برای پاسخ به این سوال که content calendar (کانتنت کلندر) یا تقویم محتوا چیست، اجازه بدهید این گونه شروع کنم که: اگر نمیدانید که قرار است در چه مسیری گام بردارید، پس فرقی نمیکند از هر راهی که دوست دارید حرکت کنید! تقویم محتوا کمک می کند تا مسیر بازاریابی محتوایی را برای بیزینستان مشخص کنید. با تدوین یک برنامه محتوایی می دانید که هفته آینده یا ماه آینده چه محتوایی در بلاگ و یا شبکههای اجتماعیتان قرار است منتشر شود.
بازاریابی درونگرا و در مراحل اجرایی آن بازاریابی محتوایی، یک روش تبلیغات کم هزینه در دنیای مارکتینگ امروز است که در اکثر کسب و کارها استفاده میشود. تقویم محتوایی کمک میکند یک نقشه راه آماده داشته باشید و گامهای آینده کسب و کارتان را در مسیر بازاریابی محتوایی ترسیم کنید.
تقویم تولید محتوا 1401 را می توانید از اینجا بخوانید.
content calendar یا تقویم محتوا چیست؟

«تقویم محتوا»، یک برنامه مدون و دقیق که اطلاعات مربوط به تولید و انتشار محتواها در آن درج می شود. هر کسب و کاری بسته به نیازمندی و منابعی که در اختیار دارد، اطلاعات مختص به خودش را در تقویم محتوا ثبت می کند.
قالب کلی و سختگیرانهای در مورد ساختار کلی «تقویم محتوایی» وجود ندارد و متناسب با شرایط و منابع هر بیزینس میتواند کاملا منعطف باشد اما به طور کلی مواردی مانند: تاریخ انتشار محتوا، رسانهای که قرار است محتوا در آن منتشر شود، نوع محتوا (متن، تصویر، صدا، ویدیو)، قالب محتوا (مقاله، پادکست، اینفوگرافیک، ویدیو و…)، مسئول تولید محتوا، مسئول بازبینی و انتشار محتوا، آخرین مهلت نهاییسازی، اولویت، آخرین وضعیت محتوا و… از جمله مورادی هستند که در تقویم محتوایی درج میشوند.
در واقع تقویم محتوایی یک سند زمانبندی شده از تمام اهداف و استراتژی های بازاریابی محتوایی سازمان است که با جزئیات ثبت و تدوین میشود.
چرا لازم است تقویم محتوایی داشته باشیم؟

تقویم محتوا کمک میکند تا یک روال منظم در انتشار و تولید محتواهایتان در پیش بگیرید. پایبندی به یک تقویم محتوایی اصولی و درست مزایای زیادی را برای کسب و کار شما پدید خواهد آورد که در نبود برخی از این موارد موفقیت در تولید محتوا امکان پذیر نخواهد بود.
تقویم محتوایی لازم است چون:
کمک میکند تا استراتژیک باشید
تدوین تقویم محتوا کمک میکند یک مسیر اصولی با برنامه از قبل مشخص شده را در پیش بگیرید.
برنامهریزی محتوایی، باعث میشود چیزی از قلم نیفتد و همچنین موارد اضافی یا غیر مرتبط از دستور کار حذف شود.
تقویم محتوا کمک میکند تا در مناسبتهای مختلف محتواهای موضوعی مناسب را برای انتشار در نظر بگیرید و برای تاریخهای مهم و کلیدی مرتبط با کسب و کارتان محتواهای مناسبتی تهیه و ارائه کنید.
باعث صرفهجویی در زمان میشود
داشتن یک برنامه دقیق و مدون، باعث میشود زمان لازم برای تصمیمگیریهای مختلف نظیر: موضوع محتوا، مسئول محتوا، بستر انتشار محتوا و… بسیار بهینه شود.
همچنین علاوه بر بهینهسازی زمان لازم برای اینگونه تصمیمها، تقویم محتوایی باعث میشود که ایجاد محتوای جدید در طول مسیر کار لازم نباشد و در نتیجه اضطراب و استرس در هنگام پیشروی در مسیر، بسیار کاهش یابد.
یک دید کلی از نقشه بازاریابی به شما میدهد
تقویم محتوایی کمک میکند یک دیدگاه کلی از گذشته، آینده و جایگاه فعلی کسب و کارتان داشته باشید.
این نما کمک میکند تا تسلط و کنترل بیشتری بر پیشرفت و نقصانهای کار داشته باشید و مشکلات را به خوبی شناسایی کنید.
کمک میکند وظایف سازمانی شفاف و قابل پیگیری باشند
داشتن یک تقویم محتوا که در آن مهلت تحویل و مسئول هر محتوا مشخص است، کمک میکند تا در صورت اهمال و کمکاری هر یک از اعضا پیگیری وظایف به صورت کاملا روشن قابل انجام باشد.
عدم شفافیت وظایف در بسترهای سازمانی ممکن است باعث سوءتفاهم و یا سوءبرداشتهای مختلف شود که یکی از بزرگترین آفتهای کسب و کار، در رسیدن به اهداف است.
باعث درگیری و تعامل مخاطب با محتوای شما میشود
انتشار محتواهای پراکنده و هر از گاهی، نه تنها تاثیر مثبتی در روال جذب مخاطب و معرفی برند ندارد، بلکه باعث بدبینی کاربران نسبت به کسب و کار شما خواهدشد.
ارائه محتواهای پیوسته و زمانبندی شده کمک میکند تا مخاطب ارتباط معنادار و اثربخشی با برند و بیزینس شما برقرار کند.
در سوی دیگر نیز انتشار موضوعاتی فکرنشده که به طور تصادفی انتخاب شدهاند و احتمالا موردپسند مخاطب شما نیستند، به مشارکت آنها آسیبهای جدی وارد میکند.
محتوا زبان ارتباط برند و کسب و کار شما با مخاطب است و تقویم محتوا کمک میکند تا یک تصویر ساختاریافته، منظم و باپرستیژ از کاری که انجام میدهید به مخاطب ارائه کنید.
به حفظ یکپارچگی محتوای شما کمک میکند
انتشار محتوا با موضوعات جدید و غیرتکراری یکی از دغدغههای تمام کسب و کارهایی است که اساس کارشان کسب درآمد از تولید محتوا است. تدوین یک تقویم محتوایی متناسب با علایق مخاطبین و پرسونای کاربران کمک میکند تا از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری شود.
تهیه یک تقویم محتوایی، کلید برنامهریزی استراژیک و تولید محتوای سازمانیافته است.
همچنین کنار هم قرار گرفتن موضوعاتی که قرار است در مورد آن محتوا تولید کنید، کمک میکند تا اگر در مراحل قبلی نظیر تحقیق کلمات کلیدی و یا استراتژی تولید محتوا اشتباهات سهوی انجام داده باشید، این اشتباهات نمود بیشتر پیدا کند و از دید شما پنهان نماند.
باعث بهبود رتبه شما در جستجویهای کاربران خواهد شد
همانطور که انتشار محتواهای منظم، در ذهن مخاطب یک تصویر مثبت از برند شما خواهد ساخت؛ در مورد موتورهای جستجو و الگوریتمهای شبکههای اجتماعی نیز اینگونه خواهد بود.
فرقی نمیکند بیزینس شما تولید محتوا در اینستاگرام است یا مدیریت یک بلاگ را بر عهده دارید، انتشار منظم محتوا باعث میشود بیشتر در معرض دید مخاطبان قرار بگیرید.
باعث تولید ایدههای های جدید، در راستای سلیقه و علاقمندی مخاطب خواهد شد
در دسترس داشتن تمام محتواهای منتشر شده و تجزیه و تحلیل فیدبکهای مخاطبین باعث میشود سلیقه و علاقمندی مخاطبینتان را بدست آورید.
این موضوع کمک میکند تا در تقویم محتوایی خود بیشتر به موضوعاتی بپردازید که منطبق با علاقمندی کاربران و پرسونای مخاطبینتان است. از این رو تحلیل درست و اصولی فیدبکهای مخاطبین و انطباق آن با تقویم محتوایی سازمان باعث میشود یک روند رو به رشد را در پیش بگیرید.
بخشهای مختلف یک تقویم محتوا چیست؟

همانطور که در بخش اول هم اشاره کردم، مواردی که در تقویم محتوا درج میشود کاملا منعطف و وابسته به ماهیت و منابعی است که اختیار کسب و کار است.
برای مثال اگر صاحب یک کسب و کار جمع و جور هستید و مسئول تولید محتوا و منتشر کننده محتوا یک شخص است، نیاز نیست ستونی با عنوان بازبینیکننده داشته باشید.
اگر محتواهایی که تولید میکنید همگی از نوع متن هستند، ستونی با عنوان نوع محتوا برای کسب و کار شما احتیاج نیست. اما به طور کلی برخی از موارد پرکاربرد که در اکثر کسب و کارها مشترک هستند را در این بخش با هم بررسی خواهیم کرد. همراه دایان افیلیت باشید.
مهلتها یا ددلاین
یک قانون کلی در مورد به پایان رساندن کارها وجود دارد:
اگر نمیخواهی کاری به پایان برسد، برای آن مهلت انجام تعیین نکن!
بدون تعیین مهلت تحویل، انجام کارها هیچ زمان به پایان نخواهد رسید و تولید محتوا نیز از این قضیه مستثنی نیست. مهلتها انواع مختلف دارند.
- مهلت اتمام نسخه اولیه: در تاریخی که برای تحویل نسخه اولیه محتوا در نظر میگیرید، باید تمام موارد مورد نیز برای محتوا نظیر: متون، تصاویر، ویدیوها، اسکریپتها و … آماده شده و در دسترس باشد. مدت زمان بین تحویل نسخه اولیه و مهلت انتشار به تیم بازبینی کمک میکند تا تغییرات نهایی را بر روی محتوا اعمال و یا تسک مربوط به آن را تعریف کنند.
- مهلت اتمام نسخه نهایی: پس از اینکه نسخه اولیه مورد بررسی و بازبینی قرار گرفت، در صورت نیاز مهلتی برای اعمال تغییرات و اصلاحات نهایی در نظرگرفته میشود تا در نهایت نسخه اصلاح شده برای انتشار آماده شود.
- مهلت انتشار: مهمترین تاریخی که در تقویم محتوایی درج میشود مهلت انتشار یک محتواست. این تاریخ باید ثابت بوده و تنها در شرایط یا موقعیتهای خاص، طبق نظر مدیر و یا استراتژیست محتوا میتواند تغییر کند. علاوه بر آن محتوای آماده و منتشر نشده، محتوایی که تنها روی هارددیسک شما دخیره شده است، هیچ پیشبردی برای کسب و کار شما نخواهد داشت!
در هنگام تعیین مهلت برای انجام هر محتوا، دقت داشته باشید حجم کاری با مدت زمان تعیین شده برای تحویل متناسب باشد.
نوع محتوا
به طور کلی در اکثر کسب و کارها 4 نوع محتوا تعریف میشود. متنی، تصویر، ویدیو، صدا.
هر یک از این 4 نوع محتوا در قالبهای مختلفی وجود دارند و بسته به نوع کسب و کار ممکن است برخی از آنها پرکاربردتر و برخی دیگر کمتر مورد استفاده قرار گیرند.
انواع قالبهای محتوایی را در زیر بررسی خواهم کرد:
- متنی: مقالات وبلاگ و سایت، کپشن شبکههای اجتماعی، کتابهای الکترونیک، خبر، پیامک، رپورتاژ، گزارش، ایمیل، ترجمه.
- تصویر: رئال، کارتون، اینفوگرافیک، اسکرین شات، نمودار.
- ویدیو: رئال، موشن گرافیک، استاپ موشن.
- صدا: پادکست.
از جمله تاکتیکهای حرفهای در مورد انواع محتوا، بازآفرینی محتواها در نوعها و قالبهای مختلف است.
اگر یک محتوای عالی در قالب پست وبلاگ دارید، میتوانید آن را در قالب یک اینفوگرافیک در شبکههای اجتماعی ارائه دهید و یا یک ویدیوی مرتبط با آن را نیز آپلود کنید.
خوب است بدانید که بهترین نوع محتوا، محتواهای تلفیقی هستند.
محتوای متنی بدون تصویر بسیار حوصله سر بر و خسته کننده و ویدیوی بدون توضیحات نیز تعامل لازم را از مخاطب نخواهد گرفت. بنابراین لازم است در انواع مختلف محتوا از شکلهای دیگر آن نیز استفاده کنید.
اگر قصد دارید یک نوع محتوا را در شکل مختلف بازآفرینی کنید و یا جامعه هدف را تغییر دهید، این مورد نیز میتواند یکی از ستونهای تقویم محتوایی شما باشد.
مطالب مرتبط: اهمیت ویدیو مارکتینگ
موضوع محتوا
ارائه یک موضوع یا عنوان، در تقویم محتوا باعث میشود در هنگام تولید محتوا ایده اصلی در ذهن تولیدکننده وجود داشته باشد. بعد از آن در طی مسیر ارائه محتوا، ایده اصلی تغییر، تنظیم و صیغل خورده و به یک محتوای کاردرست تبدیل خواهدشد.
کلمات کلیدی
تولید و بازاریابی محتوایی یکی از ایدههای اصلی دیجیتال مارکتینگ است و بر سئوی سایت تاثیر مثبت میگذارد.
اگر به طور هدفمند قصد دارید محتواهایتان را برای کلمات کلیدی خاصی بهینه کنید؛ لازم است که از نتایج تحقیق کلمات کلیدی در تقویم محتواییتان استفاده کنید و از زمان ایدهپردازی تا زمان انتشار محتوا، مرتبا کلمات کلیدی هدف را مورد بررسی قرار دهید.
تولیدکننده محتوا
در صورتی که در سازمان، چندین نفر وظیفه تولیدمحتوا را بر عهده دارند؛ لازم است تا تولیدکننده و مسئول ارائه هر محتوا مشخص باشد. این عمل باعث شفافیت در در انجام امور و پیگیری آسانتر کارها خواهد شد.
بستر انتشار یا رسانه
رسانه یا کانال انتشار محتوا، از جمله پرکاربردترین مواردی است که توسط کسب و کارها در تقویم محتوایی جای میگیرد.
هر رسانه با توجه به ماهیت و نوع مخاطبین نوع خاصی از محتوا را میطلبد.
لحن در رسانههای خودمانی مانند توئیتر صمیمیتر و لحن در رسانهای مانند لینکدین کاملا منطبق بر پرسونای برند است. از این رو تولید کننده محتوا قبل از تهیه محتوا باید کانال انتشار محتوا را بداند تا بتواند محتوای مناسب با آن را تولید و ارائه کند.
اولویت تولید محتوا
به عنوان آخرین موردی که از بخشهای مختلف یک تقویم محتوایی میتوان نام برد، اولویت انتشار هر محتواست. میزان اولویت در برهههای زمانی مختلف میتواند متفاوت باشد. به عنوان مثال محتواهای مناسبتی از جمله محتواهایی هستند که در آن زمان انتشار بسیار حائز اهمیت است و میتوانند در شرایط برابر از درجه اولویت بالاتری برخوردار باشند.
اولویت محتواها را میتوان با کلماتی مانند فوری، مهم، غیر مهم یا با ترتیب اعداد و یا با حروف بزرگ لاتین نمایش داد.
چند نمونه فارسی و انگلیسی از content calendar
تمام محتوا و دیتاهایی که در تقویم های محتوایی قرار میگیرد کاملا بسته به ماهیت و نیازمندی کسب و کار شماست. اما در اینجا برخی از نمونههای فارسی و انگلیسی از منابع معتبر را برای دانلود قرار میدهم تا بتوانید بر اساس آن یک طرح و ایده کلی از برنامهای که قرار است تدوین کنید در نظر بگیرید.
دانلود قالب کلی تقویم محتوا برای بلاگ از سایت hubspot
دانلود قالب کلی تقویم محتوا برای شبکههای اجتماعی از سایت hubspot
دانلود قالب کلی تقویم محتوا از سایت coschedule
دانلود قالب کلی تقویم محتوایی فارسی منطبق با hubspot
معرفی چند ابزار برای ساخت تقویم محتوا

همانطور که متوجه شدید، تقویم محتوا مفهوم پیچیدهای نیست و در نتیجه برای تهیه آن نیز به ابزارهای عجیب و غریب و خاصی نیاز ندارید.
حتی یک نسخه تقویم کاغذی نیز میتواند تا حد خیلی زیاد نیاز شما را مرتفع سازد. در برخی از منابع نیز حتی پیشنهاد میشود علاوه بر نسخههای الکترونیکی، یک نسخه ملموس نیز از آن تهیه کرده و در معرض دید افراد درگیر در تیم دیجیتال مارکتینگ قرار بدهید.
در اینجا با چند مورد از ابزارهایی که میتوان از آنها برای تدوین تقویم محتوا استفاده کرد آشنا خواهیم شد.
مایکروسافت اکسل
استفاده از مایکروسافت اکسل یکی از راههای اولیه برای ساخت تقویمهای محتوایی است.
نمونه تقویم محتوایی ساخته شده با اکسل را در سایتهای خارجی مانند hubspot میتوانید مشاهده و دانلود کنید و حتی از همان قالب با اندکی تغییرات برای کسب و کارتان استفاده کنید.
گوگل شیت، یک نسخه آنلاین از جداول اکسل است که برای دسترسی راحتتر در هر زمان و مکانی میتوانید از آن استفاده کنید. این صفحات به راحتی قابل اشتراکگذاری بین تمام اعضای تیم هستند و دسترسی تغییرات در سطوح مختلف برای اعضا قابل اعمال است.
تقویم گوگل یک گام از دیگر ابزارها جلوتر است، زیرا نیاز به وارد کردن دستی تاریخها در آن وجود ندارد. یک تقویم آماده پیش روی شماست. کافیست اطلاعات مربوط به هر روز را در همان تاریخ ثبت کنید.
تسکولو یک ابزار مدیریت پروژه ایرانی است که از جمله مزایای استفاده از آن میتوان به پشتیبانی از زبان فارسی و تقویم شمسی اشاره کرد. این ابزار برای استفاده تیمهای زیر 10 نفر رایگان بوده و امکانات بسیار خوبی را در اختیار مصرفکنندگان قرار میدهد.
از جمله یکی از پرکاربردترین ابزارها در مدیریت تیم و تقسیم وظایف میتوان به ترلو اشاره کرد. ترلو به دلیل رابط کاربری آسان و همچنین رنگ و لعاب زیبایی که دارد جزو ابزارهای پرکاربرد برای ساخت تقویم محتوا محسوب میشود.
آیا کسب و کار من نیاز به تقویم محتوایی دارد؟

بنظر میآید تمام کسب و کارهای اینترنتی نیاز به تقویم محتوایی دارند. اگر صاحب کسب و کاری هستید که قصد دارید بیشتر دیده شوید و مشتریان بیشتری داشته باشید، تقویم محتوایی قطعا به کار شما خواهدآمد.
پس از اینکه کسب و کار اینترنتی خود را راه انداختید، لازم است تا مخاطبین و مشتریان را از وجود بیزینستان آگاه کنید. حتی اگر بهترین ارائه دهنده خدمات و یا تولیدکننده بهترین محصولات در حوزه فعالیتتان باشید؛ تا زمانی که مشتریان از وجود شما آگاه نباشند از سودآوری خبری نیست.
کمتر شدن اثرگذاری بازاریابی برونگرا (outbound marketing) نظیر: آگهیهای تلویزیونی یا رادیویی و همچنین هزینههای بالای آن برای بیزینسها باعث شده است تا صاحبان کسب و کار، به بازاریابی دورنگرا روی بیاورند.
بازاریابی درونگرا، یک روش ربایشی یا جاذبهای در جذب مخاطب است که کمک میکند تا مشتری به دنبال کسب و کار شما باشد، دقیقا در تضاد با بازاریابی برونگرا که کسب و کار با تبلیغات به دنبال مشتری است.
از جمله متدهای بازاریابی درونگرا میتوان به انواع بازاریابی محتوایی، سئو (بهینهسازی موتورهای جستجو)، تبلیغات ایمیلی بر پایه اشتراک مخاطبان و … اشاره کرد.
دلایلی مانند: اندازهگیری آسان نرخ بازگشت سرمایه، هزینه پائین، عملکرد بالا، ایجاد ارتباط معنادار با مشتری، مالکیت بسترهای تبلیغات و … باعث شده است تا بازاریابی درونگرا در سالهای اخیر جای تبلیغات پرهزینه را برای کسب و کارها پر کند.
بنابراین اگر شما نیز در پی تبلیغ ارزان قیمت کسب و کارتان هستید و مشتریان وفادار را برای بیزینستان میخواهید زمان آن رسیده تا از روشهای بازاریابی درونگرا کمک بگیرید.
بازاریابی درونگرا کمک میکند کسب و کارهای نوپا که احتمالا امکان پرداخت هزینهها هنگفت برای تبلیغات را ندارند، مشتریان خود را در بازار فروش پیدا کنند.
بازاریابی محتوا و ارائه محتواهای سئو شده در سرآمد روشهای بازاریابی درونگرا هستند و بسیار واضح است برای ارائه محتوای مناسب و کاربرپسند نیاز است تا با استفاده از تقویم محتوایی به انتشار محتواها و در واقع بازاریابیتان سروسامان بدهید.
مطالب مرتبط: انتخاب موضوع برای تولید محتوا
نتیجه گیری
در این مطلب به سوال: content calendar یا تقویم محتوا چیست پاسخ دادیم و اهمیت داشتن کانتنت کلندر را برای کسب و کارهایی که قصد دارند بازاریابی درونگرا یا inbound انجام دهند را بیان کردیم. همچنین با اشاره به برخی از ابزارها و ارائه قالب های آماده از تقویم های فارسی و انگلیسی به شما خوانندگان عزیز کمک کردیم که تقویم محتوایی خودتان را داشته باشید. تقویم محتوایی تنها یک برنامه انتشارمحتوا و یا اعلان مسئولیت نیست، در هر سازمان، تقویم محتوایی کمک میکند تا با استفاده از بازاریابی محتوایی یک بیزینس پلن ساده برای کسب و کارتان داشته باشید. در نتیجه، اگر کسب و کاری دارید که قصد دارید آن را با هزینه پائین تبلیغ کنید و مخاطیبن را به مشتریان برند تبدیل کنید بازاریابی محتوایی و تقویم محتوا برای شما بسیار ضروری و کاربردی به نظر میرسد.
سوالات متداول
برای اجرای منظم چک لیست بازاریابی محتوا، شما به تقویم محتوا احتیاج دارید. تقویم محتوا شما را از تصمیم گیری های دقیقه نود نجات می دهد و کمک می کند یک برنامه مداوم برای تولید محتوا داشته باشید.
یک زمان بندی مکتوب از انواع محتواهایی که قصد داریم تولید و منتشر کنیم.
نام نویسنده، کانال انتشار، تاریخ انتشار، نام بازبینی کننده، موضوع محتوا و …
اکسل مایکروسافت، ترلو، airtable، گوگل شیت و …
اهداف را مشخص کنید، کانال های انتشار را مشخص کنید، از محتواهای همیشه سبز غافل نشوید، از محتواهای قبلی استفاده کنید، مناسبت های تقویم را در نظر بگیرید، در مورد فرکانس انتشار مطالب تصمیم گیری کنید، آپدیت مطالب را در نظر بگیرید و در نهایت از فیدبک ها غافل نشوید.
7 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
تقویم محتوایی با تقویم سردبیری فرق میکنه؟؟؟؟
خیر تفاوتی ندارد
مقاله کاملی بود
مخصوصا نمونه های اماده خیلی مفید بود
ممنونم
بنظرم هر کسب و کاری باید باید تقویم محتوایی داشته باشه. داشتن تقویم محتوایی واقعا به برنامه ها نظم می ده.
دنبال نمونه تقویم محتوایی اینستاگرام بودم که دیدم توی محتواتون گذاشتین دمتون گرم
سلام
بله دقیقا همینطوره
داشتن تقویم محتوایی از الزامات هر کسب و کار آنلاینی باید باشه
سلام ،ممنون از محتوای مفیدتون واقعا جز محدود مقالاتی بود که از وب فارسی میشد در این باره پیدا کرد و ازش آموخت . کاش نویسنده محتوا یا منابع رو هم میذاشتید تا پیگیری عمیق تری میکردیم .
سلام
خوشحالیم که این مطلب براتون مفید بوده. ممنون از بازخورد خوبتون.
این مقاله توسط اعضا تیم دایان افیلیت تهیه شده و همه ما امیدواریم تونسته باشیم نیاز های شما را در این زمینه برطرف کنیم.
تلاش ما این است که تاثیر مثبت هر چند کوچک در بهوبد کیفیت وبسایت فارسی داشته باشیم.