در این مقاله سعی می کنیم که به زبان ساده و شفاف به توضیح هوش تجاری، انواع Business Intelligence و هوش مالی اشاره کنیم. اگر شما هم از افرادی هستید که به این حوزه علاقه دارید و یا در ابتدای مسیر هستید، اینجا بهترین موقعیت هست که به صورت مختصر با این مقوله آشنا شوید. در ادامه به تعریف هوش تجاری، انواع استراتژی های قابل انجام، روش های جمع آوری اطلاعات و مزایا و اهمیت کاربرد این حوزه در سازمان ها می پردازیم.
تعریف هوش تجاری چیست؟
هوش تجاری (Business intelligence) فرآیندی تکنولوژی محور است که با استفاده از تحلیل داده ها و انتقال اطلاعات عملی به مدیران اجرایی و کارمندان، کمک می کند که تصمیمات تجاری بهتری گرفته شود.
بخشی از این فرآیند شامل جمع آوری اطلاعات توسط سیستم های فناوری اطلاعات داخلی و همچنین منابع خارجی در جهت تحلیل و بررسی داده ها و انتقال آن به سازمان ها، مراجع تصمیم گیری و همچنین کاربران تجاری است.
در اینجا هدف اصلی اتخاذ تصمیمات تجاری بهتر به منظور افزایش درآمد، بهبود کارایی و کسب مزیت های رقابتی نسبت به سایر رقبای تجاری می باشد. برای دستیابی به این هدف، مجموعه ای از ابزارهای مدیریت اطلاعات، تجزیه و تحلیل و گزارش دهی در کنار استراتژی های مختلف برای مدیریت و تحلیل داده ها استفاده می شود.
انواع استراتژی های هوش تجاری و مراحل انجام آن
اگر بخواهیم از انواع هوش تجاری نام ببریم به هزاران مورد مختلف می توان اشاره کرد که همگی می توانند مفید و قابل استفاده باشند.
اما نکته مهم و اساسی در هوش تجاری خلاقیت شماست.
با وجود ابزارهای متنوع در این حوزه شما اصلا نباید نگران محدودیت ها و موانع احتمالی باشید و به راحتی می توانید آنچه را که مدنظر دارید به اجرا در بیاورید.
بهترین استراتژی برای سود بردن از هوش تجاری به قبل از اجرا و پیاده سازی یک پروژه بر می گردد.
برای مثال جمع آوری داده های مطمئن و قابل اعتماد، ایمن سازی داده ها و تعیین خط مشی ها و نحوه جمع آوری داده ها از مراحل مهمی است که می توانید برای سیستم های “هوش تجاری” خود ایجاد کنید.
همانند هوش هیجانی، استفاده از هوش تجاری در موفقیت یک سازمان تاثیر مستقیمی دارد. در این مقاله به انواع هوش تجاری و روش های مرسوم و متداول در بین متخصصان این حوزه اشاره می کنیم. به طور کلی هوش تجاری از سه مرحله کلی شامل: جمع آوری اطلاعات، تحلیل داده ها و نمایش و ارائه نتایج تشکیل شده است که در ذیل به آن اشاره خواهیم کرد.
مزیت رقابتی چیست؟ با یک کلیک جواب را ببینید.
مرحله اول: جمع آوری اطلاعات و انواع روش های آن
ابزارهای آنلاین
نظرسنجی های آنلاین قابل اعتمادترین، به صرفه ترین و متداول ترین روش به منظور دریافت و استخراج داده ها از یک جامعه آماری بزرگ برای کسب درآمد می باشد. از آنجایی که تولید، توزیع و تحلیل نتایج نظرسنجی ها به صورت دستی کار بسیار سخت و پیچیده ای می باشد؛ بیشتر محققان در این حوزه از ابزارهای آنلاین استفاده می کنند.
ابزارهای حضوری
یک روش دیگر برای گردآوری اطلاعات به منظور صرفه جویی در زمان، انجام مصاحبه های حضوری می باشد. برای سالیان سال این روش موثرترین روش برای دریافت دقیق ترین اطلاعات در یک حیطه خاص بوده است.
به این دلیل که در مصاحبه حضوری شاخص هایی چون زبان بدن، لحن گفتگو و رفتار مخاطب به صورت دقیق زیر نظر گرفته می شود، داده های جمع آوری شده از دقت بالایی برخوردار هستند.
این روش گرانترین روش جمع آوری اطلاعات در مقایسه با دیگر روش ها می باشد و تخصص مصاحبه کننده برای تحلیل رفتار و گفتگوی شرکت کنندگان از اهمین بالایی برخوردار است. پست کردن پرسشنامه ها و یا مصاحبه تلفنی از جمله روش های قدیمی تر در این مبحث می باشند که امروز استفاده چندانی ندارند.
مرحله دوم: آنالیز داده ها و اطلاعات
تجزیه و تحلیل (Analytics)
یکی از روش های مرسوم در انواع هوش تجاری، روش تجزیه تحلیل است که به مطالعه داده های موجود به منظور استخراج مفاهیم معنی دار و روند های موجود می پردازد.
این روش یکی از محبوب ترین روش ها در بین صاحبان کسب و کار است و به آنها اجازه می دهد که به صورت عمیق متوجه اطلاعات وضعیت موجود شوند و تصمیمات بهتر و درست تری را اتخاذ کنند.
از این رو با استفاده از استراتژی ها و روش های مختلف و همچنین با استفاده از نرم افزارها و ابزارهای گوناگون اطلاعات جمع آوری می شوند و سپس بر روی آنها تحلیل صورت می گیرد.
برای مثال با استفاده از این تکنیک ِهوش تجاری، یک سازمان می تواند مشتریان بالقوه خود را شناسایی کرده و با روش های مختلف اطلاعات آنها را گردآوری کند و با اتخاذ تصمیمات درست و براساس داده های جمع آوری شده، آنها را به مشتریان حقیقی خود تبدیل کند.
مدل پیش بینی (Predictive Modelling)
یکی دیگر از روش هایی که در هوش تجاری استفاده می شود، روش پیش بینی است که با استفاده از تکنیک های آماری، مدل هایی را به جهت پیش بینی احتمالات و روندها در آینده به وجود می آورد. با استفاده از این روش می توان بر روی یک داده خاص و ویژگی های آن به صورت تخصصی کار کرد و روند و سیر آن را برای اتفاقات آینده پیش بینی کرد.
استخراج داده (Data Mining)
روش استخراج داده عموما به جهت کشف الگوها و روابط در بین داده های با تعداد زیاد در کنار سیستم های پایگاه داده، سیستم های آماری و یادگیری ماشین به کار می رود.
از آنجایی که در این روش ساختار داده مناسب تضمین می شود، روشی کامل و ضرروری برای مدیریت اطلاعات و پیش پردازش داده ها می باشد.
کاربران نهایی همچنین می توانند از این روش با هدف کشف و شناخت الگوها استفاده کنند. برای مثال کسب و کارها می توانند اطلاعات سیستم مدیریت ارتباط با مشتری را برای پیش بینی رفتارهای مشتری و پی بردن به علایق آن ها استخراج کرده و استفاده کنند.
مدل تجسم سازی (Model Visualization)
این روش برای انتقال و کشف اطلاعات استخراج شده بر روی نمودارها، چارت ها، هیستوگرام ها و مدل های تصویری دیگر استفاده می شود و به درک جامع و شفافی از داده ها منجر می شود.
مزایای کاربرد Business Intelligence
کاربرد هوش تجاری تاثیری مستقیم بر روی تصمیمات عملیاتی، تاکتیکی و استراتژی های سازمان دارد و باعث می شود تصمیم گیری ها بر اساس داده های مبتنی بر واقعیت باشند تا بر اساس فرضیات، احساسات و گمان ها. این ابزارها تجزیه و تحلیل داده ها، گزارش ها، خلاصه ها و نمودارها را انجام می دهند. برخی از مزایای استفاده از انواع هوش تجاری به شرح زیر است:
- نرم افزار و ابزار این حوزه با نمایش اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از گزارشات و اینفوگرافیک ها به افزایش بهره وری سازمان کمک می کنند.
- با تقسیم بندی سازمان به بخش های مختلف ، محصولات و خدمات حوزه هایی که نیاز به توجه بیشتری دارند را شناسایی و معرفی می کند.
- با ساده سازی فرآیند های پیچیده، فرآیندهای تجاری را ساده تر و کارآمدتر می کند.
- با نمایش اینفوگرافیک های تصویری و گزارش های قابل فهم، درک تحلیل ها برای مخاطبانی که حتی تخصص فنی هم ندارند ساده تر می شود.
- اشاره به نقاط ضعف و مواردی که باید در سازمان اصلاح شوند.
اهمیت کاربرد Business Intelligence در یک سازمان
امروزه محیط های کسب و کار دائما در حال تغییر هستند و استفاده از انواع هوش تجاری نیازی مبرم در جهت رقابت با سایرین می باشد. این کار به سازمان در جهت ارزیابی نظرات و رفتار مشتریان و همچنین تغییرات بازار کمک می کند و به آنها چشم اندازی در جهت رشد و پیشی گرفتن از سایر رقبا می دهد. دلایل مهم استفاده از این بخش توسط یک سازمان در ذیل آمده است:
- داده ها و اطلاعات خام در انواع هوش تجاری به اطلاعات قابل استفاده تبدیل می شوند. از آنجایی که داده های خام به شما بینشی عملی در جهت توسعه کسب و کارتان نمی دهد، اما هوش تجاری تجزیه و تحلیل جامعی از داده ها را در راستای شناسایی نقاط ضعف و فرصت ها در راستای افزایش بهره وری انجام می دهد.
- با استفاده از «Business Intelligence» هر یک از اجزای سازمان که نیاز به توجه و بهبود دارد شناسایی شده و در جهت رفع آن اقدام می شود.
- به کمک این نوع هوش و با شناخت بازار هدف، روند تغییرات بازار و شناسایی رفتار مشتریان، سازمان به اهداف بازاریابی و فروش خود خواهد رسید. هوش تجاری تحلیل عمیقی برای شروع فروش، بازاریابی و رسیدن به اهداف تعیین شده سازمان ارائه می دهد.
- جذب مشتریان بالقوه و تعامل با آنها امروزه در سازمان ها از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. با شناسایی روند رفتاری مشتریان و گرفتن بازخورد از آنها، اطلاعات ارزشمندی جمع آوری می شود که سازمان را به سمت تبیین استراتژی های مناسب جهت افزایش فروش راهنمایی می کند.
- بسیاری از سازمان ها درگیر روش های سنتی و قدیمی و روتین شده هستند که مانع رشد سازمان می شود. ابزاری های هوش تجاری، با برطرف کردن موانع و تنگناهای موجود و تعیین سطوح جدیدی از اولویت بندی و سازماندهی، می توانند به بهبود وضع موجود کمک و افزایش بهره وری در کل سازمان کمک شایان توجهی کنند.
نتیجه گیری
در پایان می توان گفت که «هوش تجاری» با ارائه اطلاعات و تحلیل ها و ارزیابی های دقیق و قابل اعتماد سازمان ها را قادر می سازد تا از عملکرد خوب به صورت لحظه به لحظه مطلع شوند و با بررسی موانع موجود و تبیین استراتژی های مناسب برای رفع آنها، بهره وری سازمان را افزایش بدهند. به نظر می رسد در آینده ای نه چندان دور استفاده از انواع Business Intelligence و کاربرد آن در کنار هوش هیجانی در سازمان ها به امری حیاتی و مهم تبدیل شود که با استفاده از آن می توان چشم انداز بسیار روشنی برای دستیابی به اهداف و استراتژی های مورد نظر سازمان ها متصور شد.
10 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
ببخشید BI همون هوشه تجاری هستش؟
سلام
بله BI همان Business Intelligence به معنای هوش تجاری است.
سه اصل مهم برای موفقیت در کسب و کار وجود داره:
1- داشتن مدل کسب و کار
2- داشتن استراتژی کسب و کار
3- داشتن هوش تجاری
اگر آموزش ها و مهارت های لازم رو در موارد بالا به دست بیاریم، به راحتی می تونیم در هر کسب و کاری موفق باشیم. البته کسب تجربه و استفاده از دانش افراد مجرب در این موارد بسیار مهم است و باعث می شه که مسیر کوتاه تری رو برای رسیدن به موفقیت طی کنیم.
کاملا با شما هم نظر هستم ولی هر کدوم از این بخش ها هم دنیای بی انتها و عجیب و غریب خودشون رو دارن که شدیدا جذاب و جالب هستن
هوش تجاری در لغت به معنای هوش هست، اما در کاربرد یک قابلیت بالقوه هست که هرکسی می تونه داشته باشه و پرورشش بده. به نظرم اگر می خواهید در کسب و کار خودتون موفق بشید، باید حتما هوش تجاری خودتون رو تقویت کنید تا از پیشامدهای ناخواسته و غیرقابل پیش بینی در کسب و کارتون جلوگیری کنید. بهترین روش شرکت کردن در دوره های مختلف برای بهبود این مسئله است.
یه جایی تو مقاله از عبارت هوش تجاری خلاقیت اسم بردین و گفتین خیلی مهمه. من منظورتون رو متوجه نشدم. ینی چیهوش تجاری خلاقیت دقیقا؟
نه اونجا یدونه ویرگول کم داره ????
نکته مهم و اساسی در هوش تجاری، خلاقیت شماست.
هوش تجاری (BI) چه تفاوتی با آنالیز تجاری (BA) داره؟ توی محتواتون ندیدم بهش اشاره بشه
با سلام
در آپدیت بعدی حتما به این موضوع اشاره میکنیم
بنظر من هوش تجاری راز موفقیت کسب کار هاست و متاسفانه خیلی از صاحبان کسب و کار نادیده میگیرن اهمیت این رکن مهم رو.