بازاریابی مفهوم جدیدی نیست و کسب و کارها سالیان سال است که از آن برای پیشبرد اهداف خود استفاده می کنند. امروزه با افزایش کاربران اینترنت و شبکه های اجتماعی، دیجیتال مارکتینگ از اهمیت بالایی برخوردار است اما در این میان آیا شیوه های سنتی بازیابی یا traditional marketing کماکان اهمیت دارند؟ بازاریابی سنتی چیست و چه مزایایی دارد؟
یک آمار جالب که توسط AllianceBusinessService ارائه شده است، نشان می دهد که 56 درصد مشتریان اعتقاد دارند که بازاریابی رسانه های چاپی که نمونه ای از بازاریابی سنتی است، بیشتر از سایر روش ها قابل اعتماد است. این آمار و آمار مشابه دیگری که در این زمینه وجود دارند نشان می دهند که در بین انواع بازاریابی، traditional marketing یا همان بازاریابی سنتی توانسته است اهمیت خود را حفظ کند و هنوز هم استفاده از آن برای کسب و کارها مهم است.
در این مقاله به صورت کامل با بازاریابی سنتی، انواع و مزایای آن آشنا می شوید و می خواهیم به این سوال پاسخ دهیم که چه نوع بازاریابی باید برای پیشبرد اهداف استفاده شود؟
بازاریابی سنتی چیست؟
اگر بخواهیم پاسخ ساده ای برای بازاریابی سنتی چیست ارائه دهیم، می توان گفت که هر روشی که از اینترنت و دستگاه های دیجیتال در آن استفاده نشود، جزو «بازاریابی سنتی (traditional marketing)» محسوب می شود.
تبلیغات متعددی که در مجلات و روزنامه ها می بینید، پیام های بازرگانی که در میان سریال و یا برنامه مورد علاقه شما در تلویزیون پخش می شوند، بیلبوردها، پیامک و … همگی جزو روش های مورد استفاده در این مدل بازاریابی هستند.
کلمه سنتی به معنای قدیمی است و در مقابل کلمه مدرن قرار می گیرد. یکی از دلایلی که امروزه این مدل بازاریابی از محبوبیت کمتری برخوردار است، شاید این باید که برخلاف پرفورمنس مارکتینگ یا همان بازاریابی عملگرا، پولی که پرداخت می کنید مشخص نیست که سودی هم برای شما دارد یا نه.
در بازاریابی عملگرا، برای انجام کاری، پولی پرداخت می شود؛ یعنی ابتدا باید یک کاری انجام شود تا پول پرداخت شود. اما در بازاریابی سنتی، به طور مثال در تلویزیون تبلیغ می کنیم، اما نمی دانیم از این تبلیغ چقدر مشتری به ما اضافه شده است و چقدر برای ما سوددهی داشته است. همچنین نمی توان فهمید که آیا این میزان هزینه در اثر انجام چه مقدار سود پرداخت شده است.
بازاریابی مفهوم خیلی جدیدی نیست (با اینکه ممکن است که جدیدا به صورت حرفه ای و برنامه ریزی شده به آن نگاه شود). با ظهور اینترنت و دستگاه های مدرن دیجیتال، بازاریابی متحول شد و مفهومی به نام دیجیتال مارکتینگ شکل گرفت.
در زمانی که هنوز تکنولوژی های جدید شکل نگرفته بود، کسب و کارها از این نوع بازاریابی در جهت توسعه کسب و کار خود استفاده می کردند.
به همین دلیل همه افراد، چه پیر و جوان با مفاهیم آن آشنایی دارند. علاوه بر این بازاریابی سنتی معمولا بیشتر بر روی فروش خدمات یا محصول خاصی تمرکز دارد و از پلتفرم های سنتی مختلفی که در دسترسش قرار دارد، برای تبلیغ برند استفاده می کند. با توجه به این فاکتورها، روش های بازاریابی سنتی راحت تر درک می شوند و پیر و جوان می توانند با آن ها ارتباط برقرار کنند.
این موضوع منطقی است، چون پلتفرم هایی که برای این نوع بازاریابی استفاده می شوند، پیچیده نیستند و به عنوان نمونه برای یک فرد مسن، ارتباط با تبلیغی که در یک مجله می بیند و یا در بیلبورد محله خود آن را مشاهده می کند؛ بیشتر از شیوه های مدرن تبلیغاتی در موبایل یا کامپیوتر است که ممکن است حتی کار با آن ها را نیز بلد نباشد.
با هم بخوانیم: بازاریابی نوین چیست
انواع بازاریابی سنتی چیست؟
به صورت کلی و برای درک بهتر انواع بازاریابی سنتی، این نوع از بازاریابی را در 5 دسته بندی کلی بررسی می کنیم.
استفاده از نامه
بازاریابی پستی مستقیم، به فرآیندی گفته می شود که تبلیغات به وسیله سیستم پست و از طریق نامه به دست مشتریان و مخاطبین هدف می رسد. البته ممکن است این موضوع کمی برای شما نا آشنا باشد ولی این شیوه ای است که هنوز هم در بسیاری از کشورهای دنیا معمول و مرسوم است و کمپانی های زیادی از آن استفاده می کنند.
شرکت ها و کسب و کارها، سال های سال است که از این روش برای ایجاد آگاهی از برند و به دست آوردن مشتریان وفادار برای محصولات و خدمات خود استفاده می کنند. از آنجا که تبلیغات به صورت هدفمند برای مشتریان خاصی ارسال می شود، این روش جزو استراتژی های بازاریابی هدفمند دسته بندی می شود.
بازاریابی مستقیم پستی برای به وجود آمدن سرنخ های جدید و افزایش فروش تاثیر مستقیم و خوبی دارد و به همین دلیل هنوز هم بسیاری از کمپانی های از این روش استفاده می کنند.
البته در ایران بیشتر تبلیغات میدانی استفاده می شود و مستقیم بروشور و تراکت در بین خانه های پخش می شود که ماهیتا مشابه این روش است و تنها از پست برای رساندن تبلیغات کاغذی استفاده نمی شود. همان طور که وقتی در خانه را باز می کنید و مدل های مختلف تبلیغات کاغذی را پیدا می کنید، نشان می دهد که هنوز این روش از اهمیت بالایی برای کسب و کارها به منظور معرفی محصولات و خدمات خود، برخوردار است.
رسانه های چاپی
این روش بازاریابی همان طور که از نامش نیز می توان فهمید، از رسانه های چاپی مانند روزنامه و مجلات برای تبلیغ محصولات، خدمات و معرفی برند استفاده می کند. بازاریابی رسانه های چاپی از یک طرف یک نمونه از بازاریابی انبوه (mass marketing) به حساب می آید زیرا با تبلیغ در این گونه رسانه ها به مخاطبان زیاد و متنوعی دسترسی پیدا می کنید.
از طرفی دیگر اگر هدفمند رسانه های خود را انتخاب کنید، به عنوان نمونه برای محصول لباس خود فقط در مجلات فشن و زنان تبلیغ کنید، شما مخاطبان خاصی را هدف قرار داده اید و به این خاطر می توان آن را جز استراتژی های نیچ مارکتینگ نیز به حساب آورد.
رادیو و تلویزیون
یکی از پرکاربردترین روش های بازاریابی سنتی، استفاده از پلتفرم های تلویزیون و رادیو برای تبلیغ محصولات و خدمات است. مطمئنا شما هم با این گونه تبلیغات برخورد کرده اید که در میان سریالی که در حال مشاهده آن هستید، پخش می شود و ممکن است برای برخی از افراد آزاردهنده باشند.
با استفاده از این شیوه بازاریابی، برندها و کمپانی ها به دامنه گسترده ای از مخاطبان در زمانی کم دسترسی پیدا می کنند و به همین دلیل این روش می تواند در توسعه آگاهی از برند شما نقش مهمی و تاثیر گذاری ایفا کند. البته باید خاطرنشان کرد که این روش گران است و همه کسب و کارها مخصوصا کسب و کارهای کوچک، نمی توانند از آن استفاده کنند.
تبلیغات شهری
هنگامی که از خانه خارج می شوید با تبلیغات گوناگونی بر روی بیلبوردها، اتوبوس و وسایل نقلیه عمومی، روی دیوارها و هر جای دیگری از شهر مواجه خواهید شد که در حال معرفی یک برند و محصولات و خدمات آن هستند. تمامی این روش ها جزو بازاریابی سنتی هستند که سالیان سال است، بازاریاب ها از آن استفاده می کنند.
ویژگی خاص این نوع از تبلیغات این است که بیشتر به جنبه های بصری تمرکز دارند تا کلمات و به همین خاطر است که در آن از تصاویر و ویدئو زیاد استفاده می شود.
تلفن، مصاحبه حضوری و فروش مستقیم
ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد که تماسی تلفنی داشته باشید و در آن یک محصول و برند توسط شخص خاص، به شما معرفی شود و یا اینکه فردی از طرف شرکتی به مغازه شما مراجعه و محصولش را معرفی کند. این روش ها همگی جزو بازاریابی سنتی به حساب می آیند.
اساس این شیوه از traditional marketing، روابط و اینتراکشن افراد است و می تواند در ایجاد اعتماد به برند بسیار موثر باشد.
تمامی این موارد جزو بازاریابی سنتی هستند که ممکن است با آن ها برخورد کرده باشید و نمونه های آن را زیاد دیده باشید. مزایایی که این نوع بازاریابی دارد؛ باعث شده است که علارغم ظهور شیوه های مدرن و تکنولوژی های ارزان تر، باز هم شرکت ها و کمپانی ها از شیوه های سنتی برای معرفی برند و محصولات خود استفاده کنند. اما این مزایا چه هستند؟
مزایای traditional marketing چیست؟
یکی از مزایای مهم بازاریابی سنتی این است که می توانید به مخاطبین محلی دسترسی داشته باشید. به عنوان نمونه اگر مغازه ای دارید، می توانید با پخش تراکت و یا نصب بنر در محله های اطراف، مخاطبین و ساکنین محلی را هدف قرار دهید و محصولات یا خدمات خود را به آن ها معرفی کنید.
یکی دیگر از مزایای بازاریابی سنتی این است که می توانند توسط مخاطبین نگهداری و دوباره استفاده شوند. بگذارید برای روشن تر شدن موضوع مثالی بزنم. شما می توانید برای تبلیغ محصول خود تراکت تهیه کنید و درب منازل پخش کنید. فرد اگر نخواهد در همان لحظه ای که تبلیغ شما را مشاهده می کند، آن محصول را بخرد؛ اگر از شرایطش خوشش آمده باشد، تراکت را نگهداری می کند و زمان دیگری به آن مراجعه خواهد کرد. با این ویژگی شما یک بار هزینه کرده اید ولی تا چند وقت از مزایای آن بهره مند می شوید.
جالب است بدانید که مردم با روش های بازاریابی سنتی راحت تر هستند و احساس امنیت بالاتری در استفاده از آن ها دارند. به عنوان نمونه اگر لینکی در ایمیل یا شبکه های اجتماعی شما برایتان ارسال شود، احتمالا از ترس ویروس کمتر بر روی آن ها کلیک کنید. روش های بازاریابی سنتی از نظر مخاطبان قابل اعتماد تر هستند، زیرا شیوه های استفاده شده در آن کم خطرتر می باشند.
نکته دیگری که باید بدانید این است که درصد موفقیت بازاریابی سنتی بسیار بالاست و به همین دلیل خیلی از شرکت ها پول های زیادی برای آن خرج می کنند. شما با استفاده از روش هایی مانند تبلیغات تلویزیونی و یا بیلبوردهای شهری می توانید تعداد زیادی از مخاطبان را هدف قرار دهید.
به خاطر این ویژگی هاست که هنوز هم شرکت ها و کمپانی ها از این شیوه بازاریابی استفاده می کنند. اما در کنار مزایا، این نوع بازاریابی، معایبی نیز دارد.
معایب traditional marketing چیست؟
یکی از مهم ترین و بزرگترین عیب روش های مختلف بازاریابی سنتی، پرهزینه بودن آن است. شما برای تبلیغ در تلویزیون یا بیلبوردهای شهری باید هزینه های بالایی پرداخت کنید. تبلیغاتی که به شیوه سنتی انجام می گیرند، تعامل و اینگیجمنت کمتری نسبت به روش های دیجیتال مارکتینگ دارند.
نکته مهم که برای بازاریاب ها از اهمیت بالایی برخوردار است، سخت بودن محاسبه و بررسی نرخ بازگشت سرمایه یا ROI در این نوع از بازاریابی است. اطلاعاتی که از طریق شیوه های بازاریابی سنتی منتشر می شوند، مانند چاپ تراکت یا چاپ تبلیغ در روزنامه ها و مواردی دیگر قابل به روز رسانی نیستند.
شخصی سازی روش تبلیغات در روش های سنتی به دلیل کم بودن داده ها امکان پذیر نیست. به عنوان نمونه در روش های مختلف دیجیتال مارکتینگ شما می توانید با استفاده از تاریخچه فعالیت های کاربران، دید کاملی از سلایق آن ها به دست آورید و شیوه های تبلیغاتی خود را بر اساس آن پایه ریزی کنید. امکانی که در بازاریابی سنتی وجود ندارد.
حال که با بازاریابی سنتی آشنا شدید، بهتر است تفاوت های آن را با دیجیتال مارکتینگ بررسی کنیم تا بتوانید بهتر این دو حوزه بازاریابی را با یکدیگر مقایسه کنید.
تفاوت بازاریابی سنتی و دیجیتال
مهم ترین تفاوت بازاریابی سنتی و دیجیتال مارکتینگ، بسترهایی است که مخاطبین، پیام های بازاریابی را در آن ها دریافت می کنند. بازاریابی سنتی از رسانه های سنتی مانند تلویزیون، روزنامه و … برای انتقال پیام های خود استفاده می کند. درحالی که دیجیتال مارکتینگ از رسانه های دیجیتال و اینترنت مانند وب سایت و شبکه های اجتماعی برای انتقال پیام خود بهره می برد.
البته توجه داشته باشید که بازاریابی سنتی یک روش قدیمی و تاریخ مصرف گذشته نیست و هنوز هم بازاریابی سنتی نقش مهمی در بازاریابی محصول و خدمات در کمپانی ها و کسب و کارها ایفا می کند. امروزه پیش از پیش با غرق شدن در دنیای دیجیتال، حس نیاز خارج شدن از این فضا و ورود به دنیای واقعی در بین افراد و کاربران دیده می شود و همین جاست که می توان استفاده خوبی از روش های سنتی در بازاریابی کرد.
تاثیر مستقیم و بالای یک پیام بازرگانی تلویزیون در شناساندن یک برند به همان اندازه 20 سال پیش، اهمیت دارد. دلیل آن نیز ماندگاری تبلیغات و شیوه های به کار گرفته شده در بازاریابی سنتی در ذهن افراد است. با این روش ها، مخاطبان به صورت ناخودآگاه از نظر احساسی با برندها ارتباط می گیرید و همین امر باعث می شود نام برند در ذهن آن ها باقی بماند.
البته دیجیتال مارکتینگ نیز به همین اندازه اهمیت دارد زیرا از تمامی امکانات و فرصت ها در اینترنت استفاده می کند تا به شما به عنوان مخاطب دسترسی پیدا کند. با توجه به اینکه استفاده از اینترنت به مدت چند ساعت در روز به عادت روزمره افراد تبدیل شده است، دیجیتال مارکتینگ از این فضا در جهت رسیدن به اهداف بازاریابی خود استفاده می کند و به همین دلیل می توان گفت که استفاده از این روش بازاریابی برای کسب و کارها الزامی است و جایگزینی ندارد.
دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی سنتی؟ مسئله این است!
کلید موفقیت کمپین های بازاریابی پیدا کردن راهی برای ایجاد یک توازن در استفاده از بازاریابی دیجیتال و بازاریابی سنتی است. در فلسفه چینی دو مفهوم یین و یانگ وجود دارند که با یکدیگر متفاوتاند و تنها زمانی که در کنار یکدیگر قرار گیرند، کامل می شوند و باعث کمال و پیروزی خواهند شد.
در بازاریابی هم می توان گفت بازاریابی سنتی و دیجیتال مارکتینگ در عین تفاوتی که دارند؛ هر دو نقش مهمی در استراتژی های بازاریابی ایفا می کنند و زمانی که در کنار هم استفاده شوند تاثیر زیاد و خوبی در کسب و کار شما ایفا خواهند کرد.
کلام آخر
در این مقاله سعی شد تا به این سوال پاسخ داده شود که بازاریابی سنتی چیست و انواع مختلف آن بررسی شدند. همان طور که در متن مقاله نیز اشاره شد، هنوز هم با اینکه شیوه های نوینی برای بازاریابی به وجود آمده است اما کماکان «بازاریابی سنتی (traditional marketing)» اهمیت خود را برای کسب و کارها حفظ کرده است و توصیه می شود تا هر بیزینس و برندی، علاوه بر دیجیتال مارکتینگ از روش های سنتی بازاریابی نیز استفاده کند.
3 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
بازاریابی سنتی دیگه خیلی از مد افتاده باید همه به سمت بازاریابی اینترنتی برن وگرنه شکست میخورن
سلام، خداقوت
بازاریابی سنتی واسه همه کسب و کارها لازمه؟
نه اصلا اینطور نیست
دیگه بازاریابی سنتی برای خیلی از کسب و کارها جواب نمیده
الان همه به شکل مدرن کار میکنند و از دیجیتال مارکتینگ استفاده میشه.