رفاقت های دوران مدرسه را یادتان می آید؟ این که چطور با بچه های دیگر دوست می شدیم و احتمالا دو یا سه تا از آن دوستی ها تا چندین سال (شاید هم تا همین الان) ادامه پیدا می کرد؟ خب، پر بیراه نیست اگر بگوییم داستان شکل گیری هویت برند یا Brand Identity نیز از همان قرار است. می پرسید چطور؟ بیایید یادی از خاطرات شیرین دوران مدرسه بکنیم…
روزهای اول همه با هم غریبه بودیم و حس خاصی نسبت به هم نداشتیم. زمان می گذشت و کم کم با هم آشنا می شدیم. ابتدا اسم همدیگر را می پرسیدیم و اینگونه اولین قدم آشنایی برداشته می شد. به مرور با هم صمیمی تر می شدیم، تا جایی که دیگر از آن طرف حیاط مدرسه، دوستمان را از روی چهره یا طرز لباس پوشیدنش تشخیص می دادیم. یا از پشت تلفن و تنها با شنیدن صدا یا نحوه حرف زدنش.
هر چه اخلاق ها و علایقمان به هم نزدیک تر بود، رفاقتمان نیز عمیق تر می شد. بعد از گذشت مدت طولانی حتی می توانستیم دوستمان را از پشت و از طرز راه رفتنش، در خیابان تشخیص دهیم.
همه این عناصر (نام، چهره، ظاهر، صدا، طرز حرف زدن، اخلاق و …) با هم دیگر هویتی واحد برای رفیق ما ایجاد می کنند که باعث می شود او را به راحتی بشناسیم و با او ارتباط بگیریم.
داستان دوست شدن و ارتباط گرفتن، درباره برندها نیز به همین گونه است. یعنی اگر برند شما نام، چهره، ظاهر، صدا، اخلاق و… جذابی داشته باشد، مشتریان با آن رفیق می شوند و برخی از این رفاقت ها می تواند ماندگار شود!
ماجرای برند و هویت برند چیست؟
این روزها کلمه برند (و هم خانواده های آن مانند هویت برند، شخصیت برند، اصول برندینگ و…) را از زبان خیلی ها می شنوید یا در جاهای مختلف می بینید. اما باید بگوییم که همه آن ها «برند» را به درستی به کار نمی برند. به عنوان مثال ممکن است در مورد لوگو از تعبیر برند استفاده کنند، در صورتی که لوگو تنها بخشی از برند است؛ نمادی که یک رابطه عاطفی عمیق تر را نشان می دهد!
برند چیست؟
جناب ست گودین تعریف بسیار وزینی از برند دارند که تکلیف این کلمه را به خوبی معلوم می کند:
برند مجموعه ای از انتظارات، خاطرات، داستان ها و روابط است که در کنار هم، تعیین می کنند که خریدار کدام محصول را از بین محصولات مشابه انتخاب می کند.
seth godin
لوگو، بسته بندی محصول، تایپوگرافی و عناصر دیگر همگی با هم در کنار خدمات مشتری، قیمت، کیفیت محصول و… می توانند یک برند را معرفی کنند. اما خود مفهوم برند قدری ناملموس تر است. برند در واقع پدیده ای احساسی، بصری، تاریخی و انسانی است. در واقع همان تجربه ای است که محصولات و خدمات مختلف را از هم متمایز می کند، حتی اگر کیفیت و کارایی مشابه و یکسان داشته باشند.
تعریف هویت برند چیست؟
هویت برند (Brand Identity) به زبان ساده همان صورت برند است. همانطور که در قسمت قبل گفتیم برند یک مفهوم حسی و حتی فلسفی است؛ در حالی که هویت برند جلوه بصری آن است که ایده ها و مفاهیم بزرگتر پشت برند را نشان می دهد.
هویت برند شامل مواری مثل لوگو، تایپوگرافی، رنگ ها، نحوه بسته بندی و لحن می شود و تصویر و اعتبار یک برند را تکمیل و تقویت می کند. هویت برند در حالی که مشتریان جدید را به سمت برند جذب می کند، باعث می شود که مشتریان قدیمی نیز برند را مثل خانه خودشان بدانند! (هم رو به بیرون است و هم رو به داخل)
خیلی مهم است که Brand Identity همیشه ثابت و یکسان باشد. از آن جایی که این هویت نمایشگر و تقویت کننده حسی است که برند شما به مخاطب خود می دهد، پیامی که از طریق جنبه های مختلف آن القا می شود باید روشن و ثابت باشد (بدون توجه به این که در کجا و چطور به نمایش در می آید).
به طور خلاصه هویت برند تشکیل شده است از:
- آنچه برند شما برای گفتن دارد
- ارزش های آن
- چگونگی برقراری ارتباط با محصولات شما
- آن چه افراد موقع تعامل با برند شما حس می کنند
هویت برند شما در واقع شخصیت کسب و کارتان است. همانگونه که جناب جف بزوس می گوید:
برندینگ همان چیزی است که افراد وقتی در اتاق حضور ندارید در مورد شما می گویند.
Jeff Bezos
محصولی که به مشتری می فروشید تا مدت ها بعد از فروش بر او تاثیر می گذارد. هویت برند پروسه ایجاد شدن همان تاثیر و تصور است.
تفاوت هویت برند و تصویر برند
در کنار مفهوم هویت برند مفهوم دیگری به نام تصویر برند نیز وجود دارد که این دو به اشتباه ممکن است به جای یکدیگر استفاده شوند، در صورتی که دو مفهوم متفاوت هستند. در مورد این که هویت برند چیست و عناصر آن کدام است توضیح دادیم.
تصویر برند، تصوری است که مصرف کننده خاصی پس از تعامل با یک برند خاص از آن پیدا می کند. به زبان ساده، تصویر برند نتیجه تلاش هایی است که تیم کسب و کار برای ایجاد Brand Identity انجام می دهد. در صورت موفقیت، تصویری مثبت از برند ایجاد می شود. در صورت شکست، تصویر منفی خواهد بود.
چرا Brand Identity اینقدر مهم است؟
برند به عنوان نمای کلی هر آنچه که کسب و کار شما هست و انجام می دهد، در ذهن و قلب خریداران زنده می ماند و تکامل پیدا می کند؛ بنابراین هویت آن برای آینده بیزینس بسیار مهم است.
پس اگر برند شما فراتر از لوگوی آن است، چگونه می توانید آنچه برندهایی مانند کوکاکولا انجام داده اند را تکرار کرده و از عناصر دیگر هویت کسب و کار خود استفاده کنید؟ در ادامه شش مولفه یک هویت برند قدرتمند و اهمیت آن ها را بررسی کرده ایم:
صورت و جلوه کسب و کار
برای همه اهداف کاری، لوگوی برند شما در واقع چهره کسب و کارتان است. اما این چهره باید کاری بیشتر از تنها زیبا و جذاب به نظر رسیدن انجام دهد. در واقع لوگو نقش تداعی کننده در هویت برند دارد؛ به مخاطب می گوید که: این تصویر (لوگو) یعنی (نام برند شما)
اعتبار و اعتماد
داشتن هویت برند نه تنها محصول شما را به یاد ماندنی تر می کند بلکه باعث می شود برندتان اعتبار بیشتری در بازار داشته باشد. برندی که برای خود تصویری مشخص ایجاد و آن را به طور مداوم در طول زمان حفظ می کند، در بین رقبای خود اعتبار و در بین مشتریان خود اعتماد بیشتری به دست خواهد آورد.
تبلیغات اثرگذار
هویت برند الگوی اصلی برای همه آن چیزهایی است که شما در برنامه تبلیغات کسب و کار خود می گنجانید. فرقی هم ندارد که تبلیغات به صورت چاپی، آنلاین یا تبلیغات پیش از پخش فیلم در آپارات باشد. برندی با چهره مشخص و اعتبار مناسب در بازار، آماده است تا در تبلیغات به خوبی ظاهر شود و بر خریداران احتمالی تأثیر بگذارد.
ماموریت برند
هنگامی که برای برند خود هویتی مشخص خلق می کنید، در واقع برای آن ماموریت و ارزشی روشن تعریف کرده اید. به بیان دیگر، هویت برند هدف خاصی به سازمان شما می دهد. همه ما دیده ایم که سازمان ها معمولا بیانیه تعریف ماموریت دارند. خوب، باید بدانید که بدون دادن هویت خاص به برند خودتان، نمی توانید برای آن ماموریتی تعریف کنید.
جذب مشتریان جدید و ایجاد حس خوب برای مشتریان قدیمی
هویت برند (از آن هایی که چهره، اعتبار و مأموریت خاص دارند) افرادی را جذب می کند که با آنچه برند شما ارائه می دهد موافق هستند. اما هنگامی که این افراد تبدیل به مشتری می شوند، همان هویت برند به آنها حس تعلق خاطر می بخشد. محصول خوب، مشتری می سازد. اما هویت برند خوب، طرفداران و حامیان خود را ایجاد می کند.
اگر می خواهید کسب و کار شما به برندی مشهور و محبوب تبدیل شود، کار سختی در پیش دارید. مراحل زیر به شما در ایجاد هویت برند کمک می کند. این مراحل ساده هستند؛ اما به اجرا در آوردن آنها داستان دیگری است.
8 عنصر حیاتی Brand Identity
هنگامی که می خواهید هویت برندی منسجم خلق کنید، استفاده از برخی عناصر بسیار حیاتی است. در واقع آن ها همان عناصری اند که به صورت واضح می گویند: شما به عنوان برند چه کسی هستید، چه چیزی برای ارائه دارید و مخاطب شما کیست.
اگر به نحوه برندینگ محصول یا خدمات تقریبا هر کسب و کاری نگاه بیندازید، این عناصر را خواهید دید که با هم به کار رفته اند. بعضی اوقات با ظرافت از آن ها استفاده شده است و در موارد خاص ممکن است یک یا دو مورد از آن ها وجود نداشته باشد. اما در بیشتر موارد همه 8 موردی که در ادامه معرفی کرده ایم را خواهید دید که با هم دیگر برای برقراری ارتباط با برند کار می کنند.
1. لوگو
هر برندی به یک لوگو نیاز دارد. در واقع پیدا کردن برندی که لوگو نداشته باشد کار بسیار سختی است و به این ترتیب، لوگو از مهمترین عناصر خلق هویت برند به شمار می رود.

لوگو در واقع تمام شخصیت برند است و در تصویری کوچک که به راحتی قابل تشخیص است، خلاصه شده. همچنین این تصویر کوچک، معمولا اولین برداشت شما از برند را ایجاد می کند؛ تصویری که در ذهنتان می ماند و زمانی که بعدا دوباره آن را ببینید، خاطراتی (خوب، بد یا بی تفاوت) را برایتان تداعی خواهد کرد.

لوگوی برند شما تقریبا بر هر چیزی که در اختیار دارید، قرار می گیرد: کارت ویزیت، وب سایت، محصول و بسته بندی آن، صفحات رسانه های اجتماعی، الگوهای مختلف طراحی و همه محتواهای تبلیغاتی و بازاریابی که تولید می کنید. به همین دلیل لوگو باید به خوبی برند شما را ارائه کند و عصاره ای از شخصیت برندتان را در بر بگیرد.

2. پالت رنگ (تم رنگ)
رنگها یکی دیگر از عناصر اصلی در هویت هر برندی هستند. به رنگ بندی های زیر نگاه کنید و سعی کنید حدس بزنید که هر پالت نماینده کدام برند است.

رنگ آنقدر در انواع برندینگ مهم است که برخی از برند ها تا جایی پیش رفته اند که رنگ خاص برندشان را برای خود ثبت کرده اند (یعنی برند دیگری حق استفاده از رنگ خاص آن ها را ندارد). برای مثال آبی Tiffany و نارنجی Fiskars.
اما چرا رنگ اینقدر مهم است؟ زیرا رنگ ها می توانند ارزش های اصلی و ویژگی های شخصیتی برند شما را بیان کنند. همچنین نکات فراوانی در مورد روانشناسی رنگ ها و تاثیر هر کدام بر ذهن وجود دارد که هنگام انتخاب ترکیب رنگ برای هویت برند، باید در نظر گرفته شوند.
این را هم یادتان باشد که قرار نیست فقط از یک رنگ برای برند خود استفاده کنید. رنگ های موجود در پالت رنگی شما، با تناسب با یکدیگر می توانند جلوه ای منحصر به فرد به برندتان بدهند.

3. شکل ها
شکل ها هم بخش مهم دیگری از استراتژی کلی تعیین Brand Identity هستند. نه فقط اشکالی که در لوگو به کار می روند بلکه شکل هایی که در پیش زمینه صفحات وب سایت، طرح های مختلف، بسته بندی و حتی در کارت ویزیت شما وجود دارند.
شکل های مختلف، می توانند ارزش ها و حس های خاصی را القا کنند. بنابراین همانطور که هویت برند خود را توسعه می دهید، تعیین کنید که کدام اشکال با شخصیت برند شما مطابقت بیشتری دارد. به خاطر داشته باشید که فقط محدود به استفاده از یک نوع شکل نیستید (اگر ظاهر برند شما دو یا چند شکل می خواهد، از آن اشکال استفاده کنید).

. شعار برند
“Just do it”
“زیبا، جادار، مطمئن”
“هیچکس تنها نیست”
عبارات بالا از نمونه های معروف و شناخته شده شعار برند (Tagline یا Slogan) هستند. شعار برند در واقع پرچم برند شما است که پیام اصلی آن را منتقل می کند.
در واقع پیام برند می تواند همان پیشنهاد منحصر به فردی باشد که به مخاطب ارائه می دهید. برای برخی برندها این پیشنهاد روشن و واضح است. مانند شعار رستوران های زنجیره ای “Subway” که می گوید: “EatFresh” (تازه بخورید). Subway این شعار را انتخاب کرد تا خود را به عنوان یک جایگزین سالم، از سایر برند های فست فود متمایز کند.
همچنین استفاده از رنگ سبز در برندینگ و تولید تبلیغاتی که در آن ها مشتریان از کاهش وزنشان با خوردن غذای Subway صحبت می کردند، انسجام فوق العاده ای به هویت برند این رستوران داد.

برای برخی دیگر از برندها، این پیشنهاد منحصر به فرد مفهومی تر است. مانند شعار برند نایکی که می گوید: “Just do it” (فقط انجامش بده). با وجود این که این شعار اشاره مستقیمی به نوع فعالیت نایکی ندارد، پیام این برند را به صورت واضح می رساند: «معطل نکن، اقدام کن، بلند شو، شروع کن، همان کاری را انجام بده که می دانی برای بدن و ذهنت مفید است. بهانه نیاور، فقط انجامش بده».

شعار برند شما اطلاعات و زمینه بیشتری به لوگویتان می دهد و پیام آن را کامل می کند. شعار تنها این که شما چه می کنید را نمی رساند، بلکه به مخاطبین می گوید که باید چه انتظاری از برندتان داشته باشند.
5. لحن و انتخاب واژگان
در قهوه فروشی معروف Starbucks نمی توانید قهوه “کوچک” سفارش دهید. در واقع می توانید اما نامش “کوچک” نیست. برای سفارش آن باید کوچکترین سایز از چهار سایز استاندارد استارباکس را سفارش دهید که نام آن Tall (بلند) است.

دلیل این امر این است که استارباکس، واژگان برند منحصر به فرد خود را برای متمایز کردن محصولاتش از برندهای دیگر ایجاد کرده است. اگرچه آنها کلماتی را که برای اندازه های مختلف نوشیدنی استفاده می کنند، خودشان اختراع نکرده اند، اما اولین کسانی بودند که از این روش منحصر به فرد استفاده نمودند.
لحن برند تعیین می کند که چگونه شخصیت کسب و کار شما در محتوایتان (هم نوشتاری و هم گفتاری) ظاهر می شود. لحن به نوع محتوا یا چیستی آن کاری ندارد، بلکه نحوه بیان آن محتوا است و این که چه تأثیری بر مخاطبان شما می گذارد.
استفاده از ترکیب واژگان خاص و ثابت، بخش مهمی از لحن برند است. لحن برند باید در تمام محتواهای تولید شده توسط برند مثل ایمیل ها، محتوای وب سایت و محتوای شبکه های اجتماعی، رعایت شود (لحن صمیمی، رسمی، نیمه رسمی و…).
لحن یکی از موثرترین روش ها برای شکل دهی و حتی تغییر شکل نحوه درک مخاطبان از برند شما است. همچنین از فاکتورهایی است که شما را از رقبایتان متمایز می کند.
6. فونت ها و تایپوگرافی
فونت ها و تایپوگرافی نیز از عناصر کلیدی شکل گیری Brand Identity است. در هر جایی که برندی از متن استفاده می کند، مانند لوگو، وب سایت و به عنوان بخشی از یک قالب ایمیل، فونت مورد استفاده برای آن متن تصادفی نیست و برای ارتباط با شخصیت و ارزشهای برند، با دقت انتخاب شده است.
می بینید که فونت و تایپوگرافی در شکل گیری هویت برند چقدر موثر است؟ برای پی بردن به قدرت حقیقی فونت، به مثال زیر نگاه کنید:

تصویر سمت چپ: همیشه پیدات می کنم. (فونت به گونه ای است که حسی خوب و عاشقانه را تداعی می کند)
تصیر سمت راست: همیشه پیدات می کنم! (فونت به گونه ای است که حس ترس را القا می کند؛ انگار که این جمله از طرف یک خون آشام یا همچین چیزی نوشته شده!!!)
متن پایین عکس: فونت مهم است!
7. تصویرسازی و استفاده از تصاویر
منظور از تصویر پردازی، کلیه تصاویر و عکس هایی است که در برنامه های مختلف برندینگ، انواع مدل های بازاریابی و تبلیغات خود به کار می برید. البته این مفهوم به تنها لوگو یا چند محتوای تصویری محدود نمی شود؛ بلکه منظور نوع انتخاب عکس ها و تصاویر آماده، سبک طراحی وب سایت و… است. همچنین سایر قسمت های برند شما که جلوه بصری دارند. نحوه انتخاب تصاویر، در زیبایی و جذابیت کلی برند شما تاثیر مهمی دارد.
این را هم در نظر داشته باشید که برای ساختن Brand Identity تاثیرگذار، فقط محدود به استفاده از تصاویر مشخص و عکاسی شده نیستید. باب خلاقیت و نوآوری در دنیای طراحی گرافیکی باز است و با انتخاب و ترکیب هوشمندانه و خلاقانه شکل ها و رنگ های مختلف، می توانید تصاویر جدید و زیبای فراوانی را خلق کنید.
نکته: تصاویر در خلق هویت برند، با سایر عناصر آن (مانند شکل و رنگ) ارتباط و همکاری تنگاتنگی دارند.

8. موقعیت برند
منظور از موقعیت برند، جایگاهی است که برند در بازار به خود اختصاص می دهد. با تعریف شخصیت و هویت برند، علاوه بر مشخص کردن ارزشی که برند شما برای ارائه به مشتری دارد، جایگاه آن را در میان سایر برندهای فعال در بازار (رقبایتان) نیز مشخص می کنید؛ آیا قیمت شما بالاتر، تقریباً یکسان یا کمتر از رقبایتان است؟ چه چیزی محصول شما را جذاب تر از محصول آن ها می کند؟
موقعیت برند تاثیر به سزایی در هویت و شخصیت آن دارد. برای مثال، برندی که محصولات ارزان قیمت دارد و می خواهد این پیام را القا کند که قیمت آن ها بهترین و اقتصادی ترین قیمت بازار است، احتمالا از رنگهای روشن و انتقال دهنده مفهوم “ارزشمندی”، مانند زرد و نارنجی، استفاده کند. همچنین این نوع کسب و کار، لحن برندی خواهد داشت که ساده، دوستانه و خوشبینانه باشد.
در مقابل برندی لوکس تر که محصولات گران قیمتی دارد، از رنگ های تیره تر و لحن برند خاص و مرموز استفاده می کند تا خود را منحصر به فرد نشان دهد.
البته موقعیت برند تنها تعیین جایگاهی مشخص برای برند در بازار نیست. این مفهوم همچنین شامل تعامل سازنده با سایر برندها (هم برند های فعال در زمینه کاری مشترک و هم سایر زمینه ها) نیز می شود. در اینجاست که موقعیت برند با مفهوم تصویر برند همپوشانی دارد؛ برندهایی که با آن ها همکاری می کنید (همچنین اینفلوئنسرها) در این که چه تصویری از برند شما در ذهن مخاطبان شکل می گیرد، تاثیر دارند.
8 مرحله خلق هویت برند
برای خلق موفقیت آمیز هویت برند خود باید مراحل زیر را انجام دهید:
1. درباره مخاطبان، ارزش پیشنهادی برند و رقبای خود تحقیق کنید
درست مانند سایر جنبه های شروع کسب و کار، اولین قدم در ایجاد Brand Identity انجام کامل تحقیقات بازار است. شما باید پنج موردی را که در ادامه می آید به خوبی بررسی و درک کنید.
مخاطب
بر کسی پوشیده نیست که مخاطبان مختلف، علاقه های متفاوت دارند. مثلا شما نمی توانید محصولی را با روش های یکسان برای دو گروه دانش آموز (نوجوان) و دانشجو (جوان) تبلیغ و ارائه کنید. درک این که مخاطبان مختلف چه انتظاراتی از کسب و کار شما دارند برای خلق برندی که مردم عاشقش شوند، بسیار مهم است.
ارزش قابل ارائه برند و رقیبان
چه چیزی برند شما را در بین رقبایتان خاص می کند؟ چه چیزی برای پیشنهاد به مشتریان خود دارید که رقبا آن را ندارند؟ آگاهی از تقاوت های شما با رقیبانتان (نقاط قوت و ضعف) برای توسعه موفقیت آمیز برند ضروری است.
همچنین بررسی و زیر نظر داشتن رقبا به شما کمک می کند تا بفهمید کدام تکنیک های برند سازی به خوبی کار می کنند و کدام ها ضعیف تر هستند.
ماموریت
شما خوب می دانید که کسب و کار شما چه چیزی برای ارائه دارد، اما مخاطبان نمی دانند. بیانیه ماموریت برند خود را به صورت روشن و واضح تدوین کنید؛ به طوری که چشم انداز و اهداف شما را توصیف کند. به عبارت دیگر، هدف کسب و کار خود را بدانید؛ تا ندانید هدف و چشم انداز کسب و کار چیست نمی توانید به خوبی شخصیتی برای یک کسب و کار خود ایجاد کنید.
شخصیت
شاید با خودتان بگویید: «شخصیت برای برندینگ شخصی کاربرد دارد و ما کسب و کار هستیم».
خوب. در پاسخ باید بگوییم که اگر چه لزوما پرسونال برندینگ (برندینگ شخصی) انجام نمی دهید اما به این معنا نیست که هنگام توسعه و خلق Brand Identity ، نمی توانید شخصیت خاصی را برای آن ایجاد کنید. برند شما نیز مانند یک انسان زنده است و می تواند شخصیت داشته باشد (مثال دوست دوران مدرسه را به یاد بیاورید).
برای خلق هویت برند می توانید از رنگها و تصاویر منحصر به فرد خود برای انواع طراحی ها استفاده کنید. سپس این نمای بصری را با لحن خاص خودتان تقویت کنید. در نهایت باید بتوانید برندتان را به عنوان راهی برای ارائه و معرفی کسب و کارتان توسعه دهید.
تحقیق و بررسی شاید کاری حوصله سر بر باشد، اما هرچه بیشتر در مورد کسب و کار خود بیشتر بدانید، هویت برند شما قوی و منسجم تر خواهد بود.
آنالیز و بررسی
در نهایت آنالیز و بررسی چهار عنصری که در زیر آمده می تواند برای درک بهتر برند شما مفید باشد. در نظر گرفتن ویژگی های مختلف برند، به شما کمک می کند که آن ویژگی هایی را که می خواهید برند شما به آن ها شناخته شود، پیدا کنید. این چهار عنصر عبارت اند از:
- نقاط قوت: ویژگی های مثبت کسب و کار که مزیت های رقابتی شما نسبت به رقابیتان محسوب می شوند.
- نقاط ضعف: ویژگی هایی که جزء معایب کسب و کار شما و برای آن مضر هستند.
- فرصت ها: تغییرات و ترندهایی که در دنیای صنعت شما ایجاد می شوند و فرصت هایی را برای شما به وجود می آورند.
- تهدید ها: عناصری در بازار و فضای صنعت که ممکن است برای بیزینس شما ایجاد مشکل کنند.
2. لوگوی خود و قالب آن را طراحی کنید
حالا که کسب و کار خود را به خوبی شناختید زمان آن رسیده است که به برند خود حیات ببخشید. به قول جناب پاول راند، طراح گرافیک معروف:
طراحی گرافیکی سفیر خاموش برند شما است.
آنچه لازم است بدانید در زیر آمده:
لوگو
اگرچه لوگو به تنهایی تمام Brand Identity نیست، اما همانطور که قبلا توضیح دادیم، عنصری حیاتی در فرایند برند سازی به حساب می آید. در واقع لوگو شناخته شده ترین بخش از برند شما است. لوگو در همه چیز از وب سایت گرفته تا کارت ویزیت و تبلیغات آنلاین شما وجود دارد. با لوگو بر روی همه این عناصر، برند شما باید مانند این مثال منسجم به نظر برسد:

فرم های جذاب
اگر چه لوگو برای برندسازی ضروری است، اما تنها عنصری نیست که Brand Identity را قوی می کند. خود محصول، بسته بندی آن، نحوه ارائه خدمات به مشتری و… همگی باید در شکل گیری هویت برند شما نقش داشته باشند.
استفاده از المان های بصری ثابت در هر کاری که انجام می دهید باعث ایجاد ثبات و ایجاد آشنایی برای مشتریان شما می شود. برای مثال طاق های طلایی مک دونالد را در نظر بگیرید. آنها از فرم جالبی برای ایجاد نماد “M” استفاده کردند که اکنون در سراسر جهان قابل تشخیص است.

رنگ و تایپوگرافی
در مورد اهمیت پالت رنگ در قسمت عناصر هویت برند صحبت کردیم. پالت رنگ تنوعی را برای شما فراهم می کند تا بتوانید در عین وفاداری به هویت برند، طرح های منحصر به فردی برای بیزینس خود ایجاد کنید.
تایپوگرافی در صورت استفاده نامناسب، می تواند شمشیر دو لبه باشد. اگرچه طراحی نوشتاری “mix and match” (استفاده از فونت های مختلف که با هم تناسب دارند) رواج زیادی یافته است، اما لزوما ترکیب تعداد انگشت شماری از فونت ها ایده خوبی برای Brand Identity شما نیست.
دقت داشته باشید که در لوگو، وب سایت و هرگونه محتوایی که تولید می کنید (چاپی و دیجیتالی)، باید از تایپوگرافی به طور مداوم استفاده شود. اگر به وب سایت نایک و آگهی های آن نگاهی بیندازید، می بینید که در تمام جنبه ها، همان نوع حروف و تایپوگرافی را حفظ می کند که این نکته برای آن ها معجزه کرده است!
الگوها و قالب ها
احتمالا در برنامه های دیجیتال مارکتینگ خود کمپین های مختلف ایمیل مارکتینگ، ویدئو مارکتینگ و … دارید. همچنین نامه نگاری می کنید یا کارت های ویزیت را به مشتریان بالقوه می دهید. طراحی قالب برای هر کدام از آن ها (حتی برای جزئیاتی به اندازه امضای ایمیل) به کسب و کار شما ظاهر و احساس حرفه ای، یکپارچه و معتبرتری می بخشد.
ثبات
همانطور که قبلا هم تاکید کردیم (دیگر نمی دانیم چطور تاکید کنیم)، ثبات عنصری است که می تواند هویت برند را تثبیت کند یا از بین ببرد. از الگوهایی که در قسمت قبل گفتیم استفاده کنید. همچنین باید از سبک طراحی و ادبیاتی که برای برند خود انتخاب کرده اید، در تمام زمینه های کسب و کار پیروی کنید تا هویت برندی یکپارچه ایجاد شود. البته منظور از ثبات این نیست که به هیچ وجه جا برای تغییر وجود ندارد. ممکن است زمانی به این نتیجه برسید که طبق شرایط، باید تغییراتی در ظاهر برند صورت بگیر و باید ریبرندینگ انجام دهید. این اتفاق طبیعی است. البته باید با اصول و روش مناسبی صورت گیرد به طوری که به هویت کلی برند که تا الان در ذهن مخاطب شکل گرفته، لطمه ای وارد نشود.
انعطاف پذیری
اگر چه ثبات از اصول برندینگ است اما انعطاف پذیری، آن هم در جامعه ای که همواره به دنبال بهترین و جدیدترین ها است، به همان اندازه اهمیت دارد. با انعطاف پذیری در طراحی بصری و پیام ها، می توانید در کمپین های تبلیغاتی، شعارها و … تغییرات کوچکی لحاظ کنید تا هم هویت برند را حفظ کرده باشید و هم مخاطبان خود را همواره علاقمند نگه دارید.
نکته مهمی که در این باره وجود دارد این است که هر تغییری را که ایجاد می کنید، باید در سراسر برند خود ثابت نگه دارید (مثلا اینطور نباشد که فقط طراحی کارت ویزیت خود را تغییر دهید و به قسمت های دیگر توجه نکنید).
تدوین سند
یکی از موثرترین روشها برای اطمینان از پایبندی کسب و کار به “قوانین” هویت برند خود، ایجاد مجموعه ای از دستورالعمل های برندینگ است که تمام بایدها و نبایدهای برند شما را در بر می گیرد.
3. ایجاد ادبیاتی برای برقراری ارتباط، تبلیغات و حضور در رسانه های اجتماعی
تا به این جای کار فرم و ظاهر برندتان را آماده کرده اید و قدم های لازم را برای آماده سازی آن برداشته اید. حالا آماده هستید تا برند خود و هویتش را در جامعه مخاطبین خود جا بیندازید.
بهترین راه برای رسیدن به این هدف، تولید محتوای با کیفیت است. محتوا در واقع برند آنلاین شما محسوب می شود. همچنین می تواند در نقش فروشنده، فروشگاه و دپارتمان بازاریابی شما ظاهر شود. محتوا داستان شما را روایت می کند و هر محتوایی که منتشر می کنید به نوعی بازتاب دهنده و معرف برندتان است. پس محتوای عالی برابر است با برند عالی و محتوای ضعیف برابر است با برند ضعیف!
ادبیات
از ادبیاتی استفاده کنید که با شخصیت و Brand Identity شما متناسب باشد. اگر برندی لوکس و درجه یک هستید از ادبیات حرفه ای استفاده کنید. اگر برند شما حال و هوای صمیمی و عامیانه دارد بیشتر به گفت و گوهای راحت بپردازید.
یادتان باشد که ادبیات برند باید در همه قسمت های کسب و کارتان به کار رود؛ پس آن را با دقت انتخاب کنید تا بیشترین تطابق را با شخصیت برند شما داشته باشد.
ارتباط حسی
مردم عاشق داستان هستند. اگر بخواهیم بهتر بگوییم، مردم عاشق داستان هایی هستند که بر آن ها تاثیر می گذارد (از نظر حسی). برندی با هویت قوی و روایت های جذاب، قادر است رابطه عاطفی و حسی با مشتریان و مخاطبان خود برقرار کند و این رابطه می تواند به بنیادی مستحکم برای ساختن رابطه بلند مدت با برند تبدیل شود.
تبلیغات
طراحی تبلیغات چه به صورت سنتی و چه دیجیتال، از موثرترین روش ها برای معرفی برند شما به دنیا است. در واقع روشی برای شنیده و دیده شدن پیامتان توسط مخاطبان هدفتان است.
شبکه های اجتماعی
راه عالی دیگر برای ارتباط گرفتن با مشتریان و دیجیتال برندینگ، شبکه های اجتماعی است. رسانه های اجتماعی زیاد و متنوعی وجود دارند که زمینه بسیار مناسبی برای ایجاد و پرورش Brand Identity در اختیارتان قرار می دهند.
رسانه های اجتماعی برای صحبت مستقیم با مشتریان و ایجاد علاقه به برند شما نیز مهم هستند. اگر مشتریان در یک توییت یا پست به شما اشاره کردند (به خصوص اگر مشتری سوالات یا نگرانی داشته باشد)، با پاسخگویی سریع و کارآمد به آن ها، اعتبار خوبی برای برند خود خواهید ساخت.
4- بدانید از چه چیزی باید اجتناب کنید
برای خلق هویت برندی قوی، باید تمام مراحل ساخت Brand Identity را به درستی دنبال کنید. اما حواستان باشد که اگر در این مسیر، هر کدام از اشتباهات زیر را انجام دهید، برند شما ممکن است با شکست یا تزلزل رو به رو شود.
به مخاطبین خود پیام های مبهم و چندگانه ندهید
بدانید چه می خواهید بگویید، و از زبان و تصاویر مناسب برای بیان آن استفاده کنید. این که پیامتان برای شما منطقی است به این معنا نیست که برای مشتریان شما هم منطقی خواهد بود.
کار رقبیان خود را کپی نکنید
ممکن است رقیبانی داشته باشید که در زمینه برندینگ بسیار قوی باشند و با خود بگویید: «چون محصولات یا خدمات مشابه آن ها می فروشیم، می توانیم از آن ها تقلید کنیم و جواب بگیریم.»
خوب. این کار را نکنید. چون اشتباه است و در اکثر موارد، نتیجه عکس می دهد. کار درست این است که فعالیت های رقبایتان و روش آن ها را بررسی کنید و آن را با توجه به مختصات کسب و کار خود تغییر دهید (شخصی سازی کنید). اینگونه می توانید حتی بهتر از آن ها ظاهر شوید.
تناسب بین فعالیت های آنلاین و آفلاین را از دست ندهید
بله، ممکن است کارهای چاپی شما کمی متفاوت تر از آن چه در فضای آنلاین (طبق استراتژی دیجیتال مارکتینگ خود) انجام می دهید باشد. اما مواردی مثل رنگ ها، تایپوگرافی، تم و ادبیاتی که استفاده می کنید، باید همگی مشابه باشند (چه در برندینگ آفلاین و چه آنلاین).
5. بر برند خود نظارت کنید که هویت آن همواره حفظ شود
همانند سایر فعالیت های انواع بازاریابی که انجام می دهید، بدون نظارت و ارزیابی موارد کلیدی و مهم، به سختی می توانید بفهمید که آیا کار به درستی پیش می رود یا نه. منابع مختلفی برای ارزیابی و نظارت بر هویت برند وجود دارند؛ مانند Google Analytics، نظرسنجی ها، نظرات کاربران، بحث ها و صحبت هایی که در رسانه های اجتماعی صورت می گیرد و…
با استفاده از منابع بالا، این که مردم در مورد برند شما چگونه صحبت می کنند و چه می گویند و همچنین نحوه تعامل آن ها با برندتان را درک خواهید کرد. نظارت مستمر به شما این امکان را می دهد که بتوانید تغییرات مورد نیاز را در روند ایجاد هویت برند اعمال کنید. خواه این تغییر اصلاح یک اشتباه باشد یا حرکتی جدید در جهت بهبود هویت برند.
خلق برندی به یاد ماندنی، مستلزم استفاده مداوم از تایپوگرافی، رنگ، تصاویر و ادبیات یکسان است. تاکید می کنیم که این تلاش و پیگیری ارزشش را دارد؛ چون وقتی مشتریان بر اساس لوگو فوراً تشخیص می دهند که شما چه کسی هستید و چه چیزی را نشان می دهید، به چیزی بیش از تنها یک نام و نماد تبدیل شده اید.
سخن پایانی
اکنون به خوبی می دانید «هویت برند چیست» و چطور باید آن را ایجاد کرد. همچنین با عناصر مهم تشکیل دهنده «Brand Identity» و اهمیت و کاربرد هر یک آشنا شدید. در نظر داشته باشید که هر چه زمان بیشتری برای بررسی و تحقیق در مورد برند خود و جنبه های مختلف آن (هدف، مخاطبان، مزیت های رقابتی و…) اختصاص دهید و آن را بهتر بشناسید، در خلق «هویت برند» قدرتمند و جذاب، موفق تر خواهید بود. حالا باید دست به کار شوید. وقت آن رسیده که دوست های جدید و خوبی برای برند خود پیدا کنید. البته اول باید خودتان رفیق خوبی باشید تا بتوانید دوستان بیشتر و دوستی های طولانی مدت داشته باشید.
سوال های متداول
همانطور که انسان ها هویت خاص دارند و مثلا شما دوست خود را از روی چیزهایی مثل چهره، طرز لباس پوشیدن، صدا، نحوه حرف زدن و… می شناسید و تشخیص می دهید، برندها نیز دارای هویت هستند. عناصری مثل لوگو، رنگ خاص، لحن و… باعث می شود تا مخاطبان با برند ارتباط برقرار کنند و تصویر آن در ذهنشان بماند.
Brand Identity و تصویر برند دو مفهوم مختلف هستند که گاهی به اشتباه، به جای یکدیگر به کار می روند. تصویر برند همان تصور و برداشتی است که از برند در ذهن مخاطبان ایجاد می شود. در واقع تصویر برند، نتیجه همکاری عناصر هویت برند است.
5 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
چقدر مقاله خوبی بود؟ خدایی متمم به خوبی شما ننوشته درباره هویت برند، عالی
شما لطف دارید خوشحالم که مفید بوده ????
به نظر من برندینگ، چیزی فراتر از ایجاد هویت بصری و ساخت لوگو است. برند سازی فرآیندی است که گاه سالها طول می کشه و نباید انتظار گرفتن نتیجه سریع رو از آن داشت. برندسازی نتیجه تلاش و پشتکار مستمر، صبر و استقامت و ارائه خدمات و محصول با کیفیت در طول یک زمان است. با این روش کم کم مشتریان را وادار می کنید که به شما اعتماد کنند و چیزی جز تعریف و تمجید از برند شما نخواهند داشت.
اول از همه ممنونم بابت این مقاله اتون جیز قویی ها بود
دوم اینکه می خواستم بدونم هدف از هویت برند چیه؟
سلام
خیلی ممنونم بابت بازخورد خوبتون. خوشحالیم که این مطلب براتون مفید بوده.
در خصوص سوالتون باید خدمتتون عرض کنم که در جهت ایجاد یک خط مشی واحد هویت برند شکل می گیرد و این خط مشی باید در تمام محصولات یک برند نمود پیدا کند و همه آن ها هویت برند را به طریقی نشان ندهند.