی یا چت با مشتریان از طریقه شبکه‌های اجتماعی، می‌توانید به فروش محصول یا خدمات برند خود، کمک شایان توجهی کنید.

اهداف بازاریابی مستقیم چیست؟

پیش از هر چیز دیگر، هدف بازاریابی مستقیم، افزایش درآمد با کاهش هزینه واسطه است. در وهله دوم تلاش می‌کند تا هرگونه واسطه شخص سوم در ارتباط با مشتری را حذف کند تا بتواند به‌صورت مستقیم با مشتری در ارتباط باشد. به این طریق می‌تواند پاسخ‌دهی از سمت مشتری را به حداکثر مقدار خود برساند.

چطور می‌توان تأثیر Direct Marketing را اندازه‌گیری کرد؟

بازاریاب‌های مستقیم معمولاً نرخ پاسخ‌دهی مشتری را اندازه‌گیری می‌کنند. نرخ پاسخ‌دهی در حقیقت میزان تعامل و مشارکت مشتریان و مخاطبان در کمپین‌های تبلیغاتی را نشان می‌دهد. بر اساس این داده‌ها می‌توان تأثیر کمپین تبلیغاتی، هزینه تبلیغاتی که برای هر فروش صرف شد، هزینه تبلیغاتی که برای جذب هر مشتری جدید صرف شد، نرخ بازگشت سرمایه، میانگین میزان سفارش و کانورژن مخاطب در اثر تبلیغات را اندازه‌گیری کرد.

بازاریابی مستقیم ایمیلی چیست؟

این نوع بازاریابی، لیستی از آدرس ایمیل مشتریان را ایجاد می‌کند تا پیام‌های تبلیغاتی خود را برای آن‌ها ارسال کنید. در این ایمیل باید یک لینک برای خرید محصولات و خدمات شما در نظر گرفته شده باشد. با کمک نرم‌افزار SendPulse می‌توانید 15 هزار ایمیل در هر ماه به‌صورت رایگان ارسال کنید.

ابزار بازاریابی سنتی چیست؟

فروش حضوری مهم‌ترین روش بازاریابی سنتی است. این روش بسیار گران‌قیمت و زمان‌بر است. به همین خاطر بازاریاب‌ها از روش‌های جایگزین همانند بازاریابی ایمیلی، بازاریابی پیامکی، و بسایتی و غیره استفاده می‌کنند.

برای آگاهی بیشتر در این زمینه، می توانید مقالات مرتبط زیر را نیز بخوانید:
بازاریابی عصبی
تفاوت ویزیتور و بازاریاب

5/5 - (2 امتیاز)

موضوع مرتبط

پیشنهاد میکنیم این مقالات را هم بخوانید

4 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست