تا به حال شده که فکر کنید چرا بعضی از کسب و کارها و شرکت ها از بعضی دیگر موفق تر هستند؟ چرا بعضی آنچنان پیشرو هستند که دیگران حتی توان رقابت با آنها را ندارند؟ اگر می خواهید که در صنعت خود رقیبی جدی برای دیگران باشید باید حتما از یک “استراتژی کسب و کار حقیقی و یا اینترنتی خوب” بهره ببرید. بی شک داشتن استراتژی کسب و کار موفق به برندینگ و بازاریابی محصولاتتان کمک قابل توجهی خواهد کرد بخصوص اگر در همکاری در فروش مشغول به کار هستید.  

استراتژی کسب و کار (Business Strategy) در استفاده حداکثری از منابع موجود برای دستیابی به اهدافتان کمک می کند. با استفاده از چنین استراتژی کسب و کار خوب و موثری می توانید شرایط کاریتان را از رکود به رونق برسانید و شرایطی به وجود آورید که کسب درآمد بیشتری نسبت به گذشته داشت باشد. اکثر کسب و کار ها پس از مدتی به نقطه ای می رسند که بنیانگذاران دیگر قادر به انجام همه امور نیستند؛ و این نقطه بهترین زمان برای شروع به فکر کردن در مورد یک استراتژی خوب در راستای دست یابی به اهداف و تصمیم گیری های درست است.

حتما PDF این مقاله را دانلود کنید.

فهرست مطالب

تاریخچه استراتژی

استراتژی کسب و کار برای اولین بار در دهه 1960 میلادی در کشور ایالات متحده ظاهر شد و تا دهه 1970 سیر تحول را پیش گرفت اما امروزه روش ها و الگوریتم های آن تغییر کرده و بر پایه برنامه ریزی بلندمدت برای رسیدن به اهداف استوار است. این فاکتور از 4 مدل برخوردار است که بر اساس آن میزان رشد بیزینس و ریسک های مرتبط با آن را تحلیل می کند. در ادامه فاکتورها را باهم بررسی خواهیم کرد.

تعریف استراتژی در کسب و کار

تا حالا شده از خود بپرسید واحد استراتژیک کسب و کار چیست؟ استراتژی کسب و کار تمام اقدامات لازم برای رسیدن به چشم اندازها دربرگرفته است و می تواند جایگاه فوق العاده ای را بین رقبا تضمین کند. این پارامتر نقشه رسیدن به مقصد است و اگر برای راه اندازی کسب و کار این نقشه نداشته باشیم بدون شک شکست می خوریم.

هدف اصلی استراتژی کسب و کار

هدف اصلی استراتژی کسب و کار

به طور کلی با استفاده از Business Strategy خوب می توان برای دوره زمانی طولانی سوددهی را در سطح ثابتی نگه داشت و از اشتباهات معمول برای پیشی گرفتن از رقبا در بازار دوری کرد. اگر ایده کسب و کار اینترنتی دارید، با تدوین یک استراتژی کسب و کار کوچک و خوب می توانید حسی مشترک برای تمامی افراد در راستای رسیدن به اهدافتان تعیین کرده و مسیر حرکت به سمت موفقیت را هموار کنید. به طور کلی استراتژی کسب و کار موثر باید شرایط زیر را فراهم کند:

  • اولویت بندی کارها
  • اتخاذ تصمیمات درست
  • ” نه” گفتن به مسیرهای اشتباهی
  • بهره بردن حداکثری از موقعیت خود و فرصت های موجود در بازار

اگر در حال رقابت سنگین و شدید با دیگران هستید، تدوین استراتژی خوب به معنی تشخیص دادن مزایای رقابتی و موقعیت ایده آل در بازار است. بعد از این مرحله می توانید برای فعالیت هایی که شما را به آن نقطه برساند برنامه ریزی و اقدام کنید. کار کردن بر روی استراتژی کسب و کار اینترنتی به پیدا کردن کلید موفقیتتان و هموار کردن مسیر دستیابی به اهدافتان کمک می کند.

بی شک بدون داشتن استراتژی درست، تصمیمات متناقضی خواهید گرفت که در انتها شما را به وضعیت مالی بد و جایگاهی ضعیف در بین رقبایتان سوق می دهند.

اگر دوست دارید راجع به مدیریت پروژه بیشتر بدانید، کلیک کنید.

مزایای استراتژی

از آنجا که استراتژی کسب و کار چارچوب حیاتی برای دستیابی به اهداف و موقعیت رقابتی مناسب در بازار محسوب می شود مزایای زیر را به دنبال دارد:

  • با برنامه ریزی استراتژیک می توانید پیشرفت های آینده خود را بسازید. این فاکتور فرصت های مناسب برای ریسک کردن و شکست خوردن را در اختیارتان قرار می دهد و در خلال آن یاد می گیرید چگونه به بحران های بازار واکنش نشان دهید.
  • درمی یابید اهداف روشنی برای پیشرفت کارتان داشته باشید؛ متوجه می شوید کجا باید سرمایه گذاری کنید، منابع مالی خود را بسنجید و چگونه برنامه زمانی قابل قبولی برای خود تعیین کنید.
  • می توانید با شناخت اصولی رفتار مشتری و گرفتن تصمیمات هوشمندانه برای فروش و بازاریابی میزان سود و درآمد خود را بالا ببرید.
  • با داشتن برنامه منطقی در پیشبرد کسب و کار روز به روز رضایت شغلی بیشتری احساس می کنید و برای ادامه کار خود انگیزه می گیرید.
  • استراتژی کسب و کار برای بیزینس اسکلت قوی و پشتیبان فراهم می کند؛ یعنی چه؟ یعنی طول عمر کسب و کارتان برای آینده تضمین خواهد شد چون به فرصت های واهی مانند شانس و فرصت های زودگذر تکیه نکرده اید.

گام های تعیین استراتژی

برای داشتن برنامه استراتژیک تخصصی که کسب و کارتان را متحول کند باید 7 مرحله زیر را طی کنید:

درگیر کردن تیم تجاری

در همه پروژه ها کار گروهی حرف اول را می زند. برای این که به آنچه در آینده مطلوب است برسید باید ابتدا ایده های طلایی که پتانسیل بالایی برای دستیابی به اهداف دارند را انتخاب کنید و بعد از مطالعه دقیق روی آن ها، با اعضای گروه در میان بگذارید. خیلی اوقات کارمندان تیم می توانند بهترین پیشنهادات را ارائه دهند که اجرای آن ها انقلاب در کسب و کارتان به پا می کند!

اولویت بندی اقدامات

مرحله دوم اولویت بندی اقدامات بر اساس اهمیت آن هاست. این برنامه به پیشرفت و بهبود عملکرد کارمندان هم کمک می کند؛ برای مثال در برنامه پروژه های ساده مثل استخدام فرد جدید را جدا از پروژه های بزرگ مثل ایجاد وب سایت تجارت دیجیتال بنویسید. در مقابل به پروژه های مداوم صفحه جدا اختصاص دهید؛ مثلاً ممکن است لازم باشد هر ماه هزینه های کسب و کار را برآورد کنید. این نظم و سازماندهی شما را از گیجی و سرگردانی نجات می دهد و به تحقق اهداف نزدیک می شوید.

ایجاد برنامه زمانی

در برنامه برای هر ماه یک ستون رسم کنید و کارهای لازم برای آن ماه را در ستون بنویسید. به طور معمول برنامه های استراتژی کسب و کار 2 تا 3 سال را شامل می شوند.

ارزیابی منابع

قبل از شروع کار باید از میزان منابع مالی و انسانی و بودجه خود مطمئن شوید. همچنین در این قسمت باید مسئولیت تک تک افراد مشخص شده باشد؛ مثلاً باید معلوم باشد مسئول کیست، چه کسی روی روند پروژه نظارت می کند، چه کسی پروژه را حمایت می کند و باید با چه کسانی برای ارتقای سطح کیفی بیزینس مشورت کنید.

برنامه پیگیری

برای تقویت هر کسب و کاری لازم است برنامه های زمانی برای بررسی دستاوردها و فرصت های از دست رفته ایجاد کنیم؛ می توانیم طبق آن به کارمندان پاداش دهیم و در صورت مشاهده نقص در کار هرچه سریع تر در صدد رفع آن بیاییم. ترجیحاً ماهانه جلسه بگذارید و هر سه ماه یک بار بررسی دقیق تری روی کار گروه انجام دهید.

برقراری ارتباط درست

روند کسب و کار با تنش و پستی بلندی همراه است؛ بنابراین لازم است هر چند وقت یک بار مسئولیت های تیم را به آن ها یادآور شوید و از پیچ و خم های مسیر آگاهشان کنید. افراد دچار نگرانی می شوند که طبیعی است؛ وظیفه شماست که آن ها را از استرس نجات دهید و بگویید که «تلاش بی وقفه برای موفقیت، جزء تاکتیکی استراتژی کسب و کار است!»

به روزرسانی کسب و کار

یک برنامه کسب و کار زمانی موفق می شود که زنده و انعطاف پذیر باشد و بتواند به همه بحران های درونی و بیرونی پاسخ دهد. قرار است هر روز با تیم خود روی پروژه کار کنید؛ در نتیجه باید چند وقت یک بار اقدامات را بازبینی نمایید و در صورت لزوم سیاست های خود را تغییر دهید یا آپدیت کنید.

انواع استراتژی های کسب و کار چیست؟

انواع استراتژی کسب و کار بر 4 مدل است:

استراتژی دفاعی

استراتژی تدافعی خیلی با تولید محصولات جدید و نوآورانه همگام نیست! شرکت هایی که این سیاست را پیش می گیرند محافظه کار هستند و عقیده دارند برای داشتن موقعیتی ایمن در بازار و به دست آوردن رضایت مشتری بهتر است تعداد محصول کمتری ارائه دهند اما کیفیت محصولات اولویت باشد.

استراتژی تهاجمی

مدل تهاجمی که همان اکتشافی است، با ریسک کردن و استفاده از خلاقیت ارتباط دارد. شرکت هایی که این ترفند را انتخاب می کنند پویا هستند و دوست دارند هر لحظه محصولی جدید طراحی کنند و کسب و کار خود را گسترش دهند.

استراتژی انفعالی

کسب و کارهای حاوی استراتژی انفعالی مسیر مشخصی برای رقابت در بازار و ریسک کردن در تولید محصولات ندارند. به عبارتی این کسب و کارها علاقه ای هم به تغییرات تجاری نشان نمی دهند و همواره سعی می کنند از چالش ها دور بمانند.

استراتژی تحلیلی

استراتژی تحلیلی بین استراتژی های تهاجمی و تدافعی قرار گرفته است؛ به این صورت که هم طرفدار ریسک کردن است هم مانند استراتژی تدافعی تعهد زیادی به ثبات بازار ندارد. این مدل قبل از اقدامات تولید محصول و تبلیغات موقعیت های بازار را می سنجد و تجزیه تحلیل می کند.

اهمیت استراتژی کسب و کار چیست؟

مزایای استراتژی کسب و کار تا الان گفته شد؛ اما اگر بخواهیم یک جمع بندی از اهمیت این شاخص داشته باشیم به نکات زیر می رسیم:

  • با استراتژی درست می توانید به بیشترین درصد بازدهی با اهداف بلندمدت خود دست پیدا کنید؛ همچنین سرمایه گذاری ها را در جهتی درست پیش ببرید و اقداماتی را انتخاب کنید که به نفع مشتریان باشد.
  • با این پارامتر می توانید فرصت ها و تهدیدها را بشناسید؛ همچنین کسب و کار خود را توسعه دهید و برای رقبا به یک حریف قدر تبدیل شوید.
  • پارامتر استراتژی توانایی مقابله با خطرات غیرقابل پیش بینی را می دهد؛ به صورتی که بتوانید با راهکارهای مناسب از پس حل آن ها بربیایید و شکست نخورید. به علاوه با انتخاب استراتژی کارآمد می توانید محصولات منحصربه فرد طراحی کنید و از رقبا متمایز شوید؛ این اقدام سود و هزینه کارتان را افزایش می دهد.

نمونه هایی از استراتژی کسب و کار

اگر دنبال شناخت انواع نمونه های استراتژی کسب و کار هستید به مثال های زیر نگاهی بیندازید:

خرید رقابتی

نوعی استراتژی بیزینسی خریدهای رقابتی یا پیشگام ایجاد می کند؛ به چه معناست؟ یعنی استفاده حداکثر از محصول که این رخداد در گرو کیفیت آن است. برای مثال درباره اپلیکیشن های فیسبوک یا اینستاگرام از زمان پیدایش آن تا به امروز روزانه شاهد تعداد زیادی از افراد هستیم که در آن ها حساب کاربری ایجاد می کنند و از خدماتشان بهره مند می شوند.

مدیریت هزینه   

گاهی استراتژی کسب و کار قیمت کمتر را سرلوحه کار خود قرار می دهد تا به این وسیله موفق شود؛ مثلاً گوشی OnePlus 6T با ویژگی های مشابه iPhone X اما هزینه نصف قیمت به یکی از بهترین برندهای گوشی تبدیل شد.

تمایز محصول

تمایز محصول در برنامه های استراتژیک مهمترین سیاست است؛ زیرا همین کار را شرکت اپل انجام داد و تنها با تغییر سیستم عامل خود در مقابل اندروید یکی از برترین برندهای لوازم دیجیتال در دنیا به شمار می آید.

سطوح استراتژی کسب و کار

برنامه استراتژیک برای هر کسب و کاری در سه طبقه دسته بندی می شود که همه این سطوح نشان دهنده وظایف افراد در تیم هستند:

سطح اول یا شرکتی

بزرگترین سطح کسب و کار سطح شرکتی است. در این سطح باید مشخص کنید که با چه منظوری کسب و کار خود را راه اندازی کرده اید و دنبال چه چیزی هستید؛ باید تمام مأموریت ها و اهدافی که می خواهید محقق سازید را فهرست کنید همچنین ترفندهای رسیدن به چشم اندازها را هم مشخص کنید.

سطح دوم یا واحد تجاری

سطح واحد تجاری به کانال های مختلف شرکت اشاره دارد. این ترفند نشان می دهد که کانال های مختلف در عین یکسان بودن هدف عملکرد متفاوتی دارند و از استراتژی هایی تشکیل شده اند که شرکت را از رقبا متمایز می کنند.

سطح سوم یا عملکردی

استراتژی های عملکردی را واحدهای شرکت تنظیم می کنند. این استراتژی ها که تصمیمات روزانه را برای حفظ و تحکیم روابط درون شرکت شامل می شوند، بر اساس بخش های فروش، بازاریابی، امور مالی، CRM و… رویکردهای مختلفی را اتخاذ کرده اند.

تفاوت بین استراتژی و تاکتیک در چیست؟

در نگاه اول باید گفت هردو برای بقا و تضمین موفقیت شرکت موردنیاز هستند! استراتژی و تاکتیک دو عامل مکمل یکدیگر برای پیشبرد اهداف تجاری محسوب می شوند و نبود هر یک از آن ها باعث شکست کسب و کار می شود.

اما استراتژی اقداماتی را دربرمی گیرد که جهت و مقصد سازمان را تعیین می کند ولی تاکتیک می گوید چه کار باید انجام دهید تا به مقصد برسید به عبارتی چه روش هایی را به کار گیرید تا هدف خود را محقق سازید.

معیارهای انتخاب استراتژی های کسب و کار

برای داشتن کسب و کار پررونق باید در انتخاب ترفندها و برنامه های استراتژیک خود دقت کنید؛ راستی کدام معیارهای انتخاب استراتژی کسب و کار را ترجیح می دهید؟ با 7 مورد از بهترین معیارها را در زیر آشنا شوید:

استفاده از ابزارهای رشد کسب و کار

فراموش نکنید استراتژی که برای کسب و کارتان انتخاب می کنید باید بر اساس رشد و ترقی باشد. پس از اول راه پیشرفت و تغییر مثبت را مدنظر قرار دهید و بر اساس آن برنامه کاری خود را تعیین کنید.

گسترش فضای رشد

باید قبل از هر گونه اقدامی مشخص کنید که کدام جنبه های کسب و کارتان را می خواهید پرورش دهید؛ مثلاً می خواهید روی تعداد کارمندان یا گسترش شعبه تمرکز کنید، خدمات جدید ارائه دهید یا روی جذب مشتری و افزایش سود کار کنید. البته بیشتر مواقع بخش های کسب و کار به هم متصل اند و مثلاً با افزایش تعداد محصولات ناچار می شوید شیوه های بازاریابی و جذب مشتری خود را تغییر دهید و تخصصی تر کنید.

تحقیقات بازار

باید برای پیشرفت خود دلیل بیاورید؛ یعنی وضعیت بازار و صنعت را تحلیل کنید و ببینید آیا در این شرایط می توانید پیشرفت کنید یا رشدتان فعلاً امکان پذیر نیست. می توانید این کار را با برگزاری نظرسنجی انجام دهید. در نهایت داده های این مرحله به شما کمک می کنند تا بهتر بتوانید برای تنظیم بودجه و هدف خود تصمیم بگیرید و جدول زمانی مناسبی ایجاد کنید.

مشخص کردن میزان رشد

وقتی از هدف و امکان تحقق آن مطمئن شدید باید ببینید چقدر می خواهید رشد کنید. اینجا لازم است آنچه دنبالش هستید را دقیق مشخص سازید برای مثال اگر هدفتان «افزایش فروش» در آینده است این جمله به تنهایی کافی نیست بلکه باید میزان افزایش فروش خود را تعیین کنید مثلاً «50 درصد افزایش فروش!» یادتان باشد واقع بینی و نگاه منطقی به آینده در این مرحله حرف اول را می زند.

برنامه ریزی مسیر کسب و کار        

در معیار پنجم با تاکتیک ها یا همان ترسیم چگونگی دستیابی به هدف روبه رو می شوید و باید دقیق همه روش های کاربردی تا اعضای تیم، فرصت ها و منابع را مشخص کنید.

تعیین ابزارهای رشد

جدا از همه لوازم اولیه که در نکته قبل بیان کردیم ابزارهایی هم وجود دارند که در رشد سریع تر به ما کمک می کنند؛ برای مثال تأمین مالی علاوه بر بودجه لازم که می توانیم به تأمین هزینه های داخلی اختصاص دهیم و پروژه را تمام کنیم یا از نرم افزارهای حرفه ای برای بهبود عملکرد خود بهره بگیریم. همچنین می توانیم در این مسیر با بهترین مشاوران و طراحان تعامل داشته باشیم.

اجرای برنامه کسب و کار

در مرحله آخر از معیارها به اجرای برنامه می رسیم. اکنون تمام منابع و ابزارها فراهم هست و اهداف و نحوه رسیدن به آن ها را تعیین کرده اید. به محض کسب نتایج اولیه آن ها را با اهداف خود مقایسه کنید ببینید مطابقتی بینشان وجود دارد یا نه که اگر رضایتبخش نبود در روند خود تجدیدنظر کنید. همچنین در تمام مسیر بیزینس را طوری پیش ببرید که بتوانید پاسخگوی همه باشید چه رؤسا و حامیان چه کارمندان و اعضای تیم تا در صورت ایجاد ابهام توضیحات قانع کننده به آن ها ارائه دهید.  

چگونه استراتژی کسب و کار برای بیزینس کوچک داشته باشیم؟

چگونه Business Strategy مناسب برای کسب و کارهای کوچک داشته باشیم؟

استراتژی کسب و کار کوچک با برنامه ریزی برای منابع و یا تعیین نوع کار کردن کسب و کارتان و همچنین استراتژی بازاریابی متفاوت است. در حقیقت یک استراتژی کوچک و مناسب در مورد اتخاذ صحیح ترین تصمیمات کمک می کند تا کنترل شرایط را به دست بگیرید و از انجام شدن کارها به شیوه درست اطمینان حاصل کنید. بدین منظور مهم ترین گام ها برای تدوین استراتژی کسب و کار اینترنتی و خوب به شرح زیر است:

برنامه ریزی منابع

منابع تمام آن چیزی هستند که برای انجام دادن برنامه هایتان به آنها نیاز خواهید داشت و شامل افراد، وسایل، تجهیزات، منابع مالی و… است. برنامه ریزی منابع کمک می کند که بهترین منابع را در درست ترین مکان و زمان در راستای اهدافتان به کار بگیرید. در کنارِ اینکه با برنامه ریزی درست منابع حس مفید بودن خواهید داشت، به استراتژی کسب و کار اینترنتی مناسب برای در نظر گرفتن مابقی امور، صنعت و رقبا نیاز خواهید داشت.

توصیه میکنم این مقاله رو هم از دست ندید: چگونه یک کسب و کار کوچک پرسود داشته باشیم؟

عملیات

شما به صورت روزانه در راستای بهبود فعالیت های جزئی و کاهش اتلاف وقت و انرژی تمرکز می کنید. بدین منظور ورودی های عملیاتی تان شامل منابع و تلاش کارمندان و خروجی آن محصول و خدمتی است که ارائه می دهید. داشتن استراتژی کسب و کار اینترنتی مناسب کمک می کند که از داشتن خروجی های موثر و قابل اعتماد و حرکت کردن در مسیر اهدافتان اطمینان حاصل نمایید.

بخوانید درمورد : محاسبه درآمد ماینر

چه موقع استراتژی کسب و کار کوچک را تدوین کنیم؟

چه موقع استراتژی کسب و کار کوچک را تدوین کنیم؟

اگر تاکنون به فکر تدوین استراتژی کسب و کار کوچک خود نبوده اید، شاید وقت آن رسیده که در این مسیر حرکت کنید. همچنین فکر کردن به  استراتژی هنگامی که یک موقعیت در بازار هدف وجود دارد و می دانید که می توانید به آن دست یابید بسیار مفید است.

داشتن استراتژی کسب و کار اینترنتی و مناسب هنگام مواجهه با موقعیت های جدید مثل ظهور رقبا، تغییرات نرخ سود، ورود و خروج تامین کنندگان از صنعت کاری شما، تغییرات سلیقه مشتریان، حضور انواع برندینگ و روندهای جدید جهانی بسیار کمک کننده و مفید خواهد بود. همچنین فکر کردن به داشتن یک استراتژی کسب و کار کوچک در شرایط زیر بسیار موثر خواهد بود:

  • نیاز به داشتن منبع مالی یا شریک تجاری جدید
  • برنامه ریزی برای خروج از بازار موجود و داشتن استراتژی خروج مناسب
  • ایجاد موقعیت های متفاوت در کسب و کار
  • سرمایه گذاری در راستای بهبود کسب و کار
  • استخدام کارمندان جدید و یا استعفای کارمندان مفید فعلی

همچنین بخوانید: ایده های کارآفرینی

مدل های استراتژیک

متخصصان «استراتژی کسب و کار» اینترنتی و حقیقی، روش ها و مدل های متفاوتی در این حوزه تدوین کرده اند که با در نظر گرفتن موقعیت کسب و کار خود می توانید یک یا چند عدد از آنها را استفاده کنید.

بعضی از این مدل ها به درون کسب و کار نگاه می کنند و از نقاط قوت شما بهره می گیرند؛ در حالی که بعضی دیگر نگاه به بیرون دارند و شرایط رقبا را نسبت به شما می سنجند. برخی از این مدل ها نیز با یکدیگر همپوشانی دارند.

در هر صورت زمینه کسب و کارتان مدل و استراتژی مناسب را تعیین می کند. بعضی از این مدل ها به طور خاص بر حوزه ای کوچک تمرکز دارند و بعضی دیگر عمومی تر می باشند. تمامی مدل های ارائه شده باید بتوانند که سه پارامتر کلیدی را در استراتژی کسب و کار کوچک شما در نظر بگیرند:

  • اهداف شما
  • محدوده ای که در آن هستید
  • مزایایی که کسب و کارتان را منحصر به فرد می کند

نگاه به درون، بیرون و یا هر دو؟

همانطور که گفته شد بعضی از استراتژی های کسب و کار نگاهی به درون کسب و کار و برخی دیگر به بیرون از کسب و کار دارند. با مطالعه این روش ها می توانید تصمیم بهتری در مورد انتخاب هر کدام بگیرید.

نگاه به بیرون: استراتژی رقیب محور

استراتژی رقیب محور به بیرون از بازار و کسب و کار نگاه می کند. این استراتژی به تعیین جایگاه فعلی و همچنین جایگاه مورد نظرتان در بازار می پردازد. با استفاده از این استراتژی تمایز بین شما و رقیبانتان مشخص شده و مسیری که برای ساخت و بهبود کسب و کارتان برای نگه داشتن این تمایز باید بروید به شما نشان داده می شود.

نگاه به درون: استراتژی کسب و کار محور

“استراتژی کسب و کار” محور بیشتر به چگونگی توسعه مزایای درون کسب و کار می پردازد. این استراتژی ها بیشتر مبنی بر توانایی ها، نقاط قوت و نقاط ضعف شما تدوین می شوند.

استراتژی خلاقیت محور

با توجه به شرایط و اقتضائات بازار بهترین روش، حرکت در بین استراتژی های درون نگر، برون نگر و یا ترکیبی از این دو است. بعضی از مدل های استراتژی با ترکیب کردن مدل های درون نگر و برون نگر کمک می کنند که مدل دلخواه خود را با توجه به شرایط موجود کسب و کارتان تعیین کنید. با چنین رویکردی می توانید حرکتی سریع و سودآور در کسب و کار خودتان داشته باشید.

مقاله مرتبط: مجوز کسب و کار

چه چیزهایی را هنگام توسعه Business Strategy مد نظر قرار دهیم؟

چه چیزهایی را هنگام توسعه Business Strategy مد نظر قرار دهیم؟

بی شک هنگام تدوین و توسعه استراتژی کسب و کار باید نکات مختلفی را مد نظر قرار بدهیم. در اینجا به چند نکته در این خصوص اشاره خواهیم کرد.

اهداف بلند مدت و شفاف

در نظر گرفتن و آماده سازی برنامه استراتژیک بلند مدت و واقع گرایانه.

برای مثال، چه نوع محصولات و یا خدماتی می خواهید ارائه دهید؟ چه کسانی مشتریان شما خواهند بود؟ بازار هدف شما چه خواهد بود؟ چه فعالیت هایی برای رسیدن به نقطه مطلوب در آینده باید انجام دهید؟

فرصت ها

تحلیل دقیق فرصت های موجود در آینده و چگونگی تکمیل و مواجهه با آنها.

جمع آوری اطلاعات مرتبط بیشتر پیش از نهایی سازی هر گونه تصمیمی و اشاره کردن شفاف و مستقیم به چالش ها و ریسک های تخمین زده در راستای دستیابی به فرصت های مورد نظر.

نوآوری

از منحصر به فرد بودن و متفاوت بودن محصول و یا خدمتی که می خواهید ارائه دهید مطمئن شوید.

دقیقا مثل زمانی که کمپانی  Apple تصمیم به عرضه iPod گرفت که در نوع خود محصولی کاملا جدید بود. این درحالی بود که کمپانی Apple تا آن زمان به عنوان یک برند محبوب و پرطرفدار در زمینه فروش کامپیوتر شناخته می شد. اکنون مردم علاوه بر کامپیوترهای Apple محصولات دیگر این شرکت مانند آیفون، آی پد و… را علاوه بر قیمت بالایشان و وجود دیگر رقیبان خریداری می کنند.

رقابت

از رقابتی بودن استراتژی خود مطمئن شوید. در ابتدا بازاری را انتخاب کنید که رقبای چندانی در آن حضور ندارند و شما به عنوان اولین نفر در آن حضور پیدا می کنید. در این صورت جایگاه مناسب تر و ثابت تری خواهید داشت که حضور دیگر رقیبان را در آینده سخت خواهد کرد.

مقیاس اقتصادی

کم کردن هزینه های محصولات و خدمات در حالی که حالت نوآورانه آن ها حفظ می شود. سعی کنید ویژگی های منحصر به فرد و با کیفیت بالا به مشتریان ارائه کنید. برای مثال، کمپانی والمارت همیشه سعی در فروش محصولاتش در پایین ترین قیمت دارد که منجر به افزایش فروش و جذب مشتریان بیشتر می شود.

آزمایش

به صورت مستمر به بازبینی و به روزرسانی استراتژی های تان به منظور تضمین کیفیت آنها در تمامی زمان ها بپردازید. مطمئن شوید که استراتژی هایتان به صورت مداوم نیازهای شرکت را در نظر می گیرد؛ بدین منظور می توانید در بخش های کوچک آن ها را امتحان کنید. یادتان باشد بهتر است با هزینه کمتری شکست بخورید تا با هزینه گزاف تر و اشتباهاتی بزرگتر.

ریسک ها و شکست ها

بپذیرید که شکست جزوی از هر فرآیندی در سازمان می باشد. از اشتباهات گذشته و خطاهای پیش آمده درس بگیرید تا بتوانید روندهای موجود را در آینده بهبود ببخشید.

اشتراک با سهامداران و کارمندان

هنگامی که برنامه شما نهایی شد، آن را با سهامداران و دیگر کارمندان به اشتراک بگذارید تا آنها را با تصمیماتی که در داخل سازمان گرفته شده است آشنا کنید. همچنین می توانید با نظرخواهی از آنها استراتژی کسب و کار خود را تقویت کرده و یا نقاط ضعف آن را برطرف کنید.

نتیجه گیری

در پایان می توان نتیجه گیری کرد که داشتن استراتژی کسب و کار Business Strategy موثر در شکل دهی و پیشرفت اهداف سازمان نقش بسیار کلیدی را بازی می کند با وجود استراتژی کسب و کار کوچک می توان از وجود نقاط ضعف و قوت موجود با خبر شد و سریعا برای رفع نواقص و مشکلات اقدام کرد. بی تردید می توان گفت که تدوین استراتژی کسب و کار اینترنتی و حقیقی یکی از اصول اولیه و مهم در ساختاربندی یک سازمان است. 

منبع: forbes.com

همچنین بخوانید:
کسب درآمد به تومان
پادکست کسب و کار

امتیاز بدهید.

موضوع مرتبط

پیشنهاد میکنیم این مقالات را هم بخوانید

5 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • ممنونم از توضیحات خوبی که در این مطلب داده بودین
    می خوایتم بپرسم اگر شرایط جامعه و بازار تغییر کرد توی این شرایط نابسامان، همچنان باید استراتژی خودمون رو ادامه بدیم؟

    پاسخ
    • مدیر سایت
      خرداد 5, 1401 8:55 ق.ظ

      سلام بر شما
      مسلما درشرایط بحرانی باید استراتژی جایگزین درنظر گرفته شود.

      پاسخ
  • احسان موردپرست
    آبان 29, 1400 10:45 ق.ظ

    استراتژی کسب و کار خوب و حرفه ای قبل از شروع کار واقعا مهم هست. تجربه شخصی من در این مسئله خیلی جالب بود. اولین کسب و کاری که راه انداختم بدون هیچگونه مدل کسب و کار و استراتژی درستی بود. که خب بعد از یکسال با شکست مواجه شد و کلی ضرر کردم. اما با تجربه شکستی که داشتم شروع به مطالعه یادگیری و تدوین کسب و کار مناسب پرداختم. در نهایت با داشتن یک استراتژی کسب و کار جامع شروع به راه اندازی کسب و کار دومم کردم ، الان بعد از گذشت 5 سال به نقطه بسیار مطلوبی در کسب و کار خودم رسیدم و کارمندانم هم بسیار راضی و خوشحال هستند. ممنون دایان عزیز بابت اشتراک محتوای حرفه ای و خوبتون

    پاسخ
  • رونا درستکار
    آبان 29, 1400 10:48 ق.ظ

    البته باید در نظر داشته باشیم که در ایران گاهی حتی با داشتن مدل کسب و کار مناسب و استراتژی کسب و کار باز هم با شکست مواجه خواهیم شد. دلیل این امر اینه که پارامترهای غیرقابل پیش بینی زیادی که ما در ایران باهاشون مواجه خواهیم شد بسیار زیاد هستند. مثلا گاهی تورم های غیرقابل پیش بینی، پاندمی هایی مثل کرونا و نارضایتی نیروی کار باعث می شه که کسب و کارها با مشکلات بسیار زیادی دست و پنجه نرم کنند.

    پاسخ
  • رضا بقال
    آذر 3, 1400 11:57 ق.ظ

    می خواستم در مورد نگاه به درون و استراتژی کسب و کار محور بیشتر بدونم. با چه روش و معیاری باید نقاط قوت و ضعف کسب و کار خودم رو بشناسم و چطور بر اساس اون ها استراتژی بچینم؟

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست